Video recruitment: alles wat je moet weten over werving en selectie met video

video recruitment: werving en selectie met video

Het vinden van personeel is een uitdaging in de huidige arbeidsmarkt met zoveel openstaande vacatures. Hoe onderscheid je jouw vacature van de rest? En, nog belangrijker, hoe trek je de juiste kandidaten aan? Video recruitment biedt de oplossing: het laat je vacature opvallen en helpt je bij het vinden van de perfecte match voor jouw bedrijf. Door de kracht van video te benutten in het wervingsproces, geef je jouw vacatures een voorsprong in de competitieve arbeidsmarkt.

In deze blog duiken we in de diverse soorten recruitmentvideo’s, onthullen waarom ze onmisbaar zijn in elk wervingsproces en delen onze tips voor het creëren van een onvergetelijke video die echt resultaat oplevert.

Wat is video recruitment?

Video recruitment is het inzetten van video voor de werving, training en het behouden van personeel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vacaturevideo of een employer branding video. Recruitment video’s zijn vaak onderdeel van de HR-strategie van een bedrijf en worden steeds vaker ingezet. Met een recruitmentvideo laat je bijvoorbeeld zien waar je organisatie voor staat en wat het zo leuk maakt om er te werken. Of je legt juist de nadruk op wat je precies zoekt in een sollicitant. In de hedendaagse recruitmentwereld wordt video voor elk doel gebruikt en zijn recruitment video’s haast onmisbaar geworden voor werkgevers.

Verschillende type recruitment video’s

Aangezien video voor diverse doeleinden kan worden ingezet tijdens het recruitmentproces, zijn er ook verschillende type recruitment video’s met elk een andere boodschap en een ander doel.

Vacaturevideo

In een vacaturevideo wordt één specifieke vacature uitgelicht op een creatieve manier. Een vacaturevideo is geen vervanging van, maar juist een ondersteuning van de vacaturetekst. Met dit type video trek je de aandacht en maak je promotie voor de openstaande functie. Zo kun je toelichten wie je zoekt, welke werkzaamheden er bij de fucntie horen en laten zien hoe de toekomstige werkplek eruit komt te zien. Vervolgens kunnen geïnteresseerden in de aanvullende vacaturetekst meer lezen over concrete verwachtingen en voorwaarden.

Bekijk bijvoorbeeld onderstaande vacaturevideo die we maakten voor Willems Vastgoedonderhoud. Deze vacaturevideo geeft potentiële medewerkers direct een helder beeld van wat het bedrijf te bieden heeft. Hoe is de sfeer op de werkplek? Welke eigenschappen passen bij de functie? Dat wordt duidelijk met een vacaturevideo!

Employer branding video

Een employer branding video geeft een kijkje in de bedrijfscultuur en sfeer binnen het bedrijf zodat potentiële medewerkers een voorproefje krijgen van hun nieuwe collega’s. Een employer branding video gaat minder over kernwaarden of doelstellingen van een bedrijf, maar zet juist de medewerkers in de schijnwerpers. Met deze video benadruk je waarom jouw bedrijf de beste werkgever is voor potentiële werknemers en wat de voordelen zijn van het werken bij jouw bedrijf.

Door het tonen van levendige beelden van de werkplek, de collega’s en teamactiviteiten verleid je kijkers op een wat speelsere manier. Er is natuurlijk voldoende ruimte om wat humor in je video te verwerken. Zo maakten we onderstaande employer branding video voor GoodLife Foods. Medewerkers vertellen iets leuks over zichzelf én over een collega. De lol die hiermee gepaard ging hebben we natuurlijk ook in beeld gebracht!

Wervingsfilm

In tegenstelling tot vacaturevideo’s, heeft een wervingsfilm vaak een breder doel binnen het werving en selectie programma. De term wervingsfilm wordt dan ook vaak gebruikt als overkoepelende term voor alle soorten recruitment video’s. Er ligt vaak meer focus op de organisatie als geheel en elementen uit zowel een vacaturevideo of employer branding video kunnen er in terugkomen. Het doel van een wervingsfilm is om de kijker mee te nemen in de dagelijkse gang van zaken van het bedrijf en hen in het algemeen te enthousiasmeren om er te komen werken.

Hoewel je bij een wervingsfilm misschien snel denkt aan een live-action film, leent animatie zich hier ook erg goed voor. Bijvoorbeeld wanneer er niet op de werkplaats gefilmd kan of mag worden of wanneer medewerkers liever niet in beeld willen komen. Zo maakten we bijvoorbeeld deze werken wervingsvideo voor Kabelwerken van Dorp. In slechts één minuut vertellen we waar het bedrijf naar op zoek is, wat je als medewerker kan verwachten en wat de doorgroeimogelijkheden zijn.

On-boarding video

Zelfs nadat je die perfecte werknemer hebt gevonden, is video nog steeds een waardevolle tool. Met een on-boarding video wordt het inwerken van je nieuwe medewerkers een stuk gemakkelijker. Dit type video is handig om belangrijke informatie over te brengen die de werknemer moet weten voordat hij of zij aan de slag gaat. Zo kun je bijvoorbeeld uitleggen hoe medewerkers vakantie aanvragen, hun uren registreren en bij wie ze terecht kunnen met vragen.

Daarnaast is het leuk om een welkomsvideo te maken, waarin je je nieuwe teamlid verwelkomt in het team en wat vertelt over de rol die iedere medewerker vervult binnen de organisatie, zowel op professioneel vlak als collegiaal vlak. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het koud zetten van de biertjes voor de vrijdagmiddagborrel en wie zorgt ervoor dat er voor iedereen een bakje koffie wordt gezet?

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard
Video Consultant

Vrijblijvend advies?

Neem contact op met Christian voor een vrijblijvend adviesgesprek op +31 (0)76 886 7790 of klik op de knop hieronder om direct een afspraak in te plannen.

Plan afspraak

Waarom video inzetten voor recruitment?

Video heeft de kracht om emotie over te brengen. Daardoor is het een effectief communicatiemiddel dat meer sympathie en gevoel kan overbrengen dan een simpele vacaturetekst of een beschrijving van de sfeer op kantoor. Dit emotionele aspect maakt je boodschap nog overtuigender en oprechter. Bovendien helpen mooie visuals potentiële sollicitanten de boodschap van de wervingstekst beter te onthouden.

Daarnaast kan video worden ingezet als een aantrekkelijke advertentie op social media, zoals LinkedIn, als onderdeel van recruitment marketing of als organische post in de feed. Op sociale media wordt een video sneller gedeeld dan een simpele vacaturetekst, omdat mensen eerder geïnspireerd raken door een interessant filmpje dan door een saaie wervingstekst. Op LinkedIn krijgen video’s zelfs 3 keer meer likes, shares en comments dan artikels en teksten.

Door video te integreren in het recruitmentproces kunnen organisaties dus een breder publiek bereiken, de interesse en betrokkenheid van kandidaten vergroten en een krachtiger en aantrekkelijker beeld van de organisatie presenteren.

5 Tips voor originele en effectieve video recruitment

Hoe maak je dan een pakkende video voor werving en selectie? Wij delen vijf praktische tips voor een succesvolle wervingsvideo!

1. Laat je eigen werknemers hun ervaringen delen

Het personeel vormt het gezicht van het bedrijf. Door hen in te zetten als ambassadeurs van je bedrijf wordt je recruitment video persoonlijker en geloofwaardiger. Laat ook de dagelijkse werkzaamheden van huidige werknemers zien, zodat potentiële sollicitanten weten wat hen te wachten staat.

2. Gebruik humor

Door humor te integreren in je wervingsvideo laat je meteen iets zien van de sfeer binnen jouw bedrijf. Video’s met humor zijn ook populair op platforms zoals Instagram en TikTok en worden langer bekeken en sneller gedeeld. Andere interessante informatie over je bedrijf doet het ook goed op social media. Deel bijvoorbeeld wat leuke weetjes over je bedrijf of een stukje van jullie geschiedenis.

3. Kies voor een duidelijke CTA

Een goede call to action is cruciaal! “Bel nu” of “Solliciteer direct” zorgt ervoor dat werkzoekenden na het bekijken van de video direct actie kunnen ondernemen. Het toevoegen van een directe sollicitatielink of knop in de video maakt het proces nog eenvoudiger en verhoogt het aantal sollicitanten.

4. Film op de werkplek

Op deze manier krijgen potentiële kandidaten een realistisch beeld van de werkomgeving en kunnen ze beter inschatten wat ze kunnen verwachten als ze bij je bedrijf komen werken. Dit biedt een unieke kans om kijkers de sfeer van het bedrijf te laten proeven en vergroot de interesse van sollicitanten.

5. Formuleer een duidelijk doel

Omdat er veel verschillende soorten recruitmentvideo’s bestaan, kun je ook diverse doelen bereiken. Zorg wel dat je het overzicht behoudt. Een wervingscampagne voor een specifieke vacature vraagt natuurlijk om een ander type video dan een employer branding campagne om de naamsbekendheid te vergroten. Stel vooraf een helder doel op om te voorkomen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Er zijn dus genoeg redenen om aan de slag te gaan met recruitmentvideo’s. Wil je ook graag je wervings- en selectieproces versterken met een video, maar laat je dit liever aan echte professionals over? Neem contact met ons op, we geven je graag advies!

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan