video social media

Video op social media: mogelijkheden en varianten

Video is booming en weet dagelijks een glimlach te toveren op vele gezichten. Ook zet video content vele andere vormen van content buiten spel. Maar hoe zet je video op social media in? Welke mogelijkheden en varianten heb je? In deze blog leggen wij het je allemaal uit!

Waarom video inzetten op social media?

De online concurrentie groeit. In de coronatijd wordt er meer dan ooit online geshopt. Het aantal online aankopen is tijdens de coronacrisis maar liefst met 82% procent gegroeid! Daarnaast moeten bedrijven die offline actief zijn, zich door de coronacrisis op online gaan richten. Om op te vallen is het belangrijk om on top of mind te blijven en de aandacht van een bezoeker of kijker vast te houden. Je wilt immers dat een (potentiële) klant jouw website bezoekt en jouw product of dienst aanschaft, en niet dat van een concurrent.

Video is erg persoonlijk. Maarliefst 72% van de klanten geeft aan dat ze het liefst een product of dienst leren kennen via video. Video’s zijn een vorm van entertainment en vermaken gebruikers van social media platformen. Daarnaast hoeft een online video op social media niet veel geld te kosten. Zo kun je zelf content maken met bijvoorbeeld werknemers. Met een goede camera kom je al een heel eind!

whitepaper social media video guide

DE ULTIEME SOCIAL MEDIA GUIDE.

Leer alles over het effect van video op social media en de specificaties per platform.

Soorten social video

De opties voor social video zijn eindeloos. Elk social media kanaal heeft haar eigen (unieke) eigenschappen en kenmerken. Wat voor Facebook geldt, kan voor YouTube of LinkedIn weer totaal anders zijn. We helpen je graag een handje op weg!

1. Video op Facebook

Video op Facebook kun je het beste gebruiken voor korte, informatieve of grappige video’s. Het plaatsen van een video op je eigen pagina is gratis en daarnaast is er de mogelijkheid om jouw video tegen betaling te promoten. Zo kun je nog meer mensen binnen jouw doelgroep bereiken. We leggen een drietal Facebook video formats uit:

 • Facebook Live: met Facebook Live kun je – zoals de naam al zegt – live video uitzenden vanaf je Facebook profiel. Dit kan met een mobiele telefoon, maar ook met een computer of laptop. Het is ontzettend effectief omdat het zo persoonlijk is. Jij bent live in beeld en laat zo zien wie jij bent en hoe het er in jouw bedrijf aan toe gaat. Het is interactief doordat mensen meteen kunnen reageren. Hierdoor kun je eventuele vragen van kijkers meteen beantwoorden. Wil je je volgers nog meer triggeren? Zorg er dan voor dat je je live uitzending bijvoorbeeld een dag van tevoren aankondigt. Geïntereseerden kunnen dan een reminder instellen.
 • Facebook timeline: dit is het Facebook nieuwsoverzicht waar je dagelijks doorheen scrolt. Voel je je niet op je gemak als je live in beeld bent? Dan is een video plaatsen op je tijdlijn ideaal! Ook werkt het perfect voor het promoten van een product of service. Het is aan te raden om een horizontaal beeld te plaatsen én om geluid toe te voegen, hiermee trek je snel de aandacht. Wil je het wat spannender maken? Zet dan een 360 graden video in. Wanneer dit type video op je tijdlijn voorbijkomt, kun je met je vingers binnen de video slepen om zo elke hoek te kunnen verkennen.

Tip! Upload je video rechtstreeks naar Facebook en niet via een YouTube link. Wanneer je een YouTube link gebruikt, zal het bereik op Facebook lager zijn.

 • Facebook Story: Facebook Stories zijn korte video’s van maximaal 20 seconden die je achter elkaar zet. Deze blijven voor 24 uur zichtbaar en verdwijnen daarna weer. Wij raden aan om deze vorm van Facebook video’s in te zetten voor snelle aankondigingen of een blik achter de schermen. Het zorgt ervoor dat je kijkers feeling krijgen bij jouw bedrijf. In tegenstelling tot Instagram Stories is het voordeel dat je – ongeacht het aantal volgers – bij elke story direct een link kunt delen.

2. Video op YouTube

In tegenstelling tot Facebook, bezoeken mensen YouTube omdat ze doelgericht een video willen kijken. YouTube is een goed platform om diepgaande en informatieve content te plaatsen en verzamelen. Denk hierbij aan ‘how-to’ en ‘veelgestelde vragen’ video’s. Daarnaast kun je op YouTube videoadvertenties plaatsen. Hieronder lichten we een drietal advertentieformats toe:

 • InStream: dit zijn advertentievideo’s die worden afgespeeld voordat de video afspeelt waar de bezoeker op geklikt heeft. Kijkers kunnen de videoadvertentie na vijf seconden door de kijkers overslaan. Als adverteerder betaal je pas als de kijker jouw advertenties voor langer dan 30 seconden heeft bekeken, of als de kijker interactie heeft gehad met jouw advertentie. Denk hierbij aan het klikken op de video of het vergroten van het beeldscherm.YouTube instream
 • Bumper: een bumper advertentie heeft veel weg van InStream. Net zoals bij InStream worden bumpers voorafgaand aan een video afgespeeld. Het verschil zit hem in de seconden: met slecht 6 seconden kun je een bumper inzetten. Een kijker kan deze advertentie niet overslaan. Waarom een bumper advertentie inzetten als je ook een InStream kunt inzetten? De bumper advertenties zijn voornamelijk ontwikkeld voor mobiel gebruik. Bepaal dus aan de hand van jouw doelgroep of de kans groot is dat ze een video op een mobieltje bekijken. Als dit zo is, dan is het aan te raden om bumperadvertenties in te zetten.
 • Discovery: deze advertentievorm kan op verschillende plekken worden weergegeven, bijvoorbeeld op de pagina met zoekresultaten. De advertentie bevat een thumbnail, een koptekst, een kanaalnaam en het aantal weergaven van de video. Je betaalt alleen voor de advertentie als een kijker op de advertentie klikt.

Tip! Maak een apart bedrijfsaccount aan. Zo hoef je niet uit eigen naam te uploaden. Dit komt professioneler over en zorgt ervoor dat met één klik al je geüploade video’s worden weergegeven.

3. Video op Instagram

Instagram staat bekend om haar visuele content en is voornamelijk the place to be voor jongeren. Het plaatsen van een video op Instagram is gratis. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de geplaatste video tegen betaling te promoten of om een doelgerichte videoadvertentie te plaatsen. Wij lichten de 3 gratis video formats van Instagram toe.

 • IGTV: Instagram TV is nog redelijk nieuw. Er is een losse applicatie voor ontwikkeld, maar als je Instagram al gebruikt, kun je de IGTV-tool in de bestaande Instagram app gebruiken. De video’s die op IGTV worden geplaatst lijken inhoudelijk op de YouTube video’s, maar zijn verticaal gefilmd in plaats van horizontaal. Video’s moeten in portretmodus worden opgenomen, het volledige scherm van je smartphone wordt zo gevuld. Een IGTV-video kan max. 10 minuten duren en voor accounts met veel volgers zelfs 60 minuten. Een IGTV-video kan niet binnen de Instagram app worden gefilmd. Je zult dus eerst een video moeten opnemen, eventueel bewerken en vervolgen uploaden naar IGTV.
 • Instagram Story: Instagram stories zijn verticale video’s (of afbeeldingen) die je achter elkaar bekijkt en na 24 uur verdwijnen. Je kan er wel voor kiezen om de stories permanent op je profiel te plaatsen als Instagram hoogtepunt. De video’s spelen automatisch achter elkaar af, waardoor ze samen een ‘story’ vormen. Omdat de stories tijdelijk zijn, kun je als merk/bedrijf een andere en wellicht informelere kant laten zien aan volgers. Een leuke en handige optie binnen de stories is dat je merken, bedrijven of collega’s kan taggen. Ook kan je hashtags gebruiken om meer bereik en betrokkenheid te krijgen. Een Instagram Story duurt maximaal 15 seconden, maar een video van bijvoorbeeld 5 seconden is ook mogelijk. Het nadeel van Instagram Stories is dat je pas vanaf 10.000 volgers een link naar je website kunt plaatsen.
 • Instagram Live: Instagram Live is een functie binnen de Instagram Stories tool. In plaats van een opgenomen video te plaatsen, kun je een live video streamen. Hiermee kun je mensen en (potentiële) klanten nóg dichter bij jouw bedrijf laten komen. Wanneer je live gaat, krijgen al je volgers een melding. Tijdens de uitzending kunnen zij berichten of emoticons sturen. Belangrijk om te weten is dat de video’s niet worden opgenomen en dus later niet teruggekeken kunnen worden. Aan te raden is om met je mobiele telefoon live te gaan en verticaal te filmen.

Tip! Maak tijdens een livestream persoonlijk contact met de kijkers en zoek de interactie op.

4. Video op Twitter

Twitter? Ja, Twitter! Wanneer het over video content gaat, denk je vast niet aan Twitter. Toch zijn er drie mogelijkheden waarop jij jouw video’s kan delen via Twitter.

 • Video in Tweet: Twitter heeft een limiet van 280 seconden (gelijk aan het aantal tekens van een bericht). Door gratis een link van de video in je bericht te plaatsen, lijd je je volgers naar een website om de volledige versie te bekijken. Video via Twitter is daarom voornamelijk geschikt voor teasers.
 • Promoted video views: naast het delen van je video in een tweet, kun je ook op Twitter met je video adverteren. Het doel met deze vorm van adverteren is dat zoveel mogelijk mensen je video bekijken. Een view telt wanneer minstens de helft van de video zichtbaar is op het scherm van de kijker, gedurende minstens 2 seconden.
 • Pre-roll: deze advertentievorm lijkt op de In-Stream op YouTube. Jouw reclamevideo wordt afgespeeld voordat de kijker de video te zien krijgt waar diegene op heeft geklikt. Je video advertentie wordt getoond voor premium video’s van andere content creators.

Tip! Krijg je vragen via Twitter? Geef antwoord middels een video. Mensen krijgen een beeld van jouw bedrijf én je kan in meer dan 280 tekens een vraag beantwoorden.

5. Video op LinkedIn

Videocontent is nog niet zo populair op LinkedIn. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen video’s geplaatst en gedeeld kunnen worden. Juist doordat er minimaal van videocontent gebruikt wordt gemaakt, kan jouw video in de massa aan tekstberichten opvallen. Korte ‘how to’ video’s en klanttestimonials doen het goed op LinkedIn. Hieronder lichten wij twee opties toe.

 • Sponsored Content Campaign: hiermee kun je een video op je bedrijfspagina promoten. Zorg ervoor dat je bedrijfspagina goed en volledig is opgezet. Het zou een gemiste kans zijn als een kijker geen complete indruk van jouw bedrijf krijgt.
 • Direct Sponsored Content: dit is nuttig als je een specifieke doelgroep wil targeten met jouw videoadvertenties. Deze deel je niet op je eigen pagina, maar komen als gesponsord bericht in de tijdlijn van je target group naar voren.video social media

Tips voor het inzetten van video op social media

Out of the box denken en de klant op nummer één zetten, dat is ons advies. Kijk naar de behoeftes van je doelgroep, speel daarop in en zet net dat stapje extra. Dit is natuurlijk allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geven wij je nog wat extra tips om direct aan de slag te gaan:

 1. Maak het persoonlijk: zorg ervoor dat je video visueel herkenbaar is en dezelfde uitstraling heeft als andere content. Ook kan je zelf in beeld komen of video’s maken waarin je humor verwerkt (als dit natuurlijk bij jouw bedrijf past).
 2. Brainstormsessie: je kan een heel tof idee hebben bedacht maar misschien hebben collega’s ook wel toffe ideeën of aanvullingen op jouw idee. Plan een brainstorm en laat iedereen zijn oordeel opschrijven. Onthoud: niks is goed of fout.
 3. Kijk wat je concurrentie doet: beter goed gejat dan slecht bedacht, toch? Je kunt veel van je concurrenten leren. Het letterlijk overnemen van ideeën is niet zo slim, maar inspiratie opdoen kan prima. Ook kun je naast wat wel werkt, ook kijken naar wat niet werkt.
 4. Stel doelen: je hebt een tof idee, maar denk ook na over wat je wilt bereiken met de video. Hierdoor kan je eventueel op meer originele ideeën komen.
 5. Bepaal de stand van de video: je kunt een video horizontaal of verticaal opnemen. Elke stand heeft eigen voor- en nadelen. Kijkt je doelgroep veel video’s op een smartphone, kies dan voor verticaal. Als je weet dat jouw doelgroep voornamelijk video’s op een laptop bekijkt, film dan horizontaal.
 6. Last but not least, meten is weten: je hebt doelen gesteld maar het is ook belangrijk om deze te meten. Zo kom je erachter of de doelgroep jouw video bijvoorbeeld interessant of grappig vindt. In deze blog lees je alles over het effectief meten van video content.
Tags: