Video op social media: alle mogelijkheden per platform

Blog header - Video op social media

Video is booming en weet dagelijks een glimlach te toveren op vele gezichten. Andere vormen van content verdwijnen langzaam naar de achtergrond, zeker op social media. Maar hoe benut je de kracht van video optimaal op verschillende platforms? Welke mogelijkheden en varianten heb je van social video’s? In deze blog leggen wij het je allemaal uit!

Waarom video inzetten op social media?

De online concurrentie groeit en er wordt meer dan ooit online geshopt. Het aantal online aankopen is zelfs met maar liefst 82% gegroeid! Om op te vallen is het belangrijk om top of mind te blijven en de aandacht van een bezoeker of kijker vast te houden. Je wilt immers dat een (potentiële) klant jouw website bezoekt en jouw product of dienst aanschaft, en niet dat van een concurrent.

Daarnaast is video erg persoonlijk. 72% van de klanten geeft aan dat ze het liefst een product of dienst leren kennen via video. Video’s zijn een vorm van entertainment en vermaken gebruikers van social media platformen. Daarnaast hoeft een online video op social media niet veel geld te kosten. Zo kun je zelf content maken met bijvoorbeeld werknemers. Met een goede camera kom je al een heel eind!

Social video mogelijkheden per platform

De opties voor een social video zijn eindeloos. Elk social media kanaal heeft haar eigen (unieke) vormen van video met eigen kenmerken. Wat voor Facebook geldt, kan voor YouTube of LinkedIn weer totaal anders zijn. We helpen je graag op weg!

1. Video op Instagram

Instagram staat bekend om haar visuele content. Het plaatsen van een video op Instagram is gratis. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de geplaatste video tegen betaling te promoten of om een doelgerichte videoadvertentie te plaatsen. Een aantal video formats van Instagram zijn:

  • Instagram Reels: dit zijn video’s van maximaal 90 seconden die volgers zowel in hun feed kunnen bekijken als in de losse Reels functie van Instagram. Aan deze video’s kun je muziek en effecten toevoegen en ze zijn vooral geschikt voor entertainende en grappige content. Daarnaast zijn Reels gemakkelijk te delen en verschijnen ze ook op de Explore pagina, waardoor ze zichtbaar zijn voor mensen die je niet volgen. Hierdoor hebben Reels een groot bereik, ook buiten je volgers.
  • Instagram Stories: Instagram Stories zijn korte verticale video’s (of afbeeldingen) van maximaal 15 seconden die na 24 uur verdwijnen van je account. Je kan er wel voor kiezen om de Stories permanent op je profiel te plaatsen als Instagram hoogtepunt. De video’s spelen automatisch achter elkaar af, waardoor ze samen een ‘story’ vormen. Omdat Stories tijdelijk zijn, kun je als bedrijf een andere en wellicht informelere kant laten zien aan volgers. Een leuke en handige optie binnen Stories is dat je merken, bedrijven of collega’s kan taggen. Het nadeel van Instagram Stories is dat je pas vanaf 10.000 volgers een link naar je website kunt plaatsen.
  • Instagram Ads: Instagram advertenties zijn een goede manier om je bedrijf te promoten bij een gerichte doelgroep. Vooral remarketing ads worden veel geplaatst op Instagram en zijn erg effectief. Betaalde advertenties mogen maximaal 120 seconden duren en kunnen getoond worden op Stories, Reels, de Explore pagina en in de feed.
  • Instagram Live: Instagram Live is een functie tool waar je in plaats van een opgenomen video te plaatsen, een live video streamt. Hiermee kun je mensen en (potentiële) klanten nóg dichter bij jouw bedrijf laten komen. Wanneer je live gaat, krijgen al je volgers een melding. Tijdens de uitzending kunnen zij berichten of emoji’s sturen. Belangrijk om te weten is dat de video’s niet worden opgenomen en dus later niet teruggekeken kunnen worden.

Tip! Maak tijdens een livestream persoonlijk contact met de kijkers en zoek de interactie op.

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij
Online Marketeer

Social media marketing uitbesteden?

Neem contact op met Julie voor een vrijblijvend adviesgesprek op +31 (0)76 886 7790 of klik op de knop hieronder om direct een afspraak in te plannen.

Plan afspraak Meer informatie

2. Video op TikTok

TikTok is, vooral onder de jongere doelgroep, op dit moment misschien wel het meest populaire platform. Het leuke aan dit platform is dat je niet per se veel volgers hoeft te hebben om viral te gaan. De meeste gebruikers kijken vooral op de ‘For You’ pagina waar aanbevolen content getoond wordt. Ook op dit platform zijn er verschillende manieren waarop je video’s kan plaatsen.

  • TikToks: net als Reels zijn TikToks korte video’s die je kan bewerken met leuke effecten en muziek. Het is mogelijk om langere video’s te maken, maar de standaard is 60 seconden.

Tip! Kijk eens naar de vele trends die er op TikTok rondgaan. Is er een waar je als bedrijf op in kan spelen?

  • TikTok live: je kunt op TikTok live gaan en direct met volgers communiceren. Hierdoor kun je eventuele vragen van kijkers meteen beantwoorden. Je kunt zelfs de live shopping tool gebruiken waarmee kijkers direct aankopen kunnen maken terwijl ze de stream kijken. Het is dus een extra interactieve functie doordat mensen meteen kunnen reageren.
  • TikTok advertenties: op TikTok is adverteren ook mogelijk, met name in de vorm van in-feed advertenties, die op niet-betaalde content lijken. Ze mengen zich naadloos in de feed van gebruikers. Daarnaast kun je ook kiezen voor een TopView-ad, die direct verschijnt op het scherm van de kijker wanneer ze de app openen.
Blog image - Video op TikTok

3. Video op YouTube

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Facebook of LinkedIn, bezoeken mensen YouTube specifiek om video’s te kijken. YouTube is een goed platform om diepgaande en informatieve content te plaatsen en verzamelen. Denk hierbij aan ‘how-to’, ‘behind-the-scenes’ en ‘veelgestelde vragen’ video’s. Daarnaast kun je op YouTube videoadvertenties plaatsen. Hieronder lichten we een drietal advertentieformats toe:

  • InStream: dit zijn advertentievideo’s die worden afgespeeld voordat de video afspeelt waar de bezoeker op geklikt heeft. Kijkers kunnen de videoadvertentie na vijf seconden overslaan. Als adverteerder betaal je pas als de kijker jouw advertenties voor langer dan 30 seconden heeft bekeken, of als de kijker interactie heeft gehad met jouw advertentie. Denk hierbij aan het klikken op de video of het vergroten van het beeldscherm.
  • Bumper: net zoals bij InStream wordt een bumper advertentie voorafgaand aan een video afgespeeld. Het verschil zit hem in de seconden: bumpers duren namelijk 6 seconden en een kijker kan deze advertentie niet overslaan. Waarom een bumper advertentie inzetten als je ook een InStream kunt inzetten? De bumper advertenties zijn voornamelijk ontwikkeld voor mobiel gebruik. Bepaal dus aan de hand van jouw doelgroep of de kans groot is dat ze een video op een mobieltje bekijken. Als dit zo is, dan is het aan te raden om bumperadvertenties in te zetten.
  • Discovery: deze advertentievorm kan op verschillende plekken worden weergegeven, bijvoorbeeld op de pagina met zoekresultaten. De advertentie bevat een thumbnail, een koptekst, een kanaalnaam en het aantal weergaven van de video. Je betaalt alleen voor de advertentie als een kijker op de advertentie klikt.

Tip! Maak een apart bedrijfsaccount aan. Zo hoef je niet uit eigen naam te uploaden. Dit komt professioneler over en zorgt ervoor dat met één klik al je geüploade video’s worden weergegeven.

Blog image - Video op YouTube

4. Video op LinkedIn

Videocontent is nog niet zo populair op LinkedIn. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat er geen video’s geplaatst en gedeeld kunnen worden. Juist doordat er minimaal van videocontent gebruikt wordt gemaakt, kan jouw video in de massa aan tekstberichten opvallen. Korte ‘how to’ video’s, klanttestimonials en vacaturevideo’s doen het goed op LinkedIn. Hieronder lichten wij twee opties toe.

  • Sponsored Content Campaign: hiermee kun je een video op je bedrijfspagina promoten. Zorg ervoor dat je bedrijfspagina goed en volledig is opgezet. Het zou een gemiste kans zijn als een kijker geen complete indruk van jouw bedrijf krijgt.
  • Direct Sponsored Content: dit is nuttig als je een specifieke doelgroep wil targeten met jouw videoadvertenties. Deze deel je niet op je eigen pagina, maar komen als gesponsord bericht in de tijdlijn van je target group naar voren.

Meer weten over video op LinkedIn? Lees ook onze blog Video op LinkedIn: formats & specificaties.

5. Video op X

X? Ja, X! Wanneer het over video content gaat, denk je vast niet aan X. Toch zijn er drie mogelijkheden waarop jij jouw video’s kan delen via X.

  • Video in bericht: X heeft een limiet van 140 seconden voor video’s, tenzij je een premium account hebt. Dit is natuurlijk vrij kort, maar door een link van de video in je bericht te plaatsen, leid je je volgers naar een website om de volledige versie van je video te bekijken. Video via X is daarom voornamelijk geschikt voor teasers.
  • Promoted video views: naast het delen van je video in een tweet, kun je ook op X met je video adverteren. Het doel met deze vorm van adverteren is dat zoveel mogelijk mensen je video bekijken. Een view telt wanneer minstens de helft van de video zichtbaar is op het scherm van de kijker, gedurende minstens 2 seconden.
  • Pre-roll: deze advertentievorm lijkt op de In-Stream op YouTube. Jouw reclamevideo wordt afgespeeld voordat de kijker de video te zien krijgt waar diegene op heeft geklikt. Je video advertentie wordt getoond voor premium video’s van andere content creators.

Tip! Krijg je vragen via X? Geef antwoord met een video. Mensen krijgen een beeld van jouw bedrijf én je kan in meer dan 280 tekens een vraag beantwoorden.

6. Video op Facebook

Video op Facebook kun je het beste gebruiken voor korte, informatieve of grappige video’s. Het plaatsen van een video op je eigen pagina is gratis en daarnaast is er de mogelijkheid om jouw video tegen betaling te promoten. Zo kun je nog meer mensen binnen jouw doelgroep bereiken. We leggen een drietal Facebook video formats uit:

  • Facebook Live: met Facebook Live kun je – zoals de naam al zegt – live video uitzenden vanaf je Facebook profiel. Dit kan met een mobiele telefoon, maar ook met een computer of laptop. Het is ontzettend effectief omdat het zo persoonlijk is. Jij bent live in beeld en laat zo zien wie jij bent en hoe het er in jouw bedrijf aan toe gaat.
  • Facebook timeline: dit is het Facebook nieuwsoverzicht waar je dagelijks doorheen scrolt. Voel je je niet op je gemak als je live in beeld bent? Dan is een video plaatsen op je tijdlijn ideaal! Ook werkt het perfect voor het promoten van een product of dienst. Het is aan te raden om een vierkant beeld te plaatsen én om geluid toe te voegen, hiermee trek je snel de aandacht. Wil je het wat spannender maken? Zet dan een 360 graden video in. Wanneer dit type video op je tijdlijn voorbijkomt, kun je met je vingers binnen de video slepen en elke hoek verkennen.

Tip! Upload je video rechtstreeks naar Facebook en niet via een YouTube link. Wanneer je een YouTube link gebruikt, zal het bereik op Facebook lager zijn.

  • Facebook Story: Facebook Stories zijn korte video’s van maximaal 20 seconden die je achter elkaar zet. Deze blijven voor 24 uur zichtbaar en verdwijnen daarna weer. Wij raden aan om deze vorm van Facebook video’s in te zetten voor snelle aankondigingen of een blik achter de schermen. Het zorgt ervoor dat je kijkers feeling krijgen met jouw bedrijf. In tegenstelling tot Instagram Stories is het voordeel dat je – ongeacht het aantal volgers – bij elke story direct een link kunt delen.

Tips voor het inzetten van video op social media

Out-of-the-box denken en de klant op nummer één zetten, dat is ons advies. Kijk naar de behoeftes van je doelgroep, speel daarop in en zet net dat stapje extra. Dit is natuurlijk allemaal makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom geven wij je nog wat extra tips om direct aan de slag te gaan:

  1. Maak het persoonlijk: zorg ervoor dat je video visueel herkenbaar is en dezelfde uitstraling heeft als andere content. Ook kan je zelf in beeld komen of video’s maken waarin je humor verwerkt (als dit natuurlijk bij jouw bedrijf past).
  2. Brainstormsessie: je kan een heel tof idee hebben bedacht maar misschien hebben collega’s ook wel toffe ideeën of aanvullingen op jouw idee. Plan een brainstorm en laat iedereen zijn of haar bijdrage opschrijven. Onthoud: niks is goed of fout.
  3. Kijk wat je concurrentie doet: beter goed gejat dan slecht bedacht, toch? Je kunt veel van je concurrenten leren. Het letterlijk overnemen van ideeën is niet zo slim, maar inspiratie opdoen kan prima. Ook kun je naast wat wel werkt, ook kijken naar wat niet werkt.
  4. Pas je platform en content aan op je doelgroep: duik in de interesses en het social media-gebruik van je doelgroep. Zitten ze vooral op TikTok of scrollen ze liever door Facebook? Welke content spreekt hen daar het meest aan? En kijken ze vaker doordeweeks of in het weekend naar social media? Video content werkt alleen optimaal als het gericht is op de juiste mensen én op de juiste plek wordt gedeeld, op het juiste moment.
  5. Bepaal de stand van de video: je kunt een video horizontaal of verticaal opnemen. Elke stand heeft eigen voor- en nadelen. Kijkt je doelgroep veel video’s op een smartphone, kies dan voor verticaal. Als je weet dat jouw doelgroep voornamelijk video’s op een laptop bekijkt, film dan horizontaal. Het ideale formaat van video’s verschilt ook per social media platform. Meer weten over de verschillende formaten van social media video’s? Lees hier meer over de opties!
  6. Last but not least, meten is weten: je hebt doelen gesteld maar het is ook belangrijk om deze te meten. Zo kom je erachter of de doelgroep jouw video bijvoorbeeld interessant of grappig vindt. In deze blog lees je alles over het effectief meten van video content.

Er zijn dus een hoop verschillende manieren om je video te plaatsen op social media. Hulp nodig met het maken of inzetten van social media video’s? Neem contact op met onze experts voor vrijblijvend advies!

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij
Online Marketer

Lars Weijers - Cooler Media

Lars Weijers
Accountmanager

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger
Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher
Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan