5 Belangrijke video metrics voor je videoanalyse

Je hebt een video op Instagram geplaatst, bent hier enorm trots op en je bent maar al te blij met die 100 likes die je hebt gekregen. Maar heb je wel bereikt wat je wilde bereiken? Het is tijd voor een videoanalyse! Hoe cool jij je uitlegvideo ook vindt, het belangrijkste is dat je doelgroep die mening met je deelt. Pas dan is jouw video content succesvol! Wij hebben 5 video metrics voor je uitgelicht waarmee jouw videoanalyse makkelijker wordt.

Haal verschillende resultaten uit je videoanalyse

Bij het creëren van effectieve video content stel je vooraf doelen op die je wilt bereiken. Deze doelen zijn bepalend voor je videoanalyse. Daarom is het achteraf opstellen van doelen geen slim idee; je bent dan snel geneigd om de hoogste resultaten als doel te beschouwen. Doelen die dus eigenlijk prioriteit hadden worden zo niet behaald.

Is je doel bijvoorbeeld om meer websitebezoeken te genereren, maar klikt ondanks de duizenden weergaves niemand door naar je website? Dan is je video geen succes. Je doel is immers niet behaald. Voordat we dieper ingaan op de videoanalyse, scheppen we eerst duidelijkheid over de veel voorkomende videodoelen en wat deze zeggen over je video:

  • Aantal weergaves: grootte van je bereik van je video
  • Engagement: kwaliteit van je video. Lees hier meer over welke formats je in kan zetten voor meer engagement met video.
  • Earned media: mond-tot-mondreclame die je video stimuleert
  • Conversaties: duidelijkheid over je bedrijf/product/dienst door je video
  • Play rate: relevantie van je video voor je kijkers
  • Websiteresultaten: gebruikerservaring van je video
  • Comments: voor de opbouw van een community
  • Vertrouwen: zegt iets over je geloofwaardigheid

Op basis van dit model van Wistia hebben wij hierbij de onderstaande illustratie gecreëerd:

wista model

Video metrics voor je videoanalyse

Op naar de finish: je videoanalyse. Je dag wordt er spontaan leuker op als je tijdens je videoanalyse ontdekt dat je video content succesvolle resultaten oplevert. Soms kan een videoanalyse redelijk complex zijn. Daarom geven wij je 5 belangrijke video metrics waar je naar kunt kijken.

1. Het meten van je play rate

Het aantal weergaves kan vaak oplopen tot een enorm hoog aantal. Dit kan betekenen dat je video een grote groep mensen bereikt, maar dit hoeft niet altijd een toegevoegde waarde te zijn voor jouw bedrijf. Meet de relevantie van je video door bijvoorbeeld tijdens je videoanalyse eerder naar de play rate van je video, oftewel de afspeelfrequentie, te kijken. Dit geeft je inzicht in het percentage bezoekers dat op afspelen klikt en daadwerkelijk kijkt.

Let ook op de drop-off points van je video! Zo zie je wanneer mensen afhaken en dus interesse verliezen. Als veel kijkers op hetzelfde punt afhaken, dan weet je waar in je video ruimte voor verbetering is.

Tip: Video Heatmaps zijn vergelijkbaar met het meten van je play rate: het vertelt niet alleen of mensen naar je video content kijken, maar ook hoe ze ernaar kijken.

2. Meet je kijkersfrequentie als engagement metric

Wanneer je video’s deelt op je website of social media kanalen, dan is het doel vaak om kijkers zo lang mogelijk op je pagina te houden. Het is dus belangrijk dat je video boeiend is. 97% van de kijkers is sneller geneigd een aankoop te doen na het zien van een bijpassende video. Volg je kijkersfrequentie om te zien in hoeverre je kijkers betrokken zijn. Komt er uit je videoanalyse dat je veel engagement creëert? Dan kun je hieraan aflezen dat de boodschap van je video overkomt.

3. Bounce rate metrics

De bounce rate geef inzicht in het percentage bezoekers dat zonder enige actie je website verlaat. Heet geeft inzicht over de werking van je video content. Hiermee bepaal je of je meer video content gaat inzetten op je site(s) of juist niet, omdat het geen bezoekers behoudt. Test bijvoorbeeld of je landingspagina’s mét video een lagere bounce rate hebben dan de pagina’s zonder video.

video analyse

Weetje: een lage bounce rate ligt rond de 35%. Als deze onder de 20% zit, is dit vaak een foutje. Bijna niemand is zó goed. Een hoge bounce rate hoeft niet per se negatief te zijn. Niet iedereen komt op je website via de homepagina. De meeste bezoekers komen direct op een van je landingspagina’s terecht. Dan bekijken ze slechts één pagina, maar hebben ze misschien wel de gewenste informatie gevonden.

4. Meet gedeelde video content op social media

De meeste mensen luisteren eerder naar ervaringen van vrienden en familie dan dat ze zich laten beïnvloeden door reclame van een dergelijk product. Social media is het perfecte onlinevoorbeeld waarop mensen hun klantervaringen delen met hun sociale netwerk. Betrouwbare influencers, vrienden en familie die video content delen, helpen jou om het vertrouwen van je doelgroep te winnen. Neem dit mee tijdens je videoanalyse.

5. Conversie metric

Een uitlegfilm is een goede manier om veel conversie te genereren. Conversies zijn bijvoorbeeld inschrijvingen voor je nieuwsbrief en/of blog, downloads, reviews en verkopen. Het meten van je conversies geeft je inzicht in de échte impact van je video content. Dit kun je makkelijk meten met behulp van Google Analytics.

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan