Strategische inzet van Online Video

Strategische inzet van Online Video

Volgend jaar bestaat 84% van al het dataverkeer online uit video. Maar hoe zetten de grote (en kleine) jongens hun video’s het beste in? Wat kunnen we verwachten in de toekomst en hoe zorg je dat jij succes behaalt met jouw video?

Strategie

Bij animatie of film denk je al snel aan promotie van een merk, dienst of idee. Veel organisaties duiken daarom ook direct de productie in, maken geweldige video’s en vergeten deze vervolgens op een strategische manier in te zetten. De focus ligt vaak op de inhoud van de boodschap en niet zo zeer de verspreiding er van. Dat is zonde, want video’s kunnen je bestaande strategie enorm versterken, mits je ze op de juiste manier inzet. Hieronder volgen een aantal voorbeelden en tips van tactieken die je strategie zouden kunnen versterken, d.m.v. van video’s. Google geeft in dit artikel meer informatie over strategische modellen voor video.

Marketingcampagne

Zoals je kan lezen in voorgaande blogs zijn er verschillende opties om te adverteren binnen YouTube. Denk hierbij aan TrueView campagnes of Bumperadvertenties. Deze middelen zijn gericht op zo veel mogelijk mensen bereiken (see-think-do). Maar wat is de impact van video op al die mensen? Dagelijks merken wij (en ook Google) dat organisaties YouTube nog steeds niet zien als het impactvolle kanaal dat het is. In 2015 analyseerde Google 50 campagnes uit een selectie van Fortune 100 brands met als doel de kracht van video te benadrukken. 94% van de campagnes lieten een significante stijging zien van gemiddeld 80% in ad recall . Daarnaast zagen ze dat 65% van de campagnes zorgde voor een gemiddelde stijging van 17% in brand awareness. Dit is een extreem hoge stijging, aangezien het merken betreft die wereldwijd eigenlijk al bekend zijn. Het belangrijkste is dat je YouTube ten eerste overweegt als een kanaal en niet enkel blijft hangen op Adwords, Facebook en LinkedIn. Door video’s op de juiste manier in te zetten zorg je 1. voor een groot bereik onder jouw doelgroep (Bumpers/TrueView ect) en 2. breng je een boodschap zeer efficiënt over. De boodschap is vaak inhoudelijk ook makkelijk te bepalen wanneer deze een verlengde is van je strategie. Neem voorbeeld aan de marketinguitingen die jouw organisatie al gebruiken binnen andere kanalen en vertaal ze naar korte scripts van niet meer dan 180 woorden. Splits deze daarna weer op in aanvullende stukken content van ongeveer 30-60 woorden en denk na over een promotie van deze boodschap in enkele seconden. Zo creëer je een begin, midden en einde van je campagne. Vaak van korte bumpers (6 seconden, see) naar iets langere en informatievere video’s in het midden (75 seconden, think) en afsluitend met een motiverende video die weer wat korter is (15 tot 30 seconden, do). See, think, do.

Testimonials

Heb jij wel eens iets gekocht omdat een vriend, collega of kennis je een product had aanbevolen? Vast wel. Het werkt namelijk veel beter dan reclameboodschappen verspreiden. Wat een consument of klant zegt, telt vaak zwaarder dan wat de verkoper zegt. Als je dus je betrouwbaarheid of geloofwaardigheid wilt vergroten, dan kun je het beste testimonials maken. Maar vergeet vooral niet dat je deze ook op het juiste moment, bij de juiste doelgroep wilt krijgen. Een testimonial werkt niet zo goed als bumper ad maar kan wel het laatste zetje geven als iemand overweegt een aankoop te doen. Timing is dus van groot belang. Soms worden er genoeg genomen met geschreven testimonials. Een gemiste kans. Wetenschappelijk onderzoek van Appiah (2006) toonde aan dat het toevoegen van video testimonials op een website een groter positief effect heeft op de aankoopintentie van een klant dan wanneer er tekstuele testimonials worden toegevoegd.

 

Testimonials

Interne communicatie

Uit onderzoek van Gatehouse in de UK is gebleken dat 93% van de respondenten online video in toenemende mate als belangrijk medium beschouwd binnen hun organisatie. En 86% van de ondervraagden gebruikt op dit moment video. Ter vergelijking: dit was in 2015 nog maar 62%. Video wordt dus ook binnen de organisatie steeds belangrijker. Hieronder een aantal redenen waarom ook interne video’s een aanvulling kunnen zijn op je strategie:

  • Video zorgt voor meer betrokkenheid met de boodschap bij de kijker. Zoals eerder in dit artikel beschreven wordt een boodschap met veel impact overgebracht. Zie je collega’s als je publiek. Je wilt ze op een leuke, entertainende manier meer vertellen over bijvoorbeeld de visie en missie van het bedrijf. Door dit visueel weer te geven, leeft het meer bij je collega’s en zullen ze meer betrokken zijn. Een video is leuk om te kijken, een (lange) tekst is saai…
  • Internationale teams krijgen de mogelijkheid één centrale (vooraf uitgedachte) boodschap over te brengen aan de complete organisatie, zonder tegen een taalbarrière aan te lopen.
  • Het effect is meetbaar. Zo zie je hoe vaak, wanneer en hoe lang je boodschap wordt bekeken. Je kan zien of collega’s de video delen en weet precies wanneer ze niet meer kijken.
  • Je bespaart kosten. De wereld rondvliegen is duur en slecht voor het milieu. Toch zijn fysieke afspraken vaak nodig om een boodschap met impact over te brengen. Met een video bespaar je op deze kosten door vooraf al te kijken hoe je jouw boodschap het beste kunt overbrengen.

Educatief

Interactieve online video’s lenen zich uitstekend voor een educatief doel. Waarom?

Bij interactieve video’s ontstaat een dialoog. Een kijker heeft tijdens het kijken namelijk zelf invloed op wat hij of zij te zien krijgt. Zo kun je de kijker vragen stellen en deze door de kijker laten beantwoorden. De kijker ziet dan ook meteen of zijn/haar antwoord goed was of niet. Een voorbeeld van een video met educatief doel is de video van de Britse Lifesaver. Je krijgt een situatie te zien waarin iemand in gevaar verkeert. Aan de kijker wordt gevraagd hoe de persoon gered kan worden. De kijker maakt dus zelf de keuze van het verdere verloop van de video. Hierdoor blijft de betrokkenheid hoog en leert de kijker te reageren in gevaarlijke situaties.

De hierboven genoemde voorbeelden zijn slechts enkele mogelijkheden om je video beter in te zetten. Wil jij weten hoe het See-Think-Do model voor jou kan werken? Neem contact op voor een vrijblijvende sessie met onze video marketing consultants.

Tags: