Blog image - sollicitatievideo Cooler Media

8x waarom je wordt aangenomen met een succesvolle sollicitatievideo

Een vacature gevonden die klinkt als jouw droombaan? Fantastisch! Een nadeel: je bent waarschijnlijk niet de enige met interesse… Wees je concurrentie slimmer af met een sollicitatievideo! Nu we meer online afspreken dan ooit te voren, is een sollicitatiegesprek via video onvermijdelijk. Dus waarom niet gelijk aan de slag met beeld? Met deze 8 tips creëer jij een succesvolle sollicitatievideo.

Voordelen van een sollicitatievideo

Door COVID-19 vinden bijna alle activiteiten online plaats. Vaak geldt dit ook voor de sollicitatieprocedure. Hierdoor is het moeilijk om een eerste indruk achter te laten, je persoonlijkheid te laten zien en aan te geven waarom jij de geschikte kandidaat bent. Met behulp van een sollicitatievideo krijgt jouw sollicitatie nét even die persoonlijke touch waarmee je jouw toekomstige werkgever enthousiast maakt! Je kunt bijvoorbeeld je huidige cv vervangen door een cv video. Of je vervangt je motivatiebrief door een video.

1. De eerste indruk zegt het allemaal

Een eerste indruk maken is erg belangrijk. Vooral bij een sollicitatie. Met een sollicitatievideo laat je je persoonlijkheid en je gezicht zien. Iets wat we missen in een tijd met beperkte fysieke ontmoetingen. Je geeft zo ook beter een goede eerste indruk van jezelf. Zeker, als je medekandidaten besluiten het bij een motivatiebrief te laten!

2. Laat zien dat je moeite doet

Het maken en versturen van een video kost over het algemeen meer tijd dan het schrijven van een sollicitatietekst. Dit ziet het bedrijf ook. Wanneer je laat zien dat je energie en tijd steekt in de sollicitatie, zal dit voor een positieve indruk bij het bedrijf zorgen.

3. Visueel is sterker dan tekst

Mensen onthouden 80% van de content die ze zien, tegenover 20% die ze lezen. Een sollicitatievideo blijft dus beter blijven hangen bij je toekomstige werkgever dan een sollicitatiebrief. Ook is het voor het bedrijf een stuk leuker (en makkelijker) om te bekijken dan het lezen van een groot stuk tekst.

whitepaper video marketing

EFFECTIEF COMMUNICEREN MET VIDEO.

Leer hoe video de sleutel is tot effectievere communicatie en hoe je het gericht inzet binnen je strategie.

 

5 tips voor het maken van een sollicitatiefilmpje

Ben je overtuigd van de werking en sta je te springen om zelf een sollicitatie filmpje te maken? Wij helpen je alvast op weg met deze 5 handige video sollicitatie tips:

Ben je overtuigd van de werking en sta je te springen om zelf een sollicitatie filmpje te maken? Wij helpen je alvast op weg met deze 5 handige video sollicitatie tips:

1. Houd het kort en krachtig

Hoe langer de video duurt, hoe minder aandacht het bedrijf heeft om je video af te kijken. Houd je video sollicitatie dus kort, tussen de 1 en 2 minuten is perfect. Vergeet echter niet om de meest krachtige zaken te vertellen. Niemand zit te wachten op een opsomming van je cv.

2. Kwaliteit

Kwaliteit telt bij video solliciteren. Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk overkomen. Dit geldt niet alleen voor het beeld, maar ook zeker voor het geluid. Wanneer je bijna niet te horen bent, maak je het voor je toekomstige werkgever niet makkelijk om niet verder te luisteren.

3. Goede houding

Net zoals bij een presentatie is het een must om ook in je video sollicitatie representatief over te komen. Dit begint al bij je uiterlijk. Er verzorgd uitzien (geschikte kleding, je haren netjes gekamd, niets tussen je tanden, etc.) is erg belangrijk. Je camerapositie draagt ook bij aan je presentatie. Een close-up waar je ogen goed te zien zijn, laat je persoonlijkheid sprankelen. Daarnaast is het licht superbelangrijk. Natuurlijk licht geeft een beter beeld. Wissel ook af met verschillende shots, zodat het niet één statisch beeld wordt.

4. Maak het persoonlijk

Het is belangrijk dat jouw sollicitatievideo is afgestemd op het specifieke bedrijf en de vacature waarop je solliciteert. Zorg dat je jezelf vooraf inleest over het bedrijf en probeer wat van deze informatie te verwerken in je video.

5. Informeel

Wanneer je besluit te solliciteren bij een informeel bedrijf kun je wat inspiratie op doen voor je sollicitatievideo bij vlogs. Op deze informele manier van filmen kun je jezelf voorstellen en laten weten waarom je interesse hebt in de vacature.

Pak je camera en ga aan de slag met deze 8 tips voor jouw succesvolle sollicitatievideo! Let wel op: des te hoger de kwaliteit des te beter je opvalt. Wij kunnen je helpen met het maken van een toffe video zodat je er uitspringt tussen alle andere kandidaten. Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden.

Tags: