how to video

How-to video: 5 tips voor effectieve video’s!

35% van de mensen kijkt een video niet af. Dit betekent dat zij niet alle informatie tot zich nemen. Bij een how-to video wil je dit natuurlijk voorkomen. Jij wilt toch ook dat je kijker alles begrijpt? Wij geven je vijf tips om het beste uit jouw how-to video te halen.

1. Kies een goed onderwerp

Als bedrijf kun je uit tal van onderwerpen kiezen bij het creëren van content. Maar er zijn twee belangrijke aspecten:

  • Creëer interesse: analyseer bijvoorbeeld waar je doelgroep interesse in heeft en laat hier een how-to video over maken. Zo beïnvloed je ook meteen de betrokkenheid van je YouTube-kanaal.
  • Deel kennis: door het delen van kennis wordt jouw bedrijf gezien als de specialist in jouw branche.

Pas deze twee aspecten toe en er ontstaat een win-winsituatie voor jouw en je kijker.

2. Niet afwijken van het doel

Het doel van een how-to video is om de kijker te helpen en dat zij geïnteresseerd blijven om te kijken. Tip: het is dus erg belangrijk dat de video beknopt blijft. Introduceer het topic daarom direct en benoem enkele details. Op deze manier worden de vragen of problemen meteen duidelijk. Daarnaast is het ook van belang dat er niet afgeweken wordt van het topic. Dit verhoogt namelijk de kans dat de kijker de gehele video afkijkt.

Verder is het van belang dat de toelichting informatief blijft. Houd daarom rekening met het onderstaande:

  • Ga er niet van uit dat de kijker een allesweter is; leg complexe of verwarrende onderwerpen duidelijk uit.
  • Zorg dat de video persoonlijk overkomt; het direct aanspreken van de kijker zorgt ervoor dat de content oprechter overkomt.

3. Houd de how-to video simpel

Bij het geven van instructies ben je al snel geneigd om iemand te overspoelen met informatie en details. Vergeet niet dat de kijker juist hulp nodig heeft met het onderwerp. Het is de bedoeling dat de kijker de informatie wel blijft volgen. Gebruik dus bijvoorbeeld geen moeilijke termen. Let wel op: laat geen belangrijke informatie weg. Hierdoor kan het doel van je video onduidelijk worden.

Ben je benieuwd hoe een effectieve maar toch simpele how-to video eruit ziet? Bekijk hieronder een voorbeeld.

4. Vat samen tijdens de how-to video

Hoe geef je meer structuur aan een video? Verdeel de how-to video onder in verschillende stappen. Toch moet je voorkomen dat de kijker verdwaalt in de stappen. Vat de stappen daarom tussendoor en op het einde van je video samen. De kijker krijgt hierdoor overzicht in het proces.

5. Verras de kijker

Ondanks dat je de video informatief wilt houden, wil je de kijker wel blijven boeien. Een toelichting kan dan ook snel saai worden om naar te kijken. Verras de kijker daarom met iets anders. Zo kun je bijvoorbeeld visuele effecten, zoals animatie, in je how-to video toevoegen of humor inzetten.

 

Wil jij een how-to video maken, maar wil je dit graag laten doen door experts. Wij zijn gespecialiseerd in het maken van how-to video’s. Wacht dus niet langer en neem nu nog contact met ons op!

drie-video-worksheets

Tags: