Inspiratie blog week 10

Het gebruik van kleur en licht | Inspiration

Je zult het misschien niet meteen doorhebben, maar het gebruik van kleur en licht zorgt ervoor dat jij tijdens het kijken van een video een bepaalde emotie ervaart. Maar welke kleuren wekken welke emotie op? En hoe wordt dit toegepast in animatie? Je lees het deze week in onze Inspiration Blog!

Het gebruik van verschillende kleuren en lichtinvallen wordt al decennialang toegepast. Elke filmmaker kan hiermee namelijk onze emoties beïnvloeden. De kleur rood wordt bijvoorbeeld geassocieerd met sterke, intense emoties. Dit is ook terug te zien in de video van Lilly Mtz-Seara. Zij heeft verschillende fragmenten uit bekende films geknipt waarin gebruik wordt gemaakt van kleur om de emotie van de kijker te beïnvloeden. Bekijk de video hieronder.

Nike

Nike is een expert op het gebied van emoties overbrengen via film en animatie. De promotievideo van de nieuwe Air Max 2017 is hier een goed voorbeeld van. Door het gebruik van lichte kleuren in combinatie met luchtige materialen wordt de slogan Go Lighter, Go Longer goed gevisualiseerd. Als kijker krijg ervaar je een lichte sneaker, maar toch met veel comfort.

The Golden Hour

Elke fotograaf/filmmaker weet dat je met zonsopgang of zonsondergang het mooiste licht van de dag hebt. Dit komt door de laaghangende oranje zon. Door de combinatie van sneeuw en het gouden licht wordt een gevoel van vrijheid gecreëerd. Ervaar het zelf en bekijk de video hieronder.

The Nutcracker and the Four Realms

In Disneyfilms zitten enorm veel kleuren en contrasten verwerkt. Hier zit een psychologie achter. Zo worden goedaardige karakters met zachtere kleuren getoond, zoals blauw voor zelfverzekerdheid, stabiliteit en loyaliteit. Geel voor intellectueel, blijdschap en energie. Groen voor groei en doorzettingsvermogen. Warme en koude kleuren spelen dus een grote rol. Zo is Disney ook erg goed in het brengen van sfeer en focus leggen met licht.

Mary & Max

Een trailer voor de stop motion animatiefilm ‘’Mary & Max’’ uit 2009. In deze film komen 2 werelden van karakters samen, Mary en Max. De kleur heeft een grote rol en speelt in op het gevoel en karakter van de personages. De emotie van het karakter is bepalend voor het kleur gebruik in de omgeving. Bekijk hier een klein stukje van de video.

Wil je meer weten over het gebruik van kleuren en licht in jouw animatie of film? Neem even contact met ons op!

Tags: