Met de komst van “The Drone” kan iedereen super mooie beelden filmen zonder een helikopter te huren. Maar ja, waar moet je eigenlijk allemaal aan denken? Alle ins and outs over dronevideo’s lees je in deze blog.
Waarom een drone inzetten?
Je hebt er vast al vaker van gehoord, dronevideo’s. Van die indrukwekkende luchtshots van grote steden, landschappen of festivals. Het heeft iets epics. Vaak worden de beelden gebruikt in commercials of bedrijfsfilms en zijn ze een introductie op een geweldige dienst, een fantastisch product of een supertof bedrijf.
Maar wist je dat drones voor heel andere doeleinden ingezet kunnen worden? Voor onze veiligheid bijvoorbeeld. Om vuurpitten te spotten hangt de brandweer warmtecamera’s onder drones, zo kunnen ze in beeld brengen waar het vuur weer kan aanwakkeren. De politie gebruikt drones om vermiste personen op te sporen. Ook voor de serieuze hobbyist is er genoeg te doen. Er worden hele toffe drone races gehouden. Drone piloten moeten dan verschillende parcours zo snel mogelijk afleggen. Zie hieronder een voorbeeld van zo’n race.
Drones worden ook vaak ingezet om promotiebeelden te maken voor bedrijfsfilms, uitlegfilms of reclames. Door het bird-eye effect in dronebeelden creëer je een euforisch gevoel bij de kijker. Je filmt alles in 4k resolutie, dus je ziet alles tot in detail. Dat is precies waarom deze shots voor zoveel doelen ingezet worden. Maar wat moet je weten voor je begint?
Waar moet je aan denken met het filmen met een drone?
- Houd rekening met de speciale wetgeving die voor drone-gebruikers, oftewel drone piloten, geldt. Als je een video maakt voor commerciële doeleinden, moet je hiervoor goedkeuring hebben van de gemeente of provincie. Heb je dit niet aangevraagd en gekregen, dan kan het zijn dat de gemeente je opbelt en alsnog om de vergunning vraagt. Heb je die niet, dan mag je de beelden niet gebruiken en riskeer je zelfs een fikse boete. Let dus altijd goed op!
- We gaan nog even door op de wetgeving: fly zones. Het is niet overal toegestaan om zomaar met een drone te gaan vliegen, laat staan filmen. Ook niet als het voor recreatief gebruik is. Dit om ongelukken te voorkomen. Zo mag je alleen vliegen in het vrije deel van het luchtruim. Dit is het deel van het luchtruim dat niet gecontroleerd wordt door de luchtverkeersleiding. Vliegen rondom vliegvelden is uitgesloten, evenals boven mensenmassa’s. Check dit dus goed voordat je begint. Tip: er bestaat speciale software die aangeeft of je je in een fly zone bevindt of niet. Hier vind je een overzichtskaart van waar je mag vliegen met een drone binnen Nederland.
- Ben je een beginnende dronevlieger? Let dan goed op! Het vliegen met een drone ziet er eenvoudig uit, maar het tegengestelde is waar. Leer eerst vliegen met een ‘goedkopere’ variant. Plaats dan later pas de camera eronder. Het zou toch zonde zijn als je jouw gloednieuwe drone meteen in een ravijn laat crashen… Tip: er bestaan bumpers om over de wieken van je drone te plaatsen.
Tips & Tricks om zelf een dronevideo te filmen.
Het vliegen met zo’n drone lijkt simpel, maar hoe maak je nu zelf deze epic beelden?
- Let erop dat je smooth beeldmateriaal vergaart. Dronebeelden voelen dynamisch en euforisch aan, zolang ze niet haperen. Het moet niet voelen alsof we door het oog van een robot kijken. Als je eenmaal de juiste hoek gevonden hebt, probeer dan langzamer te bewegen.
- In vergelijking met andere beelden worden dronebeelden vaak langer getoond. Zeker als je een mooi landschap filmt, kun je deze beelden best langer dan 3 seconden laten zien. Er is immers genoeg om naar te kijken.
- Wanneer je mooie landschappen filmt, wil je niet alleen shots van bovenaf. Film juist ook vlak langs rotsen en bomen (let op: niet te dichtbij ?). Hiermee creëer je diepte en een dynamische video.
- Film terwijl je vooruit beweegt, maar probeer het ook eens achteruit. Het kost wellicht wat extra oefening, maar het is het zeker waard. Zo kun je bijvoorbeeld op een klein detail focussen en vervolgens uitzoomen. Zo wordt de omgeving als een verrassing weggegeven. Tip: vind je achteruit filmen te moeilijk? Wie weet kun je jouw beelden met het editen wel makkelijk omkeren.
- Zodra je aan de edit van je dronevideo begint, vergeet dan niet de geluidseffecten; het sounddesign. Dit zorgt ervoor dat je beelden meer impact hebben. Zie je bijvoorbeeld een rivier? Laat dit dan ook horen.
- Wil je een echte pro video maken? Maak dan gebruik van het ‘Vertigo effect’. Dan beweeg je met je camera naar het onderwerp toe terwijl je uitzoomt. In de video hieronder zie je precies hoe je dit doet. Let op: dit kun je alleen doen met specifieke camera’s die je onder een zwaardere drone kunt hangen.
Dronevideo laten maken of zelf aan de slag?
De vraag is: ga je voor kwaliteit? Zo ja, een dronevideo laten maken door een videograaf en professionele dronepiloot is wat wij altijd aanraden. Heb je zelf veel verstand hebben van vliegen met drones, dan kun je uiteraard zelf aan de slag. De echte professionele drones zijn niet goedkoop en een videograaf inhuren is ook een investering. Laat je echter niet tegenhouden om zelf het een en ander uit te proberen! Wie weet ben je wel een drone piloot of videograaf in de dop!
Julie van Rooij
Online Marketer
Lars Weijers
Accountmanager
Helen Berger
Creative Producer
Daniël Visscher
Art Director
Hoe kunnen wij jou helpen?
Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.
"*" geeft vereiste velden aan