Business video

Zo maak jij een business video voor social media

Business video’s domineren social media marketing. Experts voorspellen dat in 2019 80% van het wereldwijde internetverkeer bestaat uit video. Belangrijk dus om te weten wat de verschillen zijn tussen alle social media platformen. Elk platform heeft namelijk zijn eigen richtlijnen. Wil jij een social media professional worden en een business video maken? Lees dan snel onze tips per platform.

1 | YouTube

Via YouTube kijken meer dan 1 miljard gebruikers honderd miljoen uur naar video. Het verschil tussen YouTube en de andere platformen is dat het toepassen van goede SEO-regels op YouTube zorgt voor betere zoekresultaten in Google. Pas dus je SEO-strategie toe bij het plaatsen op YouTube. Bedenk goed welke zoektermen je wilt verbinden aan je bedrijf en creëer content die deze zoektermen gebruikt in de video, titels, foto’s en beschrijvingen.

Bedenk daarnaast goed wat voor soort video je plaatst. Bepaalde type video’s worden namelijk goed bekeken op YouTube. Video reviews, instructievideo’s en vlogs zijn het populairst. Zo kun je een serie aan video reviews of instructievideo’s plaatsen of ga je een samenwerking aan met een vlogger of influencer op YouTube. Ongeacht welk platform je kiest, is het belangrijk om te letten op de volgende drie punten bij het ontwikkelen van je video’s:

 • De beste video grijpt binnen 3 seconden de aandacht van de kijker en weet de kijker te emotioneren.
 • Tekst toevoegen in het scherm is cruciaal bij social video marketing.
 • Voeg altijd een duidelijke call-to-action toe zodat kijkers weten wat er van ze verwacht wordt na het kijken van de video.

Een goed voorbeeld van een YouTube business video die gemaakt is door Cooler Media, is:

2 | Instagram

Op Instagram kun je foto’s en video’s plaatsen die in de tijdlijn van je volgers terechtkomen. Om de aandacht van je doelgroep te grijpen zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Plaats bijvoorbeeld een bedrijfsfilm waarmee je een kijkje achter de schermen geeft. Houd je aan de volgende regels en succes is gegarandeerd:

 • Tijdslimiet: Instagram heeft een tijdslimiet van 1 minuut. Heb je een langere business video die je wilt promoten? Post dan een deel van de video als teaser en zet de link in je biografie. Volgers kunnen via de link doorklikken naar je website om de hele video te bekijken.
 • Framing: Video’s kun je laten afspelen in een vierkant, verticaal of landschap frame. Wanneer je video niet vierkant is, klik dan het kleine icoontje links onderin aan. Hiermee kun je wisselen van een vierkant frame naar full-size en andersom.
 • Omslag: Noodzaak eerst: een goede thumbnail kan je succes maken of breken. Met een goede thumbnail worden mensen enthousiast om je video te bekijken. Je vind deze instellingen rechtsonder bij het selecteren van een filter. Bij de optie ‘omslag’ kun je een still kiezen uit de video die wordt weergegeven als thumbnail.
 • Geen geluid: Op Instagram worden video’s automatisch afgespeeld zonder geluid. Zorg er dus voor dat je boodschap duidelijk is ongeacht of de kijker ervoor kiest om het geluid aan te zetten.

3 | Instagram Stories

De cijfers liegen er niet om. Instagram Stories zijn zeer succesvol. 1 van de 5 stories krijgt direct een bericht van kijkers en een derde van de meest bekeken stories zijn van bedrijven. Creëer via Instagram Stories een betere connectie met je volgers. Geef een exclusieve kijk binnen je bedrijf, voer live gesprekken met volgers, of bied speciale deals aan. Onthoud de volgende basisregels bij het gebruik van Instagram Stories:

 • Maak het persoonlijk: Instagram Stories blijven maar 24 uur zichtbaar en volgers zien ze alleen als ze op je avatar bovenaan het scherm klikken. Gebruikers die ervoor kiezen om je story te bekijken zijn oprecht geïnteresseerd in je content. Gebruik deze kans om persoonlijkere content te plaatsen en een connectie met je volgers op te bouwen.
 • Post vanuit je filmrol: maak het jezelf makkelijk door content te plaatsen die je al eerder hebt gemaakt. Niet elke story hoeft live te zijn. Swipe omhoog in het stories-scherm om content vanaf je filmrol te plaatsen.
 • Houd het kort en leuk: je hebt maximaal 10 seconden om de aandacht van je kijkers te trekken. Zorg er dus voor dat je kijkers geboeid zijn. Live uitzenden via de app kan daarentegen tot maximaal 1 uur.
 • Wees niet bang om meerdere stories te delen: het voordeel van een Instagram Story is dat je kijkers zich niet zullen ergeren aan je business video. Ze moeten je stories namelijk zelf aanklikken wanneer ze ze willen bekijken. Plaats dus gerust zoveel als je wilt.
 • Tag andere Instagrammers: door andere gebruikers te taggen, maken je volgers kennis met hen. Word je zelf getagd in een story? Dan kunnen volgers van die story doorklikken naar jouw account. Tag een gebruiker door tekst toe te voegen en vervolgens ‘@’ te typen, gevolgd door de gebruikersnaam van de persoon die je wilt taggen. Deze verschijnt dan in beeld, waarna je de gebruiker kunt selecteren.

business video

4 | Facebook

Facebook heeft 1,94 miljard maandelijkse gebruikers die samen meer dan 100 miljoen uur naar video kijken per dag. Focus bij Facebook dus op het plaatsen van business video’s en dan vooral video’s die het delen waard zijn. Je bereikt een groter publiek op Facebook wanneer mensen jouw content delen met hun vrienden. Met de volgende drie tips verhoog je de deelwaardigheid van je Facebook video:

 • Tip 1: Vraag jezelf af: zal mijn publiek de hele video afkijken?
  Facebook beloont video’s die helemaal worden afgekeken en die veel likes, reacties of shares opleveren. Facebook zet deze video’s op een betere plaats in de tijdlijn van gebruikers. De beste video’s trekken binnen 3 seconden de aandacht van de kijker.
 • Tip 2: Net als bij Instagram worden Facebook video’s afgespeeld zonder geluid. Zorg er dus voor dat je video nog steeds impact maakt zonder geluid. 85% van de gebruikers kijkt namelijk hun Facebook video’s zonder geluid.
 • Tip 3: Je kunt 186% meer betrokkenheid creëren door het automatisch afspelen van video’s in de tijdlijn, in plaats dat je ze deelt met een link. Plaats de gehele business video dus in je Facebook-post.

En nu aan de slag met business video’s!

Wil je meer informatie over het gebruik van business video op social media? Onze video marketing consultants kunnen je hier alles over vertellen! Neem vrijblijvend contact op.

Tags: