Augmented Reality

Augmented Reality: een aparte werkelijkheid

Een persoon aan de andere kant van de wereld in jouw kantoor projecteren voor een meeting. Het klinkt als een scène uit Stars Wars. Het kan al en zal steeds vaker gebeuren.

Vorige maand hebben we het er al even over gehad. Augmented Reality, kort gezegd AR, creëert een samenstelling van de echte wereld en een virtuele wereld. Herinner je Google Glass nog of die hype waarbij iedereen Pokémons probeerde te vangen in het stadspark? Precies, dat is een vorm van AR. Augmented Reality is gelukkig meer dan een cool snufje. Het heeft de potentie om onze wereldbeelden en perspectieven sterk te veranderen, doordat er een extra laag aan je wereld wordt toegevoegd.

Hoe werkt het?

Je kijkt door een speciale bril of bijvoorbeeld je telefoon. Deze herkent objecten in de echte wereld en kan hier vervolgens digitaal zaken aan toevoegen. Met behulp van een AR app, scant jouw device met de ingebouwde camera de omgeving. Net als wanneer je een foto neemt, zie je jouw omgeving op het scherm van je device. De AR app voegt hier vervolgens nieuwe informatie aan toe. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe stoel in je woonkamer of een nieuwe outfit. Zo introduceerde Ikea al in 2014 een catalogus waarmee het mogelijk was om met AR nieuwe meubels in je woonkamer te plaatsen. Bekijk het in de commercial hieronder.

Ander voorbeeld. Stel je hebt die bril op en je kijkt naar een vreemde plant in het oerwoud. Een animatie van tekst verschijnt (door de bril) naast de plant om je precies te laten zien welke plant het is, giftig of eetbaar, etc. Het is dus een digitale laag met alle informatie die je maar kan bedenken, gekoppeld aan de werkelijke wereld. Super cool (voor de mensen die Dragon Ball Z gaaf vonden), maar vooral ook zeer geschikt om zaken duidelijk mee uit te leggen.

Dit is trouwens nog maar net mogelijk, waardoor AR nu een vlucht krijgt. Google lanceerde onlangs haar eigen Augmented Reality platform: Google ARCore. Met Google’s nieuwe AR tool kun je de onderdelen uit een animatie projecteren in je kantoor. De karakters kunnen vervolgens reageren op bijvoorbeeld het uit- en aan gaan van licht. Hieronder zie je hoe het precies werkt.

Wat je hier eigenlijk ziet is de herkenning door de software van de omgeving. In plaats van dat die Pokémon door een tafel heen kan zakken, staat hij er nu echt op.

In de meeste gevallen werkt dit door middel van een zogeheten marker. De marker is de (QR)code die je scant, voor je kunt beginnen met projecteren. Op die manier weet de app precies welke objecten er weergegeven moeten worden. In het geval van Ikea leg je de catalogus op de plek waar je je nieuwe meubel wilt projecteren.
Een tip: een goede internetverbinding is daarom ook van belang bij het toepassen van Augmented Reality.

Een paar doeleinden waar AR snel kan worden geadopteerd:

Educatie

AR maakt het makkelijker om nieuwe lesstof duidelijk te maken. Door beelden bij de theorie te voegen, wordt het eenvoudiger om de stof te onthouden. Denk bijvoorbeeld eens aan geschiedenislessen. Stel je voor dat je Napoleon kan vragen naar zijn levensverhalen. Een grote kans dat je het dan nooit meer vergeet. Ook voor praktische stof is AR erg behulpzaam. Zo kun je bijvoorbeeld een technische toelichting op bepaalde elementen van een machine geven geven of een handleiding stap voor stap doorlopen terwijl je iets in elkaar schroeft in het technieklokaal.

Bouw en Industrie

Met behulp van AR is het mogelijk om een bouwtekening om te toveren tot een virtueel 3D model waar je daadwerkelijk zelf omheen kunt lopen. Je klanten zien dan bijvoorbeeld het object virtueel op tafel staan, terwijl jij extra uitleg geeft. Pretty cool, right?

Gezondheidszorg

Tijdens een operatie zou een chirurg met behulp van AR on-the-spot instructies kunnen krijgen bij een complexe operatie. Ook kan AR de chirurg voorzien van real time informatie over de patiënt: bloeddruk, hartslag, ademhaling..

Entertainment

Het zal niet lang duren voordat een enorm scala aan nieuwe soort films, games en andere vormen van entertainment verbonden raken aan AR. De kans is groot dat buitenspelen voor veel kinderen weer aantrekkelijk wordt, simpelweg doordat hun voornaamste vorm van Entertainment nu weer samensmelt met de buitenwereld. Maar ook escaperooms, gezelschapsspellen of een potje voetballen kunnen door AR een nieuwe ervaring worden.

Advertising

Augmented Reality
Interactieve marketing, daar worden we blij van. Stel je eens voor wat je allemaal kunt doen om jouw marketingmiddelen een nieuwe dimensie te geven. Van jouw visitekaartjes, posters, logo’s, tickets, verpakkingen en zelfs producten kun je een beleving maken. Zo kun je in de winkel een product scannen en hier alle informatie over weergegeven krijgen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over je animatie, maar dat gaan we natuurlijk wel doen…

Hoe zet je AR in voor jouw animatie?

Laten we nog eens terugkomen op PokémonGo. Dit spel geeft je een idee van de mogelijkheden van AR en animatie. De Pokémons zijn geanimeerde wezens die zich in jouw wereld bevinden. Nu hebben we het over een spel, maar AR hoeft binnen een animatie zeker niet altijd te dienen als vermaak. AR geeft de animatie een nieuwe dimensie en verandert de kijker in een deelnemer. De deelnemer krijgt nu de vrijheid om te ontdekken en rond te kijken in een virtuele wereld. De geanimeerde karakters wijzen de weg en dirigeren de deelnemer naar die punten die van belang zijn. Door deel te nemen raakt je publiek meer betrokken bij jouw verhaal. En we weten allemaal: hoe hoger de betrokkenheid, des te meer succes. Om je wat extra handvatten te geven, geven we je hieronder 7 tips voor het toepassen van augmented reality in de praktijk.

Google lanceerde onlangs haar eigen Augmented Reality platform: Google ARCore. Met Google’s nieuwe AR tool kun je de karakters uit jouw animatie projecteren in je kantoor. De karakters kunnen vervolgens reageren op bijvoorbeeld het uit- en aan gaan van licht. Hieronder zie je hoe het precies werkt.

Augmented Reality voor de consument

AR maakt het niet alleen een organisatie makkelijker, ook kan AR de consument op verschillende manieren helpen. Is het bijvoorbeeld jouw droom om je eigen groenten en fruit te kweken in jouw urban garden? Maar ben je niet gezegend met groene vingers? AR kan je helpen om de nieuwe Lodewijk te worden door aan te geven wanneer je plantjes weer water nodig hebben of wat de beste ruimte is om je nieuwe tomatenplant te planten. Dit geldt niet alleen voor bloemen en planten, maar ook voor gereedschap, elektronica, muziekinstrumenten, auto’s… De mogelijkheden zijn eindeloos. Als bedrijf kun je hier op inspelen door van jouw uitleganimatie een AR animatie te maken. Een verduidelijking van jouw dienst of product wanneer de consument er om vraagt.

Nu en in de toekomst

Terug naar PokémonGo. Dit spel geeft je een idee van de mogelijkheden van AR en animatie. De Pokémons zijn geanimeerde wezens die zich in jouw wereld bevinden. Dit geeft de animatie een nieuwe dimensie en verandert de kijker in een deelnemer. Hierdoor is het mogelijk om informatie op een heel andere manier, stap voor stap, zeer gestructureerd over te brengen. Gestructureerde informatie betekent geen lappen tekst, maar korte, kleine tekstjes in beeld. Animatie met diagrammen of andere datavisualisaties zullen de standaard worden. En daar zijn wij, The Explanation Company, helemaal voor.
Op dit moment zullen AR oplossingen zich voornamelijk beperken tot het gebruik van apps op je telefoon. Scan een code en er verschijnt iets wat er voorheen niet was. Denk aan PinPin van Rabobank.

In de toekomst zal de ervaring je meer onderdompelen en steeds meer integreren in je “gewone leven”. Denk aan het vervangen van allerlei soorten drukwerk, geven van instructies, helpen bij het autorijden of zelfs het vinden van de juiste trein op het station.

Wil je meer weten over AR en wat dit voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze uitleg experts!

Tags: