Magic (Virtual) Reality

Stel je even voor dat je kan toveren. Beter dan Harry P, grootser dan Merlijn de oude tovenaar. Sterker nog, stel je een wereld voor waarin alles mogelijk is, behalve rondlopen… Deze magische technologie heet Virtual Reality. Heb jij al eens een VR bril op je hoofd gehad? En nagedacht over hoe je deze magie kan toepassen binnen jouw organisatie? Lees alles wat je moet weten over VR in onze laatste blog.

Wat is Virtual Reality

Virtual Reality bestaat al jaren maar is in het verleden vaak afgeschreven als een leuke gimmick, iets voor gamers. Pas zeer recentelijk heeft de technologie zich naar de mainstream weten te vertalen, mede dankzij nieuwe software en hardware mogelijkheden. Bijvoorbeeld het gebruik van je telefoon. Voor de lezer die nog niet bekend is met het fenomeen: je zet een “bril” op, stopt je telefoon aan de voorkant erin, zodat je naar het scherm kijkt van dichtbij en zet een VR video aan. Daarmee stap je in 3D wereld die meebeweegt met jouw bewegingen. Je kan dus rondkijken vanuit “iemands ogen” maar staat wel op een vaste plek. Mede dankzij de hyper realistische special effects die we tegenwoordig kunnen produceren is het voor sommigen soms zelfs iets te geloofwaardig. Je brein kan het verschil tussen echt en nep niet goed meer maken, waardoor een ritje in een VR achtbaan je opeens misselijk kan maken. Of een trip door The Blairwitch bossen je doodsangsten doen uitstaan. Brrrr. Een paar reacties:

 

Virtual Reality voor iedereen

Waar het vroeger een dure, exclusieve ervaring was om je in een virtuele wereld te kunnen begeven, (VR bestaat al 40 jaar), is het tegenwoordig heel toegankelijk geworden. Steeds meer bedrijven ontwikkelen VR devices. Voorbeelden hiervan zijn Sony PlayStation VR, Oculus Rift, HTC Vive, Google Cardboard en Samsung Gear VR. Dat heeft er onder andere mee te maken dat het ontwikkelen van een VR device niet meer zo kostbaar is als het eens was. Dit maakt het voor steeds meer organisaties toegankelijk om het publiek mee te nemen in een unieke beleving. VR is in Nederland al ver gevorderd en wordt onder andere gebruik voor educatie en entertainment. Zo startte het Nederlandse &Samhoud Media in 2015 de eerste VR bioscoop ter wereld: The Virtual Reality Cinema. Maar ook in veel bouwprojecten wordt er gebruik gemaakt van VR, om het uiteindelijke resultaat te laten zien. Denk hierbij aan de commercial van KPN, waar een zoon zijn vader een compleet nieuwbouwproject laat zien via een VR bril.

 

VR maakt jouw werk makkelijker

Naast de bouw- en entertainment industrie is VR ook inzetbaar in andere industrieën. Stel je eens voor hoeveel tijd het je kan schelen als je sollicitatiegesprekken kunt houden binnen een virtuele omgeving; realistischer dan een videogeprek via Skype, maar efficiënter dan lange afstanden reizen. In de gezondheidszorg opent VR vele deuren, zoals exposure therapie. VR wordt dan toegepast om mensen van hun angst af te helpen. Daarnaast wordt VR ook regelmatig ingezet voor marketingcampagnes om meer betrokkenheid bij de consument te creëren. Bekijk hieronder de campagne gericht op kinderen van Albert Heijn.

 

Wat betekent dit voor de uitlegindustrie?

Virtual Reality brengt een nieuwe dimensie aan in de wereld. Zo ook in de wereld van entertainment en storytelling. We weten al dat we informatie beter opslaan wanneer we een video bekijken dan wanneer we een tekst lezen. Beeld je eens in wat we kunnen bereiken wanneer we complexe zaken kunnen verhelderen door het publiek de uitleg te laten ervaren. Maar werkt dat wel zo? Is het effectiever en voor elke boodschap inzetbaar? Onlangs publiceerde Google Zoo, een in-house marketingbureau van Google, een onderzoek waarin antwoord wordt gegeven op deze vragen. In dit onderzoek is onderzocht hoe de inzet van VR verschilt vergeleken met andere mediums bij storytelling.

Een paar conclusies:

  • Wanneer een kijker een boodschap door een VR bril bekijkt, neemt de kijker de boodschap niet passief, maar actief op. Dit betekent dat de kijker meegenomen wordt in het verhaal en als het ware ‘leeft in het verhaal’. Dit zorgt ook wel voor de verschuiving van storytelling naar storyliving.
  • Doordat een kijker actief betrokken raakt met het verhaal of de boodschap, krijgt de kijker ook meer emoties te verwerken. Dit hoeft niet altijd een voordeel te zijn, want dit kan ook ten koste gaan van het opnemen van de informatie.

VR is voornamelijk effectief wanneer je een emotionele of “immersive” boodschap wilt overbrengen. Een hogere betrokkenheid is belangrijk bij het doorgeven van een emotionele boodschap en hier leent VR zich uitstekend voor. Het is ook erg leuk met een groep mensen te doen. Daarom zie je nu vaak dat organisaties tijdens hun events ook een VR ervaring toevoegen.

Virtual Reality focust zich dus niet alleen op het ‘entertainen’ van mensen, maar kan ook daadwerkelijk waarde toevoegen in educatie, gezondheidszorg, etc. Wel wordt VR nog gezien als een hype die al steeds meer ten einde komt en de verwachtingen zijn dat AR (augmented reality) vele malen groter zal worden dan VR. Daarover lees je meer in onze volgende blog.

Cooler Media kan uiteraard een volledige VR ervaring, inclusief op maat gedrukte (cardboard) brillen verzorgen. Overweeg je met VR aan de slag te gaan of wil je wat meer informatie? Neem dan contact op met een van onze uitlegexperts.

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan