animatiefilm maken voor iedere branche

Animatiefilm maken voor iedere branche: 15 voorbeelden

Heb jij binnen jouw bedrijf of organisatie te maken met complexe zaken die om uitleg vragen? Dan is een animatiefilm dé oplossing voor jou! Onze hersenen verwerken audiovisuele informatie namelijk makkelijker dan geschreven tekst. Hierdoor is de informatie uit de animatievideo beter te begrijpen. Daarnaast kost het kijken van een korte video minder inspanning dan het lezen van een lap tekst. Dit maakt video aantrekkelijk en leuk! Ten slotte, is het in de huidige digitale wereld enorm makkelijk om een video te verspreiden. Deel of bekijk de video waar en wanneer je maar wil.

Met de belangrijkste voordelen van een animatievideo op een rijtje, laten we je graag zien dat animatie geschikt is voor iedere branche. De korte uitleg per branche wordt ondersteund 15 voorbeelden ter inspiratie. Op zoek naar een specifieke branche? Klik dan in het overzicht hieronder:

 • Agricultuur
 • Bouw
 • Communicatie
 • Financiële industrie
 • Horeca
 • HR
 • IT
 • Non-profit
 • Olie & energie
 • Onderwijs
 • Overheid
 • Toerisme & recreatie
 • Transport
 • Veiligheid & rechtspraak
 • Zorg

Animatiefilm voor agricultuur

De agrarische sector staat in de komende jaren voor verschillende grote uitdagingen. De klimaatcrisis, de uitstoot van CO2 en stikstof, het zo optimaal mogelijk benutten van de landbouwgrond en ga zo maar door! Door deze uitdagingen vinden er in snel tempo nieuwe ontwikkelingen plaats. Deze ontwikkelingen zijn soms best ingewikkeld en technisch, dus vragen om een goede uitleg.

Bekijk hier bijvoorbeeld de animatiefilm voor Bioscienz over FunGeneX: een diervriendelijke, efficiënte en milieubewuste productie van kippeneiproteïne.

Animatiefilm voor de bouw

Ook de bouwsector staat voor een grote opgave; er moeten binnen 10 jaar namelijk 845.000 woningen bijgebouwd worden om de huidige woningnood op te lossen. Daarnaast spelen er andere zaken zoals het verduurzamen van panden en veranderingen in de wet- en regelgeving. Dit zijn complexe zaken die om een duidelijke uitleg vragen. Blygold helpt bij het verduurzamen van bedrijfspanden. In deze animatiefilm wordt uitgelegd hoe het advies- en aanpassingsproces er bij Blygold aan toe gaat.

Animatiefilm voor de financiële industrie

In de financiële industrie gaat het vaak over cijfers, cijfers en nog een cijfers. Dit is voor de gemiddelde mens pittige materie om te lezen, laat staan om te begrijpen. Maar geen zorgen! Ook cijfermatige en zakelijke informatie kan door middel van een animatiefilm begrijpelijker gemaakt worden. Daarnaast wordt het met de visuele ondersteuning zelfs leuk om naar te kijken.

In deze video geen TKP Pensioen uitleg over het nabestaandenpensioen. Dit is een lastig onderwerp waar mensen vaak niet over na willen denken, maar dat wél heel belangrijk is. Met deze uitlegfilm legt TKP Pensioen de informatie op een luchtige en duidelijke manier uit.

Animatiefilm voor interne communicatie

Communicatie is key! Deze uitspraak hoor je vaak, maar duidelijk communiceren blijft nog altijd een opgave. Veel bedrijven richten zich op communicatie naar klanten, partners en andere externe partijen, maar lijken soms het eigen personeel te vergeten. En dat terwijl een goed verloop van de interne communicatie een positieve invloed heeft op de werksfeer, je imago als werkgever én de productiviteit van je medewerkers. Ook in tijden van crisis is interne communicatie van enorm belang om de bedrijfsprocessen zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Een bedrijf dat hier slim op in speelde was Royal Cosun. Aan het begin van de coronacrisis lieten zij direct een animatie maken waarin werd uitgelegd hoe medewerkers thuis aan het werk konden.

Animatiefilm voor horeca

Bij de horeca denken we direct aan een nachtje slapen in een hotel of een koud biertje op het terras van je favoriete café. Maar wist je dat hier een heel proces aan vooraf gaat? Van het winnen van grondstoffen tot (internationaal) transport en van de productie tot opslag in de groothandels. Ingewikkelde processen die eenvoudig duidelijk gemaakt kunnen worden met een animatievideo.

Kovit legt bijvoorbeeld in deze animatiefilm uit hoe zij het inkoopproces voor horecaondernemers eenvoudiger maken.

Animatiefilm voor HR

Duidelijke communicatie is enorm belangrijk in de Human Resource-branche. De HR-afdeling zorgt voor aanwas en behoud van personeel en staat daardoor in contact met alle andere afdelingen binnen een bedrijf. Daarnaast kan een animatiefilm ook zeer geschikt zijn voor het werven van nieuwe medewerkers. Dit deed ook Zorgon om nieuwe trainees te werven.

Animatiefilm voor de IT

Gaat jouw bedrijf over op een nieuw softwaresysteem en wil je je werknemers hierover informeren? Of brengt een software wijziging veranderingen teweeg voor je klanten? Voor zowel interne als externe communicatie over IT is een uitleganimatie perfect! De betrokkenen worden op een duidelijke manier geïnformeerd en kunnen de animatiefilm zo vaak terugkijken als nodig is om alles goed te begrijpen.

Zo liet Yenlo, koploper in Open Source-reselling van WSO2-technologie, deze animatiefilm maken over hun services.

Animatiefilm voor non-profit organisaties

Non-profit organisaties hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Duidelijke communicatie naar alle stakeholders is hier een belangrijk onderdeel van. Zo kunnen gemeentes een animatiefilm inzetten om toekomstplannen te communiceren naar de inwoners. Wil je geld ophalen voor een goed doel of mensen werven voor een stichting? Ook daar kan een animatievideo bij helpen!

Sommige non-profit organisaties zetten zich in voor het vergroten van bekendheid en verspreiden van kennis over een probleem. Zo ook de Breast Care Foundation, die zich inzet voor meer kennis over borstkanker. Met een animatiefilm leggen zij precies hoe vrouwen én mannen een borstonderzoek bij zichzelf kunnen uitvoeren.

Bekijk de case study van deze animatiefilm voor de Breast Care Foundation.

Animatiefilm voor de olie & energie sector

De olie- en energiesector staat de komende jaren voor een enorme transitie van fossiele brandstoffen naar duurzame alternatieven. Steeds meer bedrijven werken mee en zetten duurzame energie in. Een animatiefilm is een handig middel om duurzame ontwikkelingen binnen jouw bedrijf, gemeente of provincie zichtbaar te maken naar de buitenwereld.

Daarnaast kan een animatievideo helpen bij het uitleggen van duurzame processen. Zo liet STT (Stichting Toekomstbeeld der Techniek) een uitlegfilm maken over de verschillende duurzame oplossingen om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen.

Animatiefilm voor onderwijs, cultuur en wetenschap

Met animatie kan een complex onderwerp in slechts een paar minuten helder worden uitgelegd. Daarnaast kan de uitlegvideo net zo vaak herhaald worden tot de boodschap voor iedereen duidelijk is. Ideaal voor onderwijs, cultuur en wetenschap!

Kijk hier bijvoorbeeld naar de video voor de European Space Agency over ruimteafval. Binnen 3 minuten wordt duidelijk uitgelegd wat ruimteafval is, waarom het een probleem is en wat mogelijk oplossingen kunnen zijn.

Animatiefilm voor overheidsinstanties

Overheidsorganisaties zoals gemeenten, veiligheidsregio’s, politie en brandweer hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid om duidelijk te communiceren met elkaar, medewerkers en natuurlijk de burgers. Een uitleganimatie is hier een ideaal hulpmiddel bij! Complexe informatie wordt duidelijk gemaakt met behulp van visuele elementen. Hierdoor wordt de uitleg van een nieuw beleidsplan, maatschappelijke doelstellingen of grote verandering in de gemeente een stuk eenvoudiger.

Een Nederlandse gemeente die de kracht van animatie al meerdere keren heeft ingezet is de gemeente Halderberge. Zo werden zaken als de bestuurlijke visie, zaakgericht werken en gegevensmanagement op een begrijpelijke manier uitgelegd.

Animatiefilm voor toerisme & recreatie

Een branche die draait om het bieden van de perfecte ervaring voor ieder mens; toerisme en recreatie. Een animatiefilm kan complexe materie uitleggen, maar is ook heel goed inzetbaar als promotiemiddel voor een evenement, reisbureau of toeristische attractie. Daarnaast gelden er ook in deze branche ook wetten, regels en beperkingen die om een uitleg kunnen vragen. Welke vaccinaties moet iemand bijvoorbeeld nemen voor diegene op wereldreis gaat? En welke voorwaarden gelden er bij de huur en verhuur van een auto? Antwoord op vragen als deze kan op een duidelijke manier verwerkt worden in een animatie.

Ook kan een animatie ingezet worden als online advertentie. Zo gebruikte VVV deze kleurrijke animatiefilm ter promotie van de VVV online cadeaucode.

Animatiefilm voor de transportsector

Transport gaat het over het vervoeren van mensen en goederen. Eén fout kan er al voor zorgen dat het transportmiddel niet op het juiste moment met de juiste inhoud op de juiste plek aankomt. Daarom is heldere communicatie juist zo belangrijk in de wereld van transport, logistiek en infrastructuur. Met behulp van een animatiefilm kunnen werkprocessen en nieuwe ontwikkelingen duidelijk uitgelegd worden aan alle betrokkenen.

Naast het aankomen op de juiste locatie zijn er meer complexe problemen waar de transport sector mee te maken heeft. Een voorbeeld hiervan is de CO2 uitstoot en de invloed op het milieu. In samenwerking met DHL hebben wij een AnyStory gemaakt over de invloed van ons online bestelgedrag op het milieu.

Animatiefilm voor veiligheid en rechtspraak

Thema’s rondom veiligheid en rechtspraak kunnen soms ingewikkeld zijn. Het belangrijkste in deze branche is samen op één lijn zitten. Daarnaast is het belangrijk dat er ook één consistente boodschap wordt gedeeld met de betrokkenen. Dit vraagt om een duidelijke uitleg van de complexe, vaak feitelijke materie.

SANS introduceerde de nieuwste SANS OnDemand App waarmee ze online cybersecurity lessen aanbieden. Het bedrijf introduceerde de app en alle functies met deze unieke animatiefilm.

Animatiefilm voor de zorg

Binnen de zorg is er veel uit te leggen. Van uitleg over ziektes en behandelingen aan patiënten tot uitleg over processen en behandelmethodes aan verzorgers. Een uitleganimatie kan binnen de zorg zowel extern als intern ingezet worden. Ook voor naasten van een ziek persoon kan een visuele uitleg ondersteunen bij het begrijpen van de ziekte of behandeling waar deze persoon mee te maken heeft.

De Vereniging voor Schematherapie koos bijvoorbeeld voor een animatiefilm om meer inzicht te geven in hoe schematherapie werkt, waarom het werkt en wat het voor patiënten kan betekenen.

Meer voorbeelden van animatievideo’s zien? Bekijk alle animatie voorbeelden per branche. Voor meer informatie over de kosten van een animatie of explainer video kun je je wensen het beste bespreken met een van onze experts.