effectief uploaden youtube

6 SEO tips voor een effectieve YouTube upload

Het belangrijkste wat je doet met jouw video content? Online zetten natuurlijk! Uiteraard op hét videoplatform der video content: YouTube. Alleen zijn we niet de enige die dat denken. Sterker nog, op YouTube wordt per minuut 500 uur (!) aan video geüpload. Opvallen met jouw video is op zijn zachtst gezegd een uitdaging. Dus rest de vraag: hoe upload jij je YouTube video het meest effectief, zodat het jouw zichtbaarheid vergroot? Wij leggen het uit!

Waarom je video op YouTube uploaden?

Wij snappen best dat je denkt: oké, als YouTube iedere minuut een stortvloed aan video’s rijker wordt, waarom überhaupt mijn video erop gooien? Nou, omdat het kan. En omdat er natuurlijk wel degelijk voordelen aanzitten:

1. Het is het grootste online video platform

Dat kon je misschien al raden, maar waarom is dit ook alweer een voordeel? Nou, YouTube is de op een na grootste zoekmachine ter wereld met meer dan een miljard gebruikers. Daarbij is het de op een na meest bezochte website. Het is dus heel waarschijnlijk dat jouw doelgroep zich hierop bevindt. Dit creëert eindeloos veel kansen om de juiste mensen te bereiken. Ook al vinden slechts tien mensen je video op YouTube; dit blijft nog altijd meer dan wanneer je ervoor kiest je video er niet te uploaden.

2. Het is onderdeel van Google

Mocht je het nog niet weten, de grootste zoekmachine ter wereld heeft de touwtjes in handen bij YouTube. Dit betekent dat je SEO-technieken kunt toepassen tijdens het uploaden van je YouTube video. Effectieve YouTube SEO = veel traffic op je video! Daarbij kun je met Google makkelijk van je YouTube video een advertentie maken én biedt het voordelen betreft targeting. Je kunt duidelijk je doelgroep segmenteren door middel van kanalen. Op deze manier word je YouTube video hoe dan ook gevonden door de juiste mensen, ondanks het gigantische aanbod.

3. Het is voordelig voor je website

Een video uploaden op YouTube is goed voor verschillende doeleinden. Zo ook voor de website van je bedrijf. Een YouTube video embedden op je eigen website heeft in vergelijking met zelf hosten op je website de volgende voordelen:

 • Een YouTube-upload vertoont zich sneller op je site, wat weer van invloed is op een betere laadsnelheid.
 • Video’s op je website op je eigen server laten draaien, werkt niet bevorderend voor de laadsnelheid. Dat maakt het allesbehalve mobielvriendelijk. Het embedden van YouTube video’s verhelpt dit probleem. Smartphonegebruikers zullen je dankbaar zijn.
 • Google verbetert de vindbaarheid van je pagina’s wanneer je een YouTube video erop embedt. YouTube is voor Google een belangrijke bron. Best logisch gezien Google het platform beheert. Bovendien word je in Google Search ook gevonden in de videosectie.

Interessant om te weten: een bezoeker die je video heeft gezien, blijft langer op je website.

effectief uploaden youtube

Wat moet je doen voordat je een video uploadt

Om de vindbaarheid van je YouTube video te garanderen, is het belangrijk dat je strategisch te werk gaat. Begin in ieder geval als volgt:

 1. Bepaal je keywords: je weet precies voor wie en waarom je je video hebt gemaakt. Onderzoek op basis hiervan welke woorden jouw doelgroep gebruikt om te zoeken in Google die weer naar jouw video kunnen leiden.
 2. Maak gebruik van de YouTube kanalenzoeker: op YouTube bevinden zich talloze kanalen waarop jij je video kunt adverteren. Vraag je af: op welke kanalen bevindt jouw doelgroep zich en welke kanalen zijn geschikt voor jouw branche?

Maak het onderdeel van een video strategie plan: niks moet natuurlijk! Maar een aanrader is om YouTube een rol in jouw video strategie plan te laten spelen. Denk aan een crossmediaal concept of social media campagne. Zo haal je het optimale uit je video marketing!

YouTube SEO: zo doe je dat!

Een YouTube video uploaden is geen hogere wiskunde. Toch is een guideline hoe je dit nou écht optimaal doet altijd handig. Kun je de volgende SEO-punten aftikken? Dan krijgt jouw YouTube video gegarandeerd meer views en een betere zichtbaarheid!

1. Bestandsbenaming

Jep! Zelfs de naam van het bestand heeft invloed op je YouTube SEO. Houd het kort en verwerk je belangrijkste keyword erin.

2. Titel

Zorg ervoor dat je titel goed aansluit op je YouTube keyword strategie en dat het belangrijkste keyword hierin wordt opgenomen. Maak je titel daarnaast overtuigend, actief en overeenkomend met de inhoud van je video.

3. Beschrijving + tags

YouTube biedt de mogelijkheid om een uitgebreide beschrijving te maken. Maak hier gebruik van! Vertel echter niet té veel. Laat de clou van je verhaal over aan je video. Het onderstaande is ook goed om even te onthouden:

 • De eerste paar regels in je beschrijving zijn het allerbelangrijkst. Verwerk hierin wederom enkele keywords! Google loves that.
 • Zorg ervoor dat de tags en je beschrijving bij elkaar aansluiten. Logisch, denk je, maar dit gaat vaker fout dan dat we willen.
 • Tags met voldoende zoekvolume zijn het effectiefst. Liever enkele hele goede, dan heel veel tags met minimaal effect.

4. Afspeellijst

Ultiem als je meerdere video’s uploadt op je YouTube-kanaal. Maak een afspeellijst! Op deze manier zien kijkers welke video content van jou nog meer relevant is. Zo blijft je doelgroep langer naar je video kijken én is de kans groter dat ze meerdere video’s van jou bekijken.

5. Kaart- en eindschermen

Kaartschermen en eindschermen zorgen voor extra interactie en calls to action in je video’s. Maak hier gebruik van!

6. Ondertiteling

Zorg ervoor dat je een transcriptie hebt van je video. Upload deze als ondertiteling naar je YouTube video. YouTube indexeert namelijk ondertitelingen. Geweldig voor je SEO! Heb je hier hulp bij nodig, wij helpen je graag! Vraag hier een gratis YouTube video scan aan.

adverteren op youtube

Tools die het YouTube-leven makkelijker maken!

Niets stelt een online marketeer zo tevreden als het zien van resultaat van dat ene beetje extra moeite. Dus om te bepalen of jouw YouTube upload écht SEO-proof is, zijn er handige YouTube tools het leven in geroepen. Hiermee kun je gericht controleren of je daadwerkelijk optimaal je video hebt geüpload. Bijvoorbeeld:

 • Vid IQ
 • CoSchedule
 • Bulk Suggest Tool
Tags: