videoproject worksheets

3 worksheets voor een succesvoller videoproject

Heb jij ook wel eens moeite gehad met overbrengen van een visie bij een videoproject? Waarschijnlijk had je toen voor jezelf een compleet beeld geschetst wat voor video je wilt inzetten. Maar hoe zorg je ervoor dat je deze visie duidelijk overbrengt op je team? Omdat dit nog niet zo gemakkelijk is, raden wij drie worksheets aan voor jouw videoproject.

1. Projectbriefing

De enige manier om je ideeën duidelijk over te brengen op jouw team is door een projectbriefing te maken. Het maken van een projectbriefing mag maximaal 30 minuten duren. Zoveel tijd neemt het dus niet in beslag. Onderschat de waarde alleen niet van deze projectbriefing. Deze projectbriefing is namelijk het sleutelcomponent tot het succes van je videoproject. Hierin wordt immers de leidraad van het videoproject beschreven en besproken. Het is dan ook van belang om de volgende componenten in je projectbriefing op te nemen:

  • Waarvoor wil je video inzetten: wat voor probleem speelt er binnen je bedrijf waardoor je video wilt inzetten?
  • Wat is de doelgroep: welke doelgroep wil je met de uitlegvideo gaan aanspreken?
  • Het doel: beschrijf wat het doel is dat je met de video wilt behalen.
  • Eisen: hierin formuleer je wat er echt niet mag ontbreken aan de video. Denk aan het bedrijfslogo of een call to action.
  • Creatieve ingevingen: hierbij kan je suggesties geven aan het videoteam. Zorg er wel voor dat je het creatieve proces verder aan hen overlaat. Zo voorkom je dat je het ontwikkelingsproces benauwt en dat de samenwerking stroef verloopt.
  • Planning: zorg dat alle deadlines duidelijk op papier staan. Hierdoor weet iedereen wanneer de video aangeleverd moet worden.
  • Taakverdeling: zorg dat je duidelijk voor ogen hebt bij wie de verantwoordelijkheden liggen. Zo voorkom je dat Jantje naar Pietje gaat wijzen, en Pietje naar Kees.

Cooler Media komt elke dag in aanraking met videoprojecten van bedrijven. Een voorbeeld daarvan is de video die we gemaakt hebben voor Improven:

2. Gedetailleerd videoproject

Om te voorkomen dat het proces chaotisch verloopt, is het van belang om een overzicht met benodigdheden op te stellen voor de productie. Op deze manier weet het productieteam precies waarop zij moeten focussen. Dit zorgt ervoor dat het productieteam direct met de pre-productie aan de slag kan en dat bespaart dus tijd. De lijst bestaat in ieder geval uit:

  • Een korte samenvatting van het project: hierdoor krijgt het productieteam een beeld van wat er in de projectbriefing beschreven staat.
  • Lijst van technische details: hierin wordt een overzicht gemaakt van de technische details, namelijk de grootte van het bestand, resolutie en andere details die nodig zijn voor de productie.

3. Werkproces

Vaak loopt een samenwerking mis door miscommunicatie of onbegrip tussen collega’s. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er dus voor dat je op één lijn zit met je productieteam. Dit bereik je door bijvoorbeeld kennis te nemen van elkaars werkwijzen. De werkwijzen breng je heel eenvoudig in kaart met een worksheet. Het werkproces en de verschillende fases die het team doorloopt, worden hierin beschreven.

En nu aan de slag met je videoproject!

Nu dat je alles duidelijk zwart op wit hebt staan, kun je aan de slag met het videoproject. Maar vergeet niet dat communicatie de sleutel tot succes is! Kun je niet wachten om er mee te beginnen maar heb je hierbij hulp nodig? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Tags: