5 manieren voor betere video’s met marketing psychologie

Content produceren blijft voor marketeers een zorgenkindje. Maar marketing psychologie gaat je helpen. Dagelijkse prikkels eten onze aandacht op waardoor je als mens de hele tijd wordt weggetrokken. Als je wilt dat je publiek je hoort en luistert naar wat je te zeggen hebt, moet je iets maken waar ze aandacht aan besteden. Video’s zijn perfect hiervoor, maar je de aandacht van de kijker houden? Verdiep je in het psychologische niveau waarmee je de aandacht van mensen trekt.

1. Trek de Aandacht met kleur

Verschillende kleuren roepen verschillende gevoelens op, maar sommige zijn beter om de aandacht van mensen te trekken. Door de marketing psychologie basisprincipes van kleurentheorie te begrijpen, kun je de aandacht trekken en specifieke emoties oproepen met je video content.

Basisprincipes:

  • Rood wordt vaak geassocieerd met macht, energie en woede.
  • Blauw geeft een gevoel van vertrouwen en veiligheid.
  • Geel suggereert voorzichtigheid.
  • Zwart duidt op luxe en exclusiviteit.

De marketing kleurenpsychologie niet zo zwart-wit als het lijkt; contrast, levendigheid, schaduw en context kunnen allemaal de look en feel van je video en je boodschap veranderen. Bijvoorbeeld, de kleur rood kan liefde en passie in een Valentijnsdag advertentie overbrengen, terwijl het in een politieke advertentiecampagne een hele andere boodschap verzendt.

McDonald’s

Een ander voorbeeld: McDonald’s gebruikt de kleur groen in hun marketing. Dit is een aantal jaar geleden aangepast, voorheen was dit rood. Waarom? In de hoop dat klanten ze zouden zien als gezondere en milieuvriendelijke onderneming. Of dat echt zo is, is natuurlijk de vraag. Het ziet er tenminste wel een stuk gezonder uit!

Overweeg verschillende kleurschema’s en houd rekening met kleurassociaties om de look en feel van je video af te stemmen op een kleurenpalet dat de aandacht trekt en sterke gevoelens oproept. Gebruik kleur verstandig om de sterkste en meest directe reactie bij kijkers te creëren.

kleurgebruik marketing

2. Verleid kijkers met muziek

De nieuwsgierigheid van kijkers prikkelen is niet genoeg om betrokkenheid te garanderen; je moet ze binnen de eerste paar seconden boeien om ervoor te zorgen dat ze blijven hangen. Facebook zegt het volgende:

  • 65% van de mensen die eerste 3 seconden van je video bekijken, nog minstens 10 seconden langer.
  • En nog eens 45% kijkt daarna 20 seconden extra.

De psychologische verklaring: mensen zijn gewend om onmiddellijke voldoening te zoeken. Als je video hen niet binnen de eerste paar seconden boeit, zullen ze niet veel langer blijven hangen.

Muziek is je succesfactor

Het blijkt dat het horen van een aanstekelijk liedje de nucleus accumbens activeert. De wattes? Dit is het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor het belonen van een prettig gevoel als je eet, drinkt of sport. Gelukkige kijkers zijn betrokken kijkers en het zou zomaar kunnen dat ze langer blijven hangen dankzij een meeslepend audioverhaal.

Nike is een meester als het gaat om muziek. Deze specifieke spot werd uitgezonden in 2020 en werd niet alleen bekroond voor de prachtig uitgevoerde beelden, maar ook voor de subtiele achtergrondmuziek die helpt om de energie tijdens het verhaal te veranderen.

https://www.youtube.com/watch?v=WA4dDs0T7sM

3. Storytelling voor contact

Emoties zijn krachtiger dan mensen denken. Veel mensen denken dat ze keuzes maken op basis van logica, maar emoties beïnvloeden of bepalen bijna al onze beslissingen. Al denk je nog zo rationeel te zijn.

Kijkers besteden meer aandacht aan de manier waarop je informatie presenteert dan aan de waarde van wat je zegt. Dit wordt het framing-effect genoemd. Het triggert een deel van je hersenen dat zich bezighoudt met emoties en beslissingen.

storytelling marketing

Leer van de autobranche

Autobedrijven staan bekend om het creëren van connecties met (potentiële) kopers door middel van storytelling. Dit doet Volvo bijvoorbeeld super goed met hun ‘Moments’-advertentie.

https://www.youtube.com/watch?v=pjQt2lEZIXg

Uiteindelijk willen mensen contact maken met andere mensen en dat doen we vaak door gevoelens te delen die we gemeen hebben. In het algemeen is video een perfect medium om te delen, maar video’s met emotionele inhoud hebben een nog hogere share-potentie. Geef je kijkers een reden om te delen en een reden om dit te doen.

4. Show!

Onze hersenen kunnen visuele informatie in 13 milliseconden begrijpen en je visuele systeem activeert meer dan 50% van je hersenen. Dat is wetenschap!

Maar hoe pas je dit toe in je marketingvideo? GoPro, hét merk van outdoor camera’s, vertelt zelf niet hoe geweldig het is. Want waarom zou je mensen vertellen hoe geweldig je producten zijn als je ook echte klanten aan het woord kunt laten door hun eigen avonturen te delen?

Dit doen wij trouwens zelf ook door middel van onze client reviews:

Surprise, surprise!

Geef je video’s meer pit en houd je kijkers betrokken door onverwachte visuele elementen toe te voegen. Zelfs iets eenvoudigs als een whiteboard versterkt je videoboodschap en geeft kijkers iets boeiends om naar te kijken. Vooral als je marketingvideo sterk afhankelijk is van iemand die rechtstreeks tegen een publiek praat.

5. Gebruik geloofwaardig videotalent

Onze laatste maar zeker niet minste video tip voor marketing psychologie: maak je video’s geloofwaardig door videotalent te gebruiken. Hiermee bouw je vertrouwen op bij je publiek. Geloofwaardigheid verwijst naar de hoeveelheid kennis die je videotalent bezit. Dit is de reden waarom merken vaak beroemdheden inzetten voor een rol in hun commercials.

Hoe kan jij zelf marketing psychologie inzetten? Maak gebruik van bekend, vertrouwd en sympathiek talent voor je eigen marketingvideo’s – of je nu externe gasten inschakelt of een beroep doet op je werknemers. Kijk wat past bij jouw doelgroep.

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij
Online Marketer

Lars Weijers - Cooler Media

Lars Weijers
Accountmanager

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger
Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher
Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan