Karakteranimatie | Inspiration

Vaak krijgen wij de vraag hoeveel werk het maken van een animatie precies is. Dit hangt allemaal af van het detailniveau en het type animatie. Om je hier iets meer inzicht in te geven is het thema van deze week: een karakteranimatie!

Een karakteranimatie. Het woord zegt het al. In dit type animatie wordt gebruik gemaakt van karakters. Er zijn verschillende technieken om een karakteranimatie te animeren. In deze blog laten we je er drie zien, met daarnaast nog twee gave voorbeelden.

Terug in de geschiedenis: Rotoscoping

We gaan eerst even terug in de geschiedenis. Waar we nu geavanceerde technieken hebben om karakteranimaties te maken, ging dit vroeger anders. Rotoscoping is een techniek die vroeger werd gebruikt om menselijke bewegingen beter te kunnen vangen. In deze video zie je waar we in 100 jaar nu zijn.

Riggen

Een andere techniek is riggen. Dit is als het ware het bouwen van een skelet. Door de juiste verbindingen (denk aan onze gewrichten en schanieren) aan te geven, kun je natuurlijke bewegingen animeren.

Een goed voorbeeld hiervan is de video van Pixar. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd hoe het animeren van Hank, de octopus uit Finding Dory, werkt. Leuk weetje: het animeren van deze scène heeft bijna 2 jaar geduurd!

Motion Capture

Een andere techniek van karakteranimatie is Motion Capture. Door middel van meerdere camera’s kun je een personage in een motion tracksuit opnemen en deze informatie in een 3D-omgeving importeren. Zo krijg je uiteindelijk real live bewegingen te zien. Eigenlijk is de video clip dus echt, maar toch ook nep.

Je hebt nu verschillende technieken gezien. Hieronder volgen nog twee voorbeelden van awesome 2D karakteranimaties.

Love Sport

Gekleurde blokjes. Dit klinkt in eerste instantie niet als een karakteranimatie. Maar het is het wel! Deze animatie laat zien dat wanneer je de ‘gekleurde blokjes’ goed animeert, je deze ook daadwerkelijk tot leven kan brengen. Door de juiste timing en snelheid in de animatie is de hele serie overigens ook grappig om naar te kijken.

Figure Skating – Team Canada

Figure Skating. Een onderdeel van de Olympische Spelen. Alle bewegingen die de schaatsers maken, zien er menselijk uit. Ze lopen daarnaast naadloos is elkaar over. Dit maakt het een goed voorbeeld van een karakteranimatie.

Wil je meer weten over hoe wij karakteranimaties maken? Neem even contact met ons op!

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan