ideale lengte van een video op social media

De ideale lengte van een video op social media

Video’s zijn ideaal om informatie op een leuke manier over te brengen. De combinatie van beeld en geluid maakt dat het makkelijk wegkijkt. Desondanks wordt door ons haastige leven en de enorme hoeveelheid online prikkels het lastiger om mensen je video content ook echt af te laten kijken. Onze aandachtspanne is daarbij heel kort. Toch zijn er richtlijnen voor een goede video lengte om meer uit je content halen. Dus rest de vraag: wat is de ideale lengte voor een video op social media? Wij onderzochten de ideale video lengte voor Facebook, LinkedIn, Instagram en je website.

Hoe bepaal je de ideale video lengte?

Men zegt vaak over video’s: “hoe korter hoe beter”. In veel gevallen is dit een goede basisregel, maar er zijn ook genoeg uitzonderingen. De ideale lengte van een video op social media hangt af van verschillende factoren:

Wat is het doel van de video?

Voordat je de ideale lengte van een video op social media bepaalt, is het belangrijk om te weten wat je wilt bereiken met de video. Wil je mensen bewust maken van je merk? Dan is een korte video ideaal. Wil je een complex proces uitleggen? Dan is een langere video vaak beter, omdat je dan meer tijd hebt om de informatie over te brengen.

Waar staat je video in de customer journey?

De ideale lengte van je video wordt ook bepaald door de plaats in de customer journey. Een video in de beginfase (SEE) hoort kort en bondig te zijn. Je wilt dat mensen kennismaken met je merk. Een korte video is daarvoor ideaal. Je trekt hiermee de aandacht van je publiek.  Bevindt je video zich later in de customer journey (THINK), dan kun je deze wat langer maken. Mensen zijn in dit latere stadium vaak al geïnteresseerd en gericht op het zoeken van meer informatie. Hierdoor hebben ze een grotere aandachtsspanne.

Waar post je de video?

Het platform waarop je de video post is ook bepalend voor de ideale lengte. Post je hem op Facebook, Instagram, LinkedIn, of toch liever op je website? Aan elk platform zit een andere ideale lengte verbonden. Daar gaan we hieronder wat dieper op in.

Ideale lengte per platform

Ideale lengte van een Facebook video:Op Facebook adviseren wij een video lengte tussen de 60 en 120 seconden. Dit is lang genoeg om je boodschap over te brengen, en kort genoeg voor mensen om aandachtig te blijven kijken.

 • Wil je graag meer vertellen dan dat er in 120 seconden past? Probeer dan eens Facebook Live. De ideale lengte voor een Facebook live video ligt tussen de 15 en 20 minuten.
 • Nog een extra voordeel: Facebook geeft zelf voorrang aan live video’s. Hierdoor wordt dit soort video’s sneller op mensen hun tijdlijn getoond.

Ideale lengte van een Instagram video

Op Instagram draait alles om visuele content. Omdat we visuele content 60.000 keer sneller verwerken dan tekstuele content scrollen we vaak heel snel door dit platform heen.

 • Daarom raden we aan om Instagram video’s op je feed rond de 30 seconden te houden.
 • Wil je graag een wat langere video plaatsen? Probeer dan IGTV. Hier plaats je video’s van maximaal 60 minuten. Bovendien kun je er bij IGTV voor kiezen om de video horizontaal te bekijken. Dit zorgt voor een fijnere kijkerservaring.
 • Wil je graag wat meer interactie, of eventueel real-time vragen beantwoorden? Dan adviseren we een Instagram Live video. De ideale lengte van dit soort video’s ligt rond de 20 minuten.

Ideale lengte van een LinkedIn video

De ideale lengte van een LinkedIn video is afhankelijk van het soort video dat je plaatst.

 • Post je een promo video van een product? Dan raden wij een video lengte van maximaal 60 seconden
 • Wil je een video posten waarin je een proces uitlegt? Maak dan een video van maximaal 5 minuten, hierdoor heb je nét wat meer tijd om in detail te treden, maar blijf je toch kort en bondig zodat mensen niet afhaken.
 • Over het algemeen is de basisregel voor LinkedIn video’s om ze maximaal 2 minuten te laten duren, dan blijven mensen het langst geboeid.

Ideale lengte van een video op je website

Over het algemeen kunnen video’s op je website wat langer zijn dan social media video’s. Mensen die je website bezoeken zijn vaak al geïnteresseerd. Hierdoor hebben zij een langere aandachtspanne en dus ook interesse in langere video’s.

 • Website video’s kun je het beste maximaal 3 minuten laten duren.
 • Wil je graag een langere video op je website plaatsen met meer uitleg? Dat kan! Het beste is om deze op specifieke product- of dienstenpagina’s te plaatsen. Mensen die op dit soort pagina’s komen zijn vaak op zoek naar meer informatie. Hierdoor zullen langere video’s goed in de smaak vallen.
 • Check hieronder een voorbeeld van een homepagina video van onze eigen website.

Wil je zelf graag een social media video maken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Cooler Media helpt je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Tags: