ideale lengte van een video op social media

De ideale lengte van een video op social media

Video’s zijn ideaal om informatie op een leuke manier over te brengen. De combinatie van beeld en geluid maakt dat het makkelijk wegkijkt. Desondanks wordt door ons haastige leven en de enorme hoeveelheid online prikkels het lastiger om mensen je video content ook echt af te laten kijken. Onze aandachtspanne is daarbij heel kort. Toch zijn er richtlijnen voor een goede video lengte om meer uit je content halen. Dus rest de vraag: wat is de ideale lengte voor een video op social media? Wij onderzochten de ideale video lengte voor Facebook, LinkedIn, Instagram en je website.

Hoe bepaal je de ideale video lengte?

Men zegt vaak over video’s: “hoe korter hoe beter”. In veel gevallen is dit een goede basisregel, maar er zijn ook genoeg uitzonderingen. De ideale lengte van een video op social media hangt af van verschillende factoren:

Wat is het doel van de video?

Voordat je de ideale lengte van een video op social media bepaalt, is het belangrijk om te weten wat je wilt bereiken met de video. Wil je mensen bewust maken van je merk? Dan is een korte video ideaal. Wil je een complex proces uitleggen? Dan is een langere video vaak beter, omdat je dan meer tijd hebt om de informatie over te brengen.

Waar staat je video in de customer journey?

De ideale lengte van je video wordt ook bepaald door de plaats in de customer journey. Een video in de beginfase (SEE) hoort kort en bondig te zijn. Je wilt dat mensen kennismaken met je merk. Een korte video is daarvoor ideaal. Je trekt hiermee de aandacht van je publiek.  Bevindt je video zich later in de customer journey (THINK), dan kun je deze wat langer maken. Mensen zijn in dit latere stadium vaak al geïnteresseerd en gericht op het zoeken van meer informatie. Hierdoor hebben ze een grotere aandachtsspanne.

Waar post je de video?

Het platform waarop je de video post is ook bepalend voor de ideale lengte. Post je hem op Facebook, Instagram, LinkedIn, of toch liever op je website? Aan elk platform zit een andere ideale lengte verbonden. Daar gaan we hieronder wat dieper op in.

whitepaper social media video guide

DE ULTIEME SOCIAL MEDIA GUIDE.

Leer alles over het effect van video op social media en de specificaties per platform.

Ideale lengte per platform

Ideale lengte van een Facebook video

Op Facebook adviseren wij een video lengte tussen de 60 en 120 seconden. Dit is lang genoeg om je boodschap over te brengen, en kort genoeg voor mensen om aandachtig te blijven kijken.

 • Wil je graag meer vertellen dan dat er in 120 seconden past? Probeer dan eens Facebook Live. De ideale lengte voor een Facebook live video ligt tussen de 15 en 20 minuten.
 • Nog een extra voordeel: Facebook geeft zelf voorrang aan live video’s. Hierdoor wordt dit soort video’s sneller op mensen hun tijdlijn getoond.

Ideale lengte van een Instagram video

Op Instagram draait alles om visuele content. Omdat we visuele content 60.000 keer sneller verwerken dan tekstuele content scrollen we vaak heel snel door dit platform heen. Instagram heeft in de afgelopen jaren heel wat updates gehad en ook de mogelijkheden om video’s te posten zijn verschillende keren veranderd. Video’s in je feed plaatsen is niet meer mogelijk en ook IGTV is verleden tijd. Momenteel kun je video’s plaats als Reel en in je Instagram Story.

 • Voor een Reel is de ideale lengte 7 tot 15 seconden. Dit is erg kort gezien de maximale duur 90 seconden mag zijn.
 • In de Stories is de maximale video duur slecht 15 seconden, dus ook hier geldt: korte video’s!

Ideale lengte van een LinkedIn video

De ideale lengte van een LinkedIn video is afhankelijk van het soort video dat je plaatst.

 • Post je een promo video van een product? Dan raden wij een video lengte van maximaal 60 seconden.
 • Wil je een video posten waarin je een proces uitlegt? Maak dan een video van maximaal 5 minuten, hierdoor heb je nét wat meer tijd om in detail te treden, maar blijf je toch kort en bondig zodat mensen niet afhaken.
 • Zelf adviseert LinkedIn om te testen met video’s van 5-15 seconden, 30 seconden en 1 minuut of meer, om zo te kijken wat het beste werkt voor jouw product en bedrijf.

Ideale lengte van een TikTok video

TikTok is booming! Hoewel het platform zijn populariteit heeft te danken aan de korte 30 seconden video’s, is het tegenwoordig mogelijk om video’s te plaatsen tot maar liefst 10 minuten lang. Dit kan goed werken voor tutorials, maar over het algemeen werken de korte video’s toch nog beter.

 • Uit onderzoek is gebleken dat TikToks video’s met een duur van 21 tot 34 seconden het meest effectief zijn.

Ideale lengte van een video op je website

Over het algemeen kunnen video’s op je website wat langer zijn dan social media video’s. Mensen die je website bezoeken zijn vaak al geïnteresseerd. Hierdoor hebben zij een langere aandachtspanne en dus ook interesse in langere video’s.

 • Website video’s kun je het beste maximaal 3 minuten laten duren.
 • Wil je graag een langere video op je website plaatsen met meer uitleg? Dat kan! Het beste is om deze op specifieke product- of dienstenpagina’s te plaatsen. Mensen die op dit soort pagina’s komen zijn vaak op zoek naar meer informatie. Hierdoor zullen langere video’s goed in de smaak vallen.
 • Check hieronder een voorbeeld van een homepagina video van onze eigen website.

Wil je zelf graag een social media video maken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Cooler Media helpt je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Tags: