Video op Facebook

Lengte van een video op facebook

Video is ongekend populair. Logisch! Je kunt met video je boodschap in beeld én geluid overbrengen. Bovendien leent video zich uitstekend voor storytelling met een emotional touch. Je ziet steeds vaker dat video op Facebook wordt gebruikt als onderdeel van een marketing strategie. Maar wat is de ideale lengte van een video op Facebook? En hoe zorg je ervoor dat de kijker de video ook daadwerkelijk afkijkt? Dat vertellen wij je in deze blog.

Wat is de ideale lengte van een video op Facebook?

Wanneer je geld investeert in Facebook video marketing wil je natuurlijk wel dat je video’s worden afgekeken. Het is belangrijk om in gedachte te houden dat gebruikers tegenwoordig houden van ‘snackable content’ en dat het een ware strijd is om hun aandacht te vestigen op jouw content tussen al het aanbod. Korte video’s dus. Maar hoe kort? Wat is de ideale lengte van een video? We gaan hierbij in op twee soorten: standaard video’s en live video’s.

#1 Facebook standaard video

Hoe korter de video, hoe krachtiger en hoe meer effect het heeft. Facebook zelf adviseert om een video minimaal 15 seconden of langer te laten duren. Zo vang je de aandacht van je doelgroep en kun je je merk- of bedrijfsverhaal duidelijk communiceren. Wij adviseren daarbij om een video te plaatsen die tussen de 30 en 75 seconden duurt. Een video korter dan 30 seconden scoort over het algemeen laag, omdat je hiermee niet veel inhoudelijke informatie kunt geven. Maar weer na 75 seconden zijn de meeste mensen geneigd af te haken. De video wordt dan te langdradig. Hieronder is een overzicht te zien wat het beste scoort op Facebook:

Score Facebook video

Volgens adverteerder Procter & Gamble krijgt maar 20% van de video’s meer dan 2 seconden aandacht. Maar ook strategische uitingen is het niet vanzelfsprekend dat alles gezien wordt. Primer Research geeft aan dat consumenten zoveel video impulsen krijgen dat het lastig is om eruit te springen. Vooral als consumenten op een mobile device zitten waardoor ze vaak nog sneller door hun tijdlijn heen scrollen. Dus de eerste cruciale seconden bepaalt of de kijker de video afkijkt of niet.

Voor deze video van Harvey Nash is de lengte goed afgestemd op de aandachtsspanne van de kijker:

#2 Facebook Live video

Zo’n 20 procent van alle video content op Facebook bestaat uit live video. Live video’s zijn simpelweg live uitzendingen van video’s. Facebook zelf geeft ook de voorkeur aan livestreams! Dit zorgde ervoor dat de kijktijd van een live video op Facebook het afgelopen jaar is verviervoudigd. Met dit type video bouw je aan het vertrouwen van je kijkers in jouw bedrijf. Zo kun je snel en direct vragen van kijkers beantwoorden en onduidelijkheden ophelderen met een live Q&A. Ook geef je met een live video op Facebook eenvoudig een kijkje achter de schermen van je bedrijf.

De beste lengte voor een livestream op Facebook

Wanneer je live gaat, duurt het vaak enkele minuten voordat volgers door hebben dat je een live video streamt. De eerste 15 minuten neemt het aantal interacties toe. Denk aan likes, shares of reacties. Daarna blijft de interactie vrij stabiel. Wij raden dan ook aan om een live video op Facebook minimaal 30 minuten te laten duren, aangezien de eerste 15 minuten het opbouwen van interacties is. Live video’s zijn dus een stuk langer dan standaard video’s. Wanneer je bijvoorbeeld een live Q&A streamt en je doet dit binnen een paar minuten dan heb je volgens Buzzsumo te weinig tijd. Dit komt omdat je te weinig tijd hebt om meerdere vragen te beantwoorden van je kijkers, maar ook om meer kijkers te vangen. Geef je kijkers dus de tijd om je livestream te bekijken.

Bekijk hieronder bij welke tijdsduur van je live video op Facebook de meeste interacties plaatsvinden. De lengte van je video garandeert echter geen succes. De inhoud van de video moet de kijker aanspreken, alleen zo blijft de kijker daadwerkelijk aandachtig kijken.

Live video Facebook

Let’s go!

Neem de bovenstaande punten mee voor de optimalisatie van je Facebook video marketing en haal het meeste uit je video’s! Hulp nodig bij het maken van video content of het bepalen van je Facebook marketing strategie? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Tags: