ephemeral video

Ephemeral video’s voor je marketing strategie

Ephemeral content zijn alle vormen van content die tijdelijk online staan. Denk hierbij aan content op Snapchat, live video’s en stories op Instagram, Facebook en Snapchat. Wanneer je dit soort content goed inzet, is het stukken krachtiger dan video’s die op lange termijn veel bereik hebben. Benieuwd hoe tijdelijke video’s jouw marketing strategie kunnen verbeteren? Check dan deze 5 voordelen van ephemeral content!

5 voordelen van ephemeral video

Ephemeral content is dus tijdelijke content. In een wereld waarin alles steeds sneller gaat en we continu haast hebben, wordt dit soort content steeds belangrijker. Ephemeral content heeft dan ook diverse voordelen:

1. Trigger

Ephemeral video’s als Instagram stories zijn slechts 24 uur te bekijken. Je trouwe fans willen natuurlijk niks missen. Daarom zorgt dit soort content voor een trigger bij je volgers. Omdat ephemeral content slechts een aantal uur beschikbaar is, voelen ze hierdoor de behoefte om dit soort content direct te bekijken. Bovendien zien veel mensen het bekijken van stories als een soort ‘taakje’ wat ze moeten afvinken. Dit komt omdat nog niet bekeken stories een roodkleurig rondje hebben, nadat je de story bekeken hebt verdwijnt dit.

2. Interactie

Ondanks dat ephemeral content kort online staat, zorgt het toch voor veel engagement, enthousiasme en interactie bij je kijkers. Zo kun je in Instagram stories een poll toevoegen om je volgers om hun mening te vragen. Reageren op zo’n poll is super eenvoudig. Omdat het zo makkelijk is zijn je volgers eerder geneigd om er op te reageren. Hiermee creëer je dus een diepere band met je volgers en kun je ze zelfs mee laten beslissen met bijvoorbeeld nieuwe productkeuzes.

3. Behind the scenes

Ephemeral content biedt bedrijven de mogelijkheid om meer persoonlijke berichten te delen. Dit zorgt voor een diepere band met je volgers. Zo kun je bijvoorbeeld je volgers meenemen in een behind the scenes van het productieproces, of je geeft ze een office tour. Hierdoor krijg je een betere connectie met ze.

4. Meer bereik

Als je regelmatig ephemeral content plaatst, dan kan dit ook je  aantal volgers doen oplopen. Met dit soort content verhoog je namelijk de kans dat mensen die jou nog niet volgen, je content op de verkenningspagina spotten. Dit is dus ook de perfecte manier om nieuwe potentiële klanten te bereiken.

5. Terugkeren

Je zult zien dat, hoe vaker je iets aan je story toevoegt, hoe vaker je volgers terugkomen. Dit fenomeen noemen we instant gratification (directe voldoening). Op deze manier kun je ook een stuk actiever zijn op je social accounts. Dit zorgt er niet alleen voor dat je bestaande volgers blijven, maar het trekt ook nog eens nieuwe volgers aan.

ephemeral video inzetten

Zelf ephemeral content inzetten

Tijd voor actie! Gebruik deze tips om zelf ephemeral content in te zetten:

Maak je content exclusief

Door je ephemeral content exclusief te maken, vergroot je de kans dat mensen de content kijken. Dit kun je doen door deze content enkel op een bepaald platform te delen. Zo kun je bijvoorbeeld in een Instagram Story een sneak peek van een nieuw product laten zien, of behind the scene beelden. Je kunt er ook voor kiezen om een exclusieve kortingscode te delen in je story die slechts 24 uur te gebruiken is. Hiermee beloon je je trouwe volgers die je ephemeral content bekijken. Doordat de aanbieding slechts tijdelijk is wordt de exclusiviteit van de aanbieding groter.

Hergebruik content

Ephemeral video hoeft niet altijd nieuw te zijn. Je kunt ook korte stukjes van een oudere video uitlichten op je kanaal. Of geschreven content, zoals een blog op een visuele manier uitlichten. Je kunt dan vervolgens met een swipe-up linkje mensen naar het volledige artikel of de langere video verwijzen.

Account take-over

Je kunt je volgers ook trakteren op een account take-over. Denk aan een medewerker die het account een dagje overneemt en de dagelijkse werkzaamheden laat zien en vragen beantwoordt. Ook kun je een bekend persoon inschakelen (die relevant is voor het bedrijf) om je bedrijf op een andere manier uit te lichten. Amarant doet dit bijvoorbeeld door wekelijks een werknemer de socials van het bedrijf over te laten nemen.

Live video

Live video’s zijn ook een goed voorbeeld van ephemeral video. Zo kun je bijvoorbeeld eens per maand een Live Q&A organiseren waarin je real-time vragen beantwoordt van je volgers. Je kunt er voor kiezen om dit soort live video’s achteraf op te slaan. Maar door dit niet te doen maak je de content nét wat exclusiever.

Interactieve content

Interactieve content is iets wat ook altijd de aandacht trekt. Je kunt bijvoorbeeld je volgers laten stemmen over een nieuwe feature die je toe wilt voegen aan je product. Of je test de kennis van je volgers door een aantal quizvragen toe te voegen.

 

Tags: