De effecten van Marketing Automation

We hebben het in een eerdere AnyStory al gehad over Marketing Automation. Zo weet je precies wat Marketing Automation is en hoe het werkt. Maar stel, je wilt er gebruik van maken. Wat voor effect mag je dan verwachten? Lees het snel in onze deze blog.

Marketing Automation: wat is het en waarom werkt het?

Mocht je de vorige video gemist hebben en niet weten wat Marketing Automation is of zoek je voorbeelden van marketing automation? Bekijk dan snel onderstaande video. Zo weet je direct wat het is en waarom zowel marketing automation voor b2b en marketing automation voor b2c werkt.

Marketing vs. Sales

Nu we precies weten wat het is en waarom het werkt willen we natuurlijk weten wat het doet… Een marketing automation specialist kan door het automatiseren van je marketingcampagnes het aantal leads, je doorloopsnelheid en je omzet flink verhogen én daarbij je marketing overhead tot wel 12,2% verlagen. Vandaag de dag ziet 21% van de marketeers het belang van Marketing Automation tools in voor digitale campagnes. Dit terwijl 91% van de marketeers gelooft dat het toepassen van Marketing Automation een grote rol kan spelen bij het succes van de online (video) campagnes. Dit is dus nog een groot verschil wat in de toekomst sowieso zal verkleinen.

Waar Marketing en Sales voorheen nog twee opzichzelfstaande afdelingen waren, lopen deze afdelingen steeds meer in elkaar over. Dat zit zo: waar voorheen een koopproces pas begon wanneer een klant in aanraking kwam met de afdeling Sales is dat nu volledig omgedraaid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 70% van de mensen al klaar is voor de koop van een product of dienst tegen de tijd dat hij of zij in contact komt met iemand van de afdeling Sales. Dit betekent dat de afdeling Sales zich niet langer bezig hoeft te houden met koude aquisitie, maar zich volledig kan focussen op de warme leads die aangedragen worden vanuit het systeem. Dit bespaart erg veel tijd en uiteindelijk dus ook geld.

Het stijgen van je sales activiteiten

Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, een tool die er voor zorgt dat je sales en je omzet stijgen. Het is echter geen hokus spokus. Hieronder de feiten:

  • Bedrijven die gebruik maken van Marketing Automation hebben gemiddeld 30% meer contactgegevens. Met extra contactgegevens en bijvoorbeeld interesses van jouw klanten kun je de Marketing Automation campagnes nog meer specificeren. Zo zorg je ervoor dat je je contacten warm houdt en je ze uiteindelijk kunt converteren naar een nieuwe fase.
  • B2b-marketeers ervaren 20% meer sales opportunities van nurtured leads tegenover met non-nurtured leads. Een nurtured lead, is een lead die al door de verschillende stadia van het aankoopproces is gekomen. Dit betekent dat hij of zij al vrijwel klaar is voor de verkoop van het product. Oftewel, het is een warme lead. Zo heb je in eerdere fases van het aankoopproces al geleerd wat iemand interessant vindt en hier heb je op ingespeeld met je campagnes. Hierdoor is de kans dat deze lead overgaat in een verkoop een stuk groter dan bij een non-nurtured lead.
  • 451% stijging in het aanleveren van qualified leads. Waar de Sales afdeling zelf de interesse bij de klant diende op te wekken, wordt dit nu overgenomen door Marketing Automation. Doordat je dit nu op vele grotere schaal kunt toepassen, maar toch persoonlijk blijft, zullen meer en meer leads geïnteresseerd zijn.
  • Nurtured leads spenderen zelfs 47% meer. Dit blijkt uit onderzoek van Annuitas Group. Dit komt doordat ze zich veilig voelen om voor het product te betalen. Daarbij weten ze beter waar het over gaat en weten ze dus precies waar ze voor betalen.
  • Bedrijven die Marketing Automation toepassen hebben een snellere doorlooptijd van 70%. Dit komt doordat de samenwerking tussen sales en marketing is verbetert.
  • Bedrijven ervaren 54% verbetering in het behalen van de doelen. Het wordt gemakkelijker om de doelstellingen te behalen als het gehele proces is geoptimaliseerd
  • De omzet wordt met 34% verhoogd, zo beweren Marketing Automation gebruikers.

Het toepassen van Marketing Automation kan dus in positieve zin veel effect hebben op je bedrijfsvoering. Echter is het geen tovenarij en moet je het op de juiste manier toepassen voor het grootste effect. Wil je weten hoe je Marketing Automation in elke stap van de customer journey kunt toepassen? Download dan hier onze whitepaper!

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan