We leven nu in een bijzondere tijd. Een tijd waarin in het belang van goede communicatie nóg meer wordt benadrukt dan dat het al werd. In een crisisperiode, zoals de huidige corona-uitbraak en de semi-quarantaine, zoeken mensen gericht naar uitleg en antwoorden op hun vragen. Daarom lichten we 9 manieren voor crisiscommunicatie met video toe om jouw communicatie te optimaliseren in tijden als deze.
1. Uitleganimatie
Animatie is perfect om zaken uit te leggen, tips te delen, instructies te geven en mensen een helder beeld te geven van je informatie. Je maakt een serieuze en vaak complexe boodschap visueel. En dit op een luchtige, gedenkwaardige manier. Hierdoor kan een uitleganimatie in tijden van crisis enorm gewaardeerd worden door je kijkers.
Hieronder geven we je een voorbeeld van Integraal Kankercentrum Nederland hoe zij kankerpatiënten uitleggen wat de bijwerkingen van behandelplannen kunnen zijn.
2. Uitlegfilm
Een crisiscommunicatieplan is met name gericht op het geven van specifieke informatie en het afnemen van vragen en onduidelijkheden. Met een uitlegfilm neem je een groot aandeel hiervan weg. En doordat het live action is, kun je je ook van je menselijke kant laten zien. Want tijdens een crisis is een vriendelijk gezicht en de menselijke emoties van bedrijven precies waar kijkers zich aan kunnen identificeren.
In onderstaande video van Brabant Water wordt door middel van een uitlegfilm aan kinderen uitgelegd waar water vandaan komt.
3. Infographic
Infographics zijn ultieme hulpmiddelen om complexe en taaie informatie visueel te verduidelijken. En daarom een ideale manier om met je medewerkers de veiligheidsmaatregelen op de werkvloer te communiceren, de gang van zaken in lokale supermarkten uit te leggen of om instructie te geven hoe we nu écht goed onze handen wassen. Statisch voor offline, interactief voor online en zelfs in animatievorm voor op tv.
Zo zorgt Waterschap Brabantse Delta met onderstaande infographic ervoor dat elke Brabander begrijpt waar hij of zij waterschapsbelasting voor betaald.
4. Instructievide0
Tijdens een crisis is verandering normale gang van zaken onvermijdelijk. Een instructievideo is dan ook perfect om kijkers die bepaalde acties moeten uitvoeren, geleidelijk te helpen. Denk aan een vervangende manier van contact opnemen met je bedrijf of het instructie geven hoe men bepaalde meetings kan bijwonen vanuit thuis of vanuit thuis makkelijk kan werken.
Voor Royal Cosun maakten wij eerder al een video om het thuiswerken voor medewerkers uit te leggen.
5. FAQ video
Een belangrijke in het rijtje en een type crisis video die ieder crisiscommunicatieplan bevat, bewust en onbewust. Want veelvoorkomende vragen tackelen in een duidelijke video, is perfect om de druk bij je klantenservice te verlichten en de voornaamste onduidelijkheden weg te nemen.
ASN Autoschade deed dit al in tijden vóór de coronacrisis door veelvoorkomende vragen te bespreken in de onderstaande animatie.
6. Live video
Nu we met zijn allen massaal thuis blijven, zijn social media een veelvoorkomende manier van tijdverdrijf. Hierdoor doen live webinars het momenteel super goed. Zelfs debatten en persconferenties kun je op deze manier live volgen. Het grote voordeel van zo’n live uitzending is dat het op bijna ieder social media kanaal mogelijk is. Daarbij kun je direct interactie met je kijkers aangaan tijdens het uitleggen van bepaalde zaken, beantwoord je weer vragen die je nog niet in je FAQ video hebt besproken en bouw je een persoonlijke connectie op met je kijkers.
7. Video update
De huidige coronacrisis vergt ook veel aandacht aan interne communicatie. In grote organisatie met meerdere vestigingen of bij het thuiswerken zijn bedrijfsupdates via video perfect. Met wekelijkse video updates houd je als directie iedereen op de hoogte, is deze altijd te raadplegen en vervang je een lange e-mail met een behapbaar, allesomvattend stukje content.
Coolblue is een goed voorbeeld hoe de CEO, Pieter Zwart, updates van het bedrijf deelt met medewerkers en klanten.
8. Promotievideo
Bij crisiscommunicatie met video denk je waarschijnlijk niet gelijk aan het maken van promotievideo’s. Hoewel het niet direct bijdraagt aan je crisiscommunicatieplan, kan een promovideo in tijden van crisis wel voordelig zijn voor je bedrijf. Op dit moment stoppen namelijk veel bedrijven met het inzetten van video marketing en (online) advertenties, maar het is niet zo dat de online gebruiker minder aanwezig is. Hierdoor wordt het goedkoper om je video’s te promoten. Daarbij kan een promovideo dé manier zijn om je kijkers te leiden naar belangrijke informatie.
Zo promoten wij op dit moment juist de video van Gastronomixs. We hebben nu immers meer dan genoeg tijd om te koken en ook koks zoeken op dit moment naar inspiratie voor nieuwe recepten.
9. Vlog
Het positieve aan vlogs dat je er altijd een persoonlijke tintje aan je update geeft en het niet perfect hoeft; een foutje maakt het leuk, identificeerbaar en bovenal menselijk. Zowel voor interne als externe crisiscommunicatie is een vlog perfect om snel en met regelmaat video updates te geven om je kijkers voortdurend op de hoogte te houden van wat er binnen en buiten je bedrijf speelt. De Vereniging Homeopathie houdt haar volgers op de hoogte via verschillende vlogs, zie hieronder één van de vlogs.
Benieuwd hoe jij crisiscommunicatie met video optimaal inzet? Wij geven je specifiek videostrategie-advies met betrekking tot de huidige situatie. Meer weten? Wij zijn iedere werkdag te bereiken! Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.
Julie van Rooij
Online Marketer
Lars Weijers
Accountmanager
Helen Berger
Creative Producer
Daniël Visscher
Art Director
Hoe kunnen wij jou helpen?
Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.
"*" geeft vereiste velden aan