Misinformation / Fake news: Detection Package

De nieuwswereld om ons heen wordt continu gemanipuleerd, verdraaid en vervormd. Inmiddels zijn er tools ontwikkeld, waarmee je kunt controleren of de dingen die je ziet gemanipuleerd zijn. De fake news detection package bevat:

  • 6 tips met handige links
  • de bronnen uit ons onderzoek
  • Een fake news game!

Download de Package

Waaraan kan je Fake News herkennen?

Foto manipulatie

Foto Manupilatie

Oplossing: heb je al wel eens van de Google Reverse Search gehoord? Hiermee kan je kijken of je naar een originele foto kijkt ja of nee.

youtube-video-laten-maken

Video Manipulatie

Niet alleen foto’s worden vaak bewerkt, maar ook video’s! Een tool om te checken of je de originele video bekijkt is YouTube DataViewer.

Influencer Marketing

Stem Manipulatie

Niet alleen de beelden die je ziet worden vaak veranderd, ook hetgeen wat er gezegd wordt door middel van Voice Changer.

Haveyoubeenpowned

Have you been powned?

Fake News bereikt je niet zomaar. Soms via social media maar soms ook via SPAM in je mailbox. Weet je nog het moment dat Adobe aangaf dat er miljoenen gebruikersnamen en wachtwoorden van klanten op straat lagen? Die werden gebruikt om allerlei berichten te verzenden en ontvangen van ongure afzenders. Vanaf dat moment is de website Haveibeenpwned opgezet. Hier kun je checken of jouw gebruikersnaam en wachtwoord ooit op straat is komen te liggen.

Mocht je “gepowned” zijn, verander dan snel je wachtwoorden. Lastpass is een goede tool om je te helpen bij het genereren en opslaan van sterke wachtwoorden. Daarnaast houdt Lastpass bij of je gepowned bent.

Privacy instellingen Social Kanalen

Om ervoor te zorgen dat je accountdata niet op straat komt te liggen, kun je zelf al het nodige aanpassen in je instellingen van je social kanalen. Lees hieronder per kanaal wat handige tips & tricks.

Facebook privacy instellingen

Facebook is bijna niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Even snel op Facebook kijken om te weten hoe het met je vrienden of familie gaat. Maar wie ziet nu eigenlijk welke informatie over jou? Dat kun je zelf bepalen.

Je kunt er bij Facebook voor kiezen dat jouw berichten alleen gedeeld worden met jouw vrienden. Standaard staan de privacy instellingen van Facebook openbaar. Als je besluit deze aan te passen, wil je natuurlijk niet dat al je oude berichten nog op openbaar blijven staan.

Instagram privacy instellingen

Wanneer je gebruik maakt van het Social Media platform Instagram, is jouw profiel standaard openbaar. Dit betekent dat iedereen die jouw profiel zoekt, jouw foto’s en video’s kan zien. Wil je dit niet? Kies dan voor een privéaccount. Iedereen die je berichten, volgers of volglijst wil zien, moet je eerst een volgverzoek sturen.

Zoals je misschien wel weet zijn Instagram en Facebook aan elkaar gekoppeld. Nu kan het zo zijn dat je de foto’s die je op Facebook deelt niet op Instagram wilt delen. Wanneer je dit niet wilt, kun je je gekoppelde account ontkoppelen.

LinkedIn privacy instellingen

Dagelijks zoeken we naar informatie op het internet. Dit zoekgedrag wordt gebruikt om jou relevante advertenties aan te bieden. Voor LinkedIn geldt de standaard instelling dat LinkedIn jouw zoekgedrag mag gebruiken om jou relevante(re) content (advertenties en vacatures) aan te bieden. Wanneer je dit niet wilt, verwacht je dat het aantal advertenties in je feed wellicht ook lager wordt. Maar dit is echter niet het geval.

Twitter privacy instellingen

Op Twitter kun je zelf voor kiezen of jouw tweets openbaar of afgeschermd zijn. Afgeschermd klinkt een stuk veiliger, maar brengt ook de nodige beperkingen met zich mee. Wanneer je afgeschermde tweets deelt, geldt dat jouw antwoorden op Tweets van twitteraars die geen toegang hebben tot jouw account, niet zichtbaar zijn voor Twitteraars. Dit kan ervoor zorgen dat wanneer je antwoord op een vraag naar een marketing specialist, waar je geen connectie mee hebt, deze potentiële nieuwe klant dit antwoord niet kan lezen.

Elke maand een nieuwe AnyStory ontvangen? Schrijf je in!