Graag meer impact maken met je video’s? Dan wordt het tijd om te kijken naar video hosting, in plaats van enkel de gratis kanalen. Natuurlijk is het hartstikke gemakkelijk om je video’s op social kanalen te uploaden, maar er is een keerzijde. Je hebt namelijk minder beschikbare data. En juist met die data kun jij je video marketing zo effectief mogelijk instellen.
Moet je gratis hosting services dan opgeven? Nee. Zeker niet. YouTube, Twitter, Facebook en Instagram blijven de sleutel binnen elke video marketing strategie. Het beste is om deze kanalen te gebruiken naast je eigen video hosting.
Custom video hosting platforms
De meest bekende platforms voor custom video hosting zijn Wistia, BrightCove, Vimeo Business en Vidyard. De features van deze hostings zijn redelijk gelijk, maar er zijn belangrijke kenmerken die beter bij de een dan bij de ander passen. Dit zit hem met name in de hosting space, bandbreedte en kosten.
Welke hosting kun je dan het beste kiezen? Wij geven je de 5 belangrijkste redenen voor het zelf hosten van video’s én vertellen je meteen hoe elke hosting service op deze punten scoort.
Reden 1: Analytics, analytics, analytics
De grote vraag binnen video marketing: geeft video ons de juiste ROI? Analytics zelf zijn natuurlijk geen garantie op een goede ROI, maar de juiste statistieken geven je wel waardevolle inzichten. Als je bijvoorbeeld weet bij welke content kijkers hun aandacht verliezen, kun je hier je video op aanpassen.
Traditioneel gezien is de belangrijkste data omtrent video het aantal views. Recentelijk is het echter steeds vaker de vraag hoeveel deze getallen nu precies zeggen en of het niet meer is dan een ‘vanity statistic’ (een getal dat je goed doet voelen, maar niet veel betekent voor je bedrijf). Iemand hoeft meestal maar 3 seconden naar je video te kijken om als ‘view’ gerekend te worden, zoals op Facebook. Een deel van de kijkers heeft je boodschap dus mogelijk niet ontvangen (even ervan uitgaande dat je video langer duurt dan 3 seconden).
Je hebt betere statistieken nodig en dit is hoe je die krijgt met je eigen hosting:
- Viewer tracking. Hiermee kun je de kijkers van je video identificeren, volgen en van elkaar onderscheiden. Deze data is een waardevolle toevoeging voor je CRM en geeft toegang tot real-time updates over wie er kijkt en wat er gekeken wordt. Viewer tracking is handig voor vrijwel elk onderdeel van je marketing, waaronder prospecting, bulk-emails en lead scoring. Met deze eindbaas der pixel tracking ontvang je een flinke dosis data waar je anders geen toegang toe hebt.
- Video engagement analytics. Dit geeft je dieper inzicht in interactie en trends. Zo zie je bijvoorbeeld of kijkers je video opnieuw bekijken en/of delen (en met wie). Stel dat je vier verschillende video’s stuurt en één ervan duidelijk het vaakst wordt afgespeeld, dan begrijp je beter hoe je op de kijker kunt inspelen. Deze data, in combinatie met viewer tracking data, is de Heilige Graal voor video interactie.
- Video heatmap. Met een video heatmap zie je wanneer kijkers de video wegklikken. Haken er veel kijkers op hetzelfde punt af? Dan weet je waar je aanpassingen moet maken.
- General audience insights. Hiermee krijg je een hele lading data gerelateerd aan het type browser, type apparaat en locatie. Waarop word je bijvoorbeeld vaker bekeken? Via mobiel, tablet of desktop? Met deze inzichten kun je je strategie bijsturen. Deze data is vaak ook beschikbaar bij platformen als YouTube en Facebook.
Met sommige hosting pakketten kun je zien via welke zoektermen je video is gevonden en zie je waar het meeste verkeer vandaan komt: direct, referral, social of iets anders. Je ziet deze data per video. Een groot voordeel ten opzichte van Google Analytics, wat je met name inzicht geeft in je algemene website data.
Reden 2: Lead generatie & CTA’s
Het is geen geheim dat social kanalen zoals YouTube en Facebook er alles aan doen om bezoekers zo lang mogelijk op hun pagina te houden. Zo wordt er veel geld verdiend. Nu is dit niet altijd in het voordeel van video marketing, wat vaak draait om leads en conversie. Met de explosieve groei van video als marketing tool, is het belangrijk te zoeken naar manieren waarop je het meeste uit je leads en calls to action (CTA’s) kunt halen. Zo kun je via YouTube mensen eenvoudig verwijzen naar de betreffende landingspagina, maar het kan nog eenvoudiger…
Lead generation. Het is upcoming om gated content in te zetten. Dit betekent dat je waardevolle informatie (bijvoorbeeld een video, whitepaper of boek) achter een formulier verbergt. Geïnteresseerden geven je hun e-mailadres, voornaam en achternaam en ontvangen vervolgens toegang tot de content. Afhankelijk van je video hostings marketing automation platform kun je deze data verrijken. Tip: het beste is om deze aanpak alleen te gebruiken voor lower-funnel content.
CTA’s. Als je niet het risico wilt lopen dat een gated content formulier resulteert in een bounce, dan kan een CTA aan het eind van je video wonderen verrichten. De CTA verschijnt als een button in de video, waarmee je kijkers bijvoorbeeld naar een landingspagina met een lead formulier kunt pushen. Tip: met een Vimeo Business account kun je zelfs direct een formulier achter je video zetten.
Reden 3: Video hosting customization
Een YouTube video embedden in je website: meestal niet heel mooi (tot het grote verdriet van je webdesigner). Maar er is goed nieuws! Je kunt afscheid van ze nemen als je gebruikmaakt van een hosting service. Enkele voordelen van video customization:
- Je kunt de player de kleuren van je merk geven
- Je hebt een flinke reeks creatieve opties voor het gebruik van thumbnails
- Je kunt de video automatisch en/of in een loop laten afspelen
- Kijkers hebben de mogelijkheid de grootte en/of het volume van de video aan te passen
- Embedden en delen op (social) kanalen is mogelijk
- Je kunt video’s afschermen met een wachtwoord
Met sommige hosting services kun je zelfs A/B thumbnail testing toepassen. Zo ontdek je bijvoorbeeld direct welke thumbnails het beste werken voor jouw doelgroep!
Reden 4: Video hosting super SEO
Video hosting services zijn rasechte krachtpatsers als het gaat om SEO-optimalisatie. Nu Google steeds meer aandacht richt op video, is het des te belangrijker dat je video goed wordt geïndexeerd en zo hoog in de zoekresultaten naar boven komt. Zo is het belangrijk dat je zelf de juiste scripts, metadata en teksten toevoegt, anders wordt je video niet goed geïndexeerd. Een voordeel van video hosting services is dat dit proces voor een groot deel al geautomatiseerd is, waardoor je erg veel tijd bespaart. Halleluja!
Reden 5: Videobeheer en veiligheid van hosting
Videobeheer is een enkeltje richting migraine voor iedereen die met grote aantallen video’s werkt. Met meerdere versies van video’s, klantwerk dat soms publiekelijk en soms privé is, is het makkelijk om de weg kwijt te raken. Hiervoor bieden video hosting services uitkomst. Zo kun je zelf speellijsten maken die een bepaalde toegang verkrijgen of de video’s overzichtelijk structureren.
Dan is er nog de issue van veiligheid, waar veel gratis kanalen in tekort schieten. Dankzij video hosting services kun je video’s op een privépagina plaatsen, waardoor ze buiten de zoekresultaten van Google blijven. Onze favoriete tool is IP-adressen en domeinen blokkeren/toestaan. Zo kun je toegang beperken, afhankelijk van waar de kijker vandaan komt.
Kortom, je kunt nóg meer data uit je video’s halen wanneer je deze zelf host. Kanalen zoals Facebook, YouTube, LinkedIn en Instagram vormen echter een belangrijke sleutel in jouw video strategie. Gebruik ze daarom altijd in combinatie met je eigen video hosting.
Meer resultaat behalen met video marketing
Video marketing is hot! Google geeft video’s veel aandacht en dat is niet voor niets. Video is hét perfecte communicatiemiddel om snel een visuele indruk te geven van je dienst, product of evenement. De combinatie van beeld, geluid, tekst en animatie geeft een gezicht aan je bedrijf, creëert sfeer en laat mensen je dienst of product ‘beleven’. Door je video’s slim in te zetten op de juiste kanalen behaal jij maximale resultaten.
Weten hoe jouw boodschap het beste overkomt? Neem contact op met onze video marketing consultants. We adviseren je geheel vrijblijvend over de mogelijkheden en bijbehorende kosten.
Julie van Rooij
Online Marketer
Lars Weijers
Accountmanager
Helen Berger
Creative Producer
Daniël Visscher
Art Director
Hoe kunnen wij jou helpen?
Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.
"*" geeft vereiste velden aan