interne communicatie video

Interne communicatie video voor jouw bedrijf: 5 voorbeelden

Video gebruiken voor communicatie is vermakelijk, makkelijk weg te kijken en ook nog eens opvallend. Bedrijven zetten deze contentvorm steeds vaker in om hun doelgroep te bereiken. Niet alleen biedt video content voor extern gebruik zo zijn voordelen, ook is het voor je interne communicatie een ideaal communicatiemiddel! Hoe je intern communicatie video’s kunt toepassen en wat voor video’s je het beste kunt gebruiken? Wij vertellen je er graag meer over in deze blog.

Waarom interne communicatie video?

interne communicatie video waarom

Interne communicatie is een van de meest belangrijke focuspunten van je bedrijf. Ze zeggen het niet voor niks: extern winnen, is intern beginnen. Een goed verloop van interne communicatie is bevorderlijk voor de werksfeer, je werkgeversimago, productiviteit van je medewerkers, een succesvol verloop van veranderingen en interne bedrijfsprocessen enzovoorts!

Wanneer de interne communicatie soepel verloopt, zullen medewerkers van diverse afdelingen elkaar ook beter begrijpen. Dit kun je bereiken met video. Tevens kun je met behulp van video ervoor zorgen dat medewerkers zich ontwikkelen en belangrijke bedrijfszaken beter begrijpen. Informatie uit een video nemen mensen namelijk 60.000 keer sneller op dan andere contentvormen. Dus hoe zet je video precies in ter optimalisatie van je interne communicatie? Ter inspiratie delen wij 5 ideeën voor interne communicatie video’s:

1. Vergaderingen

Of het nu elke dag is of één keer in de week, ieder bedrijf organiseert vergaderingen. Bedrijven die te maken hebben met medewerkers die in het buitenland zitten, herkennen vast het volgende probleem: medewerkers kunnen niet fysiek deelnemen aan een vergadering. In plaats van dit communicatie moment te verplaatsen of cancelen, maak dan gebruik van een videoconferentie! Een videoconferentie betekent simpel gezegd video vergaderen. Op deze manier wordt vergaderen voor medewerkers toegankelijker wanneer ze niet fysiek kunnen deelnemen. Het voordeel hiervan is dat deze medewerkers geen belangrijke informatie missen en ook actief kunnen deelnemen.

2. Videotraining of onderwijs

Interne communicatie video is een effectief middel om te gebruiken voor training & opleiding van je medewerkers. Zoals we al aangaven wordt informatie via video snel opgeslagen. Wat is er dus beter dan het aanbieden van een videotraining? Met een videotraining kunnen medewerkers zichzelf opleiden. Dit is niet alleen handig voor bestaande medewerkers. Ook voor nieuwe medewerkers is het erg behulpzaam. Neem in de video alle belangrijke informatie op die een nieuwe medewerker zou moeten weten. Dit werkt natuurlijk super efficiënt en wel hierom:

  • Je hoeft de video slechts één keer te creëren, want je kunt deze meerdere keren inzetten.
  • Je bent minder tijd kwijt aan het inwerken van een nieuwe collega en aan het introduceren van je bedrijf aan hen.
  • Men kan op ieder moment de video bekijken en afkijken. Ook is informatie snel en makkelijk weer terug te vinden.

Leuk weetje: binnen onze interne communicatie maken wij ook gebruik van training in de vorm van video’s. Onze medewerkers krijgen elke week vier uur de tijd om hun kennis te verbreden. Er is geen prettigere en effectievere manier om nieuwe informatie tot je te nemen. Zo wordt er veel gebruikgemaakt van de Hubspot Academy, die speciale videotrainingen aanbiedt. Deze zijn o.a. gericht op het inzetten van video voor je marketing & sales afdeling. Bekijk hieronder zo’n trainingsvideo –>

3. Veranderingen doorvoeren

Het doorvoeren van veranderingen binnen een organisatie is nog niet zo makkelijk. Er zijn niet voor niets change managers en diverse veranderstrategieën het leven in geroepen. Het integreren van belangrijke veranderingen brengt soms paniek met zich mee onder medewerkers. Denk aan fusies, een verhuizing, een overname, bezuinigingen etc. Men houdt nu eenmaal niet van verandering… Paniek kan voornamelijk ontstaan doordat de communicatie niet optimaal is:

  • Medewerkers vatten de informatie verkeerd op;
  • Er ontbreekt informatie;
  • Er wordt niet tijdig gecommuniceerd;
  • Of de informatie wordt op een verkeerde manier overgebracht.

Deze paniek kan worden weggenomen door de inzet van een interne communicatie video. Zo kan een uitleganimatie op een visuele manier de verandering kort en krachtig toelichten. Daarnaast heeft het visuele aspect het voordeel dat informatie beter overkomt. Ook deze kan te allen tijde worden geraadpleegd door medewerkers. Daarbij tackel je op voorhand onduidelijkheden en verwachte vragen over de verandering.

Hieronder een uitleganimatie die is gemaakt voor Gemeente Midden-Drenthe. Deze wordt specifiek ingezet om belangrijke informatie te communiceren binnen de gemeente.

Tip: wij mensen houden absoluut niet van veranderingen, omdat we ons al snel focussen op de nadelen van een nieuwe situatie. Geef in de video de nieuwe situatie weer, licht daarbij vooral specifieke voordelen toe en bewijs dat de verandering zorgt voor verbetering.

4. Aftermovie van evenementen

Bedrijfsuitjes en evenementen stimuleren medewerkers om elkaar te leren kennen, waardoor de teamspirit wordt vergroot. Hoe leuk is het als dit proces wordt vastgelegd in een videoverslag (aftermovie of vlog) of bedrijfsfilm? Deze interne communicatie in de vorm van een video kan achteraf worden gedeeld met het gehele bedrijf zodat iedere afdeling kan zien wat de sfeer is binnen andere afdelingen. Dit verhoogt vervolgens weer de openheid en de betrokkenheid van de medewerkers.

Sophos heeft een bedrijfsfilm laten maken van hun jaarlijkse evenement. Check it out.

5. Communicatie video’s over interne werving

Vaak wordt er tijdens het werven voor nieuwe medewerkers gekozen voor de externe oplossing: werven van buiten de eigen organisatie. Kijk echter ook eens naar de medewerkers die je al hebt rondlopen! Met trainingvideo’s en opleidingen kun je medewerkers snel en eenvoudig bijscholen, maar dan moeten ze wel op de hoogte zijn van vacatures en intern willen solliciteren!

Vacaturevideo

De interne werving kan worden versneld en opvallender worden gemaakt door de inzet van een vacaturevideo of recruitment video. Er kan gekozen worden om zelf in de video voor te komen of om een speciale uitleganimatie in te zetten. Onze interne communicatie over vacatures hebben wij ook in een video gegoten;

Call to action

Je kunt je huidige medewerkers triggeren om zich aan te melden voor een nieuwe functie. Dit kun je bereiken met behulp van calls to action aan het einde van je vacaturevideo. Voorbeelden van geschikte calls to action zijn:

  • Buttons die verwijzen naar een interne vacature pagina
  • Een inschrijfformulier waar medewerkers zich op kunnen aanmelden
  • Andere video’s van bijvoorbeeld een bedrijfsuitje om de sfeer van die afdeling te tonen

Aan de slag met interne communicatie video!

Bovenstaande 5 voorbeelden kunnen je helpen om te starten met jouw ideale interne communicatie video. Kom je er niet helemaal uit? Laat door ons je opvallende en unieke video content maken! Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op voor advies.

Tags: