Scroll naar de top: de kracht van adverteren op social media

Social media zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Wist je dat meer dan 14 miljoen Nederlanders actief zijn op social media? En het gaat niet alleen om het delen van foto’s en berichten – tegenwoordig wordt er ook flink geshopt en onderzoek gedaan op platforms als Instagram, LinkedIn en Facebook. Mensen lezen reviews, bekijken comments en laten zich beïnvloeden door influencer video’s voordat ze een beslissing nemen. En laten we eerlijk zijn, tijdens dat eindeloze scrollen komen we ook talloze advertenties tegen die onze keuzes beïnvloeden. Adverteren op social media is dus absoluut een must!

Waarvoor kun je social media advertenties eigenlijk allemaal inzetten? Wat zijn de voordelen ervan? En wat zijn de grootste trends op dit moment? Ontdek in deze blog waarom adverteren op sociale media onmisbaar is voor jouw marketingstrategie.

Wat is adverteren op social media?

Adverteren op social media is een vorm van online marketing waarbij je advertenties plaatst op diverse social media platforms om de bekendheid van je product, dienst of merk te vergroten. Tegenwoordig zijn dit vaak native advertenties, wat betekent dat ze naadloos opgaan in de feed van het platform en voor de gebruiker aanvoelen als reguliere, niet-betaalde content. Denk aan gesponsorde posts en videoadvertenties die perfect passen bij entertainmentgerichte platforms zoals Instagram, TikTok en Facebook. Je hebt vaak niet eens door dat je naar een advertentie kijkt! Diverse sectoren, van gezondheid tot cosmetica, maken al gebruik van deze vorm van adverteren om hun doelgroep effectief te bereiken.

In het huidige digitale tijdperk is social media advertising van onschatbare waarde. Of je nu naamsbekendheid op wil bouwen of meer bezoekers wil krijgen op je website, adverteren op social media is voor iedere ondernemer geschikt. In een competitief landschap waarin het steeds moeilijker wordt om effectieve en betaalbare reclame te maken, bieden social media advertenties een uitkomst!

De 6 voordelen van social media advertenties

Groot bereik op social media

Het gebruik van social media is de afgelopen vier jaar gestegen van gemiddeld 1,5 uur naar gemiddeld 2 uur per dag en deze trend zal naar verwachting alleen maar toenemen. Met slechts één advertentie kun je dus een groot aantal social media gebruikers bereiken en vaak ook meerdere keren per dag. Daarnaast zijn er veel verschillende social media platformen om mee te experimenteren.

Kostenefficiënt

In vergelijking met traditionele massamedia advertenties zijn social media advertenties relatief goedkoop. Dit komt doordat social media platformen veel opties bieden als het om je budget gaat. Je kunt zelf bepalen hoeveel geld je per advertentie wilt uitgeven. Bovendien bieden social media advertenties vaak een hogere ROI (return on investment) in vergelijking met traditionele advertentiekanalen, vanwege hun gerichte targeting en lagere kosten per klik of weergave. Social media advertising is dus een erg kostenefficiënte optie.

Naadloze integratie in de feed

Veel advertenties worden als hinderlijk ervaren door consumenten en het liefst ontweken, maar dat wil je als bedrijf natuurlijk niet! Het sterke punt van social media advertenties, met name native advertisements, is dat ze naadloos aansluiten bij niet-gesponsorde posts en opgaan in de feed. Je kunt ze ook vaak overslaan als je niet geïnteresseerd bent. Dit maakt social media advertenties minder opdringerig en irritant voor gebruikers, waardoor ze beter worden bekeken door degene die wél interesse hebben.

Gerichte doelgroep targeting

Het is essentieel om de juiste doelgroep te bereiken voor succesvolle social media advertising. Gelukkig maken de tools van social media platforms dit super eenvoudig. Neem bijvoorbeeld een social media kanaal als Instagram of Facebook. Deze platforms gebruiken geavanceerde algoritmes om gemakkelijk je doelgroep te definiëren en ervoor te zorgen dat je advertentie wordt gepresenteerd aan de juiste mensen. Omdat social media kanalen over veel data beschikken, kun je dus, zonder er veel voor te doen, specifieke doelgroepen targetten. Zo weet je zeker dat alleen de ideale, potentiële klant de advertentie te zien krijgt. Erg efficiënt dus.

Realtime resultaten volgen

Met ingebouwde analytics tools op sociale media platforms kun je de prestaties van je advertenties in realtime volgen. Zodra je advertentie live is, zijn deze gegevens direct beschikbaar. Meta’s Ads Manager is bijvoorbeeld een krachtige tool waarmee je advertenties kunt plaatsen, beheren en de prestaties ervan kunt volgen op platforms zoals Instagram en Facebook.

Flexibiliteit

Dankzij deze analytics tools kun je tijdens je social media campagne altijd aanpassingen maken aan je advertenties of doelgroepen, zodat ze optimaal blijven presteren. Bovendien kun je met deze inzichten nieuwe doelgroepen ontdekken die relevant zijn voor je bedrijf. Door social advertising tools is het dus makkelijk om de effectiviteit van je social media advertising te evalueren op het gebied van conversie, websitebezoekers en betrokkenheid van je specifieke doelgroep, en op basis daarvan beslissingen nemen.

Blog image - Voordelen van adverteren op social media

Waarvoor kan je social media advertenties inzetten?

Een social media advertentie is een krachtig middel dat voor allerlei doeleinden kan worden ingezet en een waardevolle bijdrage kan leveren aan elke fase van het See, Think, Do, Care-model.

See
In de See-fase wordt jouw beoogde doelgroep voor het eerst blootgesteld aan je merk of product. Hier komen social media advertenties om de hoek kijken. Social media advertising is een goede manier om de naamsbekendheid te vergroten. Door interessante en visueel aantrekkelijke content te delen, zoals video’s, afbeeldingen of verhalen, kun je de aandacht van potentiële klanten trekken en hen laten kennismaken met je merk.

Think
In de Think-fase begint de potentiële klant na te denken over mogelijke oplossingen voor hun problemen. Dit is het moment waarop social media advertising echt het verschil kan maken. Social media advertenties zijn geschikt voor langere videos met educatieve content die de behoeften van de doelgroep adresseert en hen helpt bij het verkennen van mogelijke oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan content die de voordelen van je producten of diensten benadrukt of klantrecensies bevat. Leads genereren kan dus ook met behulp van adverteren via social media.

Do
In de Do-fase is de klant klaar om echt actie te ondernemen, zoals een aankoop doen of contact opnemen voor meer informatie. Zoals al eerder genoemd kan je steeds gemakkelijker direct via social media een aankoop doen. Social media advertenties kunnen hierbij een directe call to action bevatten, zoals ‘Koop nu’, ‘Registreer hier’ of ‘Neem contact met ons op’. Hiermee moedig je potentiële klanten aan om de gewenste actie te ondernemen.

Care & remarketing
Ook klanten die eerder een product kochten van jouw bedrijf of interesse hadden krijgen door de algoritmes van social media platformen eerder en vaker jouw advertenties te zien. Social media campagnes zijn dus ook geschikt voor het verleiden van bestaande klanten tot het maken van een tweede aankoop.

Door strategisch gebruik te maken van social media marketing kun je de klantreis effectief beïnvloeden en potentiële klanten omzetten naar daadwerkelijke klanten. Zo kun je een succesvolle social media campagne neerzetten die jouw bedrijf op de kaart zet!

Blog image - See Think Do model

Trends voor social media advertising in 2024

Verticale video’s

Op platforms als TikTok, Instagram Reels en YouTube Shorts is verticale video de norm. Omdat veel advertenties tegenwoordig direct in de feed worden geplaatst, zijn deze steeds vaker verticaal gefilmd in plaats van horizontaal. Verticale video’s sluiten beter aan bij de natuurlijke manier waarop gebruikers hun smartphones vasthouden en bekijken. Door de hele schermruimte te benutten, trekken verticale video’s sneller de aandacht en zorgen ze voor een betere kijkervaring. Experimenteer daarom eens met een verticale video voor je volgende campagne.

Langere video’s

Hoewel het misschien wat meer moeite kost om een langere advertentie te maken, worden campagnes met een uitgebreider verhaal steeds populairder op sociale media. Neem bijvoorbeeld TikTok, waar video’s van wel 10 minuten nu mogelijk zijn. Dit betekent natuurlijk niet dat je alleen nog maar lange social media advertenties moet maken, maar het kan een slim idee zijn om langere, informatieve video’s te maken voor de geïnteresseerde kijkers.

Grappige content

Met de unieke kenmerken van verschillende social media kanalen is het cruciaal om in te spelen op de content van het platform waarop je adverteert. Op dit moment is TikTok misschien wel de koning onder de social media kanalen. Vooral bedrijven met een wat jongere doelgroep kunnen hiervan profiteren door te starten met het adverteren op TikTok in een humoristische stijl die inspeelt op de trends van het platform. Ook op andere platforms willen mensen, als ze dan toch een advertentie te zien krijgen, graag iets zien wat entertaining is.

De opkomst van social commerce

Instagram heeft al een tijdje een winkelfunctie en recentelijk heeft ook TikTok zijn eigen social commerce functie geïntroduceerd. Hiermee kunnen gebruikers direct aankopen doen binnen het social media platform, van kleding tot huishoudelijke artikelen. Met slechts één klik op de advertentie in hun feed kunnen klanten nu direct hun aankoop voltooien. Hoe efficiënt is dat? Bovendien gebruiken klanten sociale media vaak als bron van inspiratie of zoekmachine voor productinformatie en reviews. Het is dus belangrijk om als bedrijf zichtbaar te zijn op social media. Potentiële klanten kijken immers vaak niet meer verder dan hun social media feed.

Blog image - social e-commerce

Wat is belangrijk bij het maken van een social media advertentie?

Tip 1: Definieer een duidelijke boodschap

In de wereld van social media kijken consumenten gemiddeld maar 1.8 seconden naar een social advertising post voordat ze verder scrollen. Vooral als ze beseffen dat het om een gesponsorde post gaat, scrollen ze snel door. Daarom is het cruciaal om je boodschap en call-to-action direct aan het begin van de video te plaatsen en ervoor te zorgen dat je content meteen opvalt in de feed.

Tip 2: Maak advertenties die er uit zien als niet-gesponsorde videos

Maak je social media advertenties entertaining. Zoals al eerder genoemd, scrollen mensen vaak verder zodra ze zien dat een video gesponsord is. Social media gebruikers scrollen immers op Instagram voor entertainment, niet voor online advertenties. Het is daarom van groot belang dat een advertentie op social media aanvoelt als organische content. Hiermee kun je je als bedrijf echt onderscheiden. Kijk eens rond op je favoriete socia media kanaal en vraag jezelf: wat voor content vind ik echt leuk?

Tip 3: Personaliseer de boodschap

Het is belangrijk om je social advertising goed aan te laten sluiten bij de doelgroep door alleen informatie te tonen die relevant is voor de social media gebruiker die de de advertentie te zien krijgt. Oudere Facebook-gebruikers hebben misschien behoefte aan meer tekst, terwijl jongere doelgroepen de voorkeur geven aan visuele content. Gepersonaliseerde advertenties zijn effectiever en maken een grotere impact op de social media gebruiker door ze nog gerichter te targeten. De consument moet het gevoel hebben dat de advertentie speciaal voor hun gemaakt is.

Tip 4: Variatie in je advertenties

Door meerdere advertenties te maken die op elkaar lijken, vergroot je de kans dat consumenten je boodschap meerdere keren zien, maar telkens op een andere manier. Dit versterkt de naamsbekendheid en overtuigingskracht van je campagne. Deze videos kunnen een samenhangende social media campagne vormen. Zo zorg je ervoor dat je advertentie niet in de herhaling valt en potentiële klanten vermoeid raken om steeds maar weer diezelfde advertentie te zien. Dit kan bijvoorbeeld door een mix van video, foto, en animatie.

Kortom, adverteren op social media is een echte must voor je bedrijf! Benieuwd naar het maken van videos voor je eigen social media campagne, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder!

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan