Boost je employer branding met video

Employer branding met video

Steeds vaker valt de term employer branding video in de recruitment wereld. Dat is niet gek, want het is de perfecte manier om op een leuke wijze te laten zien wat jouw bedrijf allemaal te bieden heeft en het imago van jou als werkgever te verbeteren. Van je bedrijfscultuur tot je kernwaarden, met een employer branding video breng je alles mooi in beeld en trek je nieuw talent aan. Benieuwd hoe je zo’n video inzet en wat de voordelen zijn? We zetten alles voor je op een rijtje in deze blog!

Wat is een employer branding video?

Employer branding is simpel gezegd het zo gunstig mogelijk weergeven van jouw bedrijf als werkgever, niet alleen voor potentiële werknemers, ook voor het huidige personeel, klanten en andere geïnteresseerden. Een goede employer branding strategie richt zich daarom op zowel je huidige team als potentiële nieuwe medewerkers en is vaak onderdeel van een bredere HR-aanpak of wervingsproces. Je focust onder andere op het creëren van een positief beeld van de werkgever, de werknemerservaring en de bedrijfscultuur. Een employer branding video kan enorm helpen om dit allemaal goed in beeld te brengen.

Met zo’n video kun je namelijk echt laten zien wat je in huis hebt als werkgever. Je geeft bijvoorbeeld antwoord op vragen zoals: Wat doen we binnen ons bedrijf? Waar staan we voor? En wat maakt ons bedrijf uniek? Video is de beste manier om je bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk weer te geven! Mensen ontvangen informatie nou eenmaal het liefst via een visuele boodschap. Met een goede video zullen mensen niet alleen bij je willen komen werken, maar ook zaken met je willen doen of jouw bedrijf aanbevelen aan anderen. Een employer branding video is dus niet meer weg te denken uit het recruitmentproces.

Bekijk hieronder de employer branding animatie die we maakten voor Visma Connect 👇

Voordelen van employer branding video’s

Een employer branding video kan een hoop waarde toevoegen aan je bedrijf. Zo kan een employer branding video:

  • Je werkgeversmerk versterken: Video is een geweldige tool om de bedrijfscultuur snel en duidelijk over te brengen. Door het gebruik van visuals, muziek en voice-overs kun je de unieke sfeer en waarden van je bedrijf laten zien. Dit geeft werkzoekenden een realistisch beeld van hoe het is om bij jouw bedrijf te werken en versterkt je werkgeversmerk en imago. Zo creëer je een werkomgeving waar iedereen deel van wil uitmaken!
  • Getalenteerde kandidaten aantrekken: Door middel van video creëer je een aantrekkelijke werkplek voor potentiële nieuwe collega’s, bijvoorbeeld door een sfeerimpressie te geven van de werkomgeving. Een aantrekkelijke video kan werkzoekenden overtuigen om bij jouw organisatie te solliciteren in plaats van bij de concurrent. Zo vind je potentiële nieuwe werknemers die ook nog eens precies passen bij je bedrijf.
  • De betrokkenheid van medewerkers vergroten: Het maken van een employer branding video is een super goede manier om je team te betrekken en de teamspirit te verhogen. Door je medewerkers in de video te betrekken, versterk je het gevoel van eenheid binnen het bedrijf. Je personeelsleden worden trotse ambassadeurs van je merk, wat helpt bij het aantrekken en behouden van talent.
  • Zorgt voor een blijvende indruk: Met een ijzersterke employer branding strategie maak je op een creatieve manier duidelijk wat jouw bedrijf onderscheidt van andere werkgevers en creëer je een blijvende indruk bij potentiële werknemers. Kijkers onthouden je bedrijf sneller en zullen eerder overwegen om bij je bedrijf te komen werken, zelfs als ze op dat moment niet actief op zoek zijn naar een baan. Wellicht komen ze in de toekomst wel bij je bedrijf terug als ze wel toe zijn aan een andere baan.

Deze employer branding video van Willems Vastgoedonderhoud is het perfecte voorbeeld van een wervingsstrategie waarbij collega’s en samenwerken voorop staan 👇

Wanneer gebruik je een employer branding video?

Een employer branding video is een handige tool, niet alleen voor het aantrekken van nieuw talent, maar ook om je huidige personeel en team dicht bij elkaar te houden. Maar wanneer zet je zo’n video nou precies in? Laten we daar eens in duiken.

Werven nieuw personeel

Stel je bent op zoek naar nieuwe collega’s. Dan is een employer branding video natuurlijk goud waard. Plaats hem bijvoorbeeld op de vacaturepagina van je website. Zo geef je potentiële werknemers een kijkje in jouw bedrijf: hoe is de sfeer, wie zijn hun toekomstige collega’s en wat maakt jouw bedrijf uniek? Dit helpt niet alleen om meer mensen aan te trekken, het zorgt er ook voor dat sollicitanten echt bij je bedrijf passen en jij de juiste kandidaat vindt.

Ook als je niet per se een specifieke vacature open hebt staan is een employer branding video een goede zet. Sta je bijvoorbeeld open voor open sollicitaties? Dan kan een employer branding video ervoor zorgen dat mensen die misschien geen passende vacature zien toch denken: hier wil ik werken! Het kan net dat zetje geven dat ze nodig hebben om toch die stap te zetten.

Behouden huidige medewerkers

En hoe zit het eigenlijk met je huidige werknemers? Een employer branding video kun je ook inzetten als je wilt dat alle medewerkers op een lijn liggen. Het is een mooie manier om de bedrijfscultuur te versterken en iedereen te laten zien waar het bedrijf voor staat. Dit geeft werknemers een boost en zorgt dat ze trots zijn om voor je te werken, wat de team spirit versterkt.

Ook als je niet actief bezig bent met een van deze doelen binnen je bedrijf, is er natuurlijk altijd nog het imago van je bedrijf. Een employer branding video op je website zetten kan nooit kwaad. Of je nu actief aan het werven bent of niet, een sterk imago en een positieve bedrijfscultuur zijn altijd belangrijk. Een employer branding film bouwt vertrouwen op en versterkt je merk, zowel voor potentiële klanten als toekomstige werknemers.

Employer branding met video

6 Tips voor een effectieve employer branding video

Tip 1: Definieer een duidelijke boodschap

Het is superbelangrijk om je team te betrekken tijdens het definiëren van waar je bedrijf voor staat. Als je je medewerkers vraagt om hun input, krijg je een beter beeld van hoe zij je bedrijf zien en wat zij uniek vinden. Deze inzichten zijn goud waard en kun je gebruiken om de boodschap van je video kracht bij te zetten. Het laat niet alleen zien dat je waarde hecht aan de mening van je team, het zorgt er ook voor dat de boodschap authentieker aanvoelt voor het publiek.

Tip 2: Laat werknemers het woord doen

Als je de boodschap hebt gevormd met behulp van medewerkers, laat werknemers zelf dan ook in de video vertellen waarom het zo leuk is om bij jouw bedrijf te werken. Daardoor krijgen kijkers een goed beeld van de organisatie en de sfeer van het team en wat het bedrijf uniek maakt. Kies bijvoorbeeld een medewerker uit als reporter die de kijker meeneemt door het bedrijf of laat deze persoon andere werknemers interviewen over hun ervaringen. Op deze manier worden werknemers niet alleen ambassadeurs van het bedrijf, ze zorgen ook voor een persoonlijke connectie en herkenning bij het publiek.

Tip 3: Deel leuke activiteiten

Laat bedrijfsuitjes, teambuildingactiviteiten en vrijdagmiddagborrels zien om te benadrukken dat het welzijn van werknemers bij jouw bedrijf centraal staat. Het tonen van deze activiteiten in je employer branding campagne laat zien dat er ruimte is voor plezier en ontspanning op de werkvloer, wat tegenwoordig net zo belangrijk is als een goed salaris. In een tijd waarin mensen op zoek zijn naar een leuke werksfeer en extra voordelen, kunnen bedrijfsuitjes en teambuildingactiviteiten het verschil maken.

Tip 4: Blijf authentiek

Blijf wel altijd authentiek in je employer branding video. Het tonen van een realistisch beeld van jou als werkgever en je werkplek schept vertrouwen bij de kijker. Het is natuurlijk ongeloofwaardig om te beweren dat iedereen de hele dag pingpong speelt of voortdurend borrelt. Maak in plaats daarvan juist grapjes over je bedrijf. Dit toont zelfkennis en wekt sympathie bij de kijker.

Tip 5: Verspreid via verschillende communicatiekanalen

Verspreid je employer branding video via verschillende communicatiekanalen, zowel intern als extern. Plaats de video op je vacaturepagina om potentiële kandidaten een beter beeld te geven van de bedrijfscultuur. Adverteer daarnaast ook met de video om nieuwe geïnteresseerden buiten je netwerk te bereiken. Vergeet ook niet om de video te delen op social media platforms om een breed en divers publiek te bereiken en de betrokkenheid van je huidige werknemers te vergroten. Door de voordelen van al deze platformen te combineren vergroot je de impact van je employer branding.

Tip 6: Ontdek de mogelijkheden van animatie

Als video’s niet helemaal je ding zijn, bijvoorbeeld omdat je bedrijfsruimte verbouwd wordt of je team niet graag voor de camera staat, is animatie een prima alternatief voor een employer branding film. Omdat employer branding video’s nu erg in trek zijn, helpt het gebruik van animatie juist om uniek te blijven en op te vallen. Animatie is namelijk ook een effectieve manier om de cultuur en kernwaarden van je bedrijf op een aantrekkelijke en persoonlijke manier over te brengen. Een mix van video en animatie is natuurlijk ook mogelijk.

Kortom, een employer branding video is voor ieder bedrijf een slimme investering. Het trekt niet alleen nieuwe talenten aan, het versterkt ook nog eens je bedrijfscultuur en imago. Klaar om vandaag nog aan de slag te gaan met employer branding films? Neem contact op voor vrijblijvend advies van onze experts. We helpen je graag verder!

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan