horizontale video vs verticale video

Horizontale video vs verticale video

Video, video en nog eens video! Meer dan 80% van de bedrijven geeft al aan video te gebruiken in hun marketing strategie. Waarom zou jij het dan niet doen? Maar wat soort video kun je dan het beste inzetten? Er is namelijk iets nieuws.. genaamd verticale video. Verticale video wordt steeds populairder, het zou er zelfs voor kunnen zorgen dat 90% van je kijkers de video helemaal afkijkt! Wees eens eerlijk, dat wil jij toch ook? In deze maandelijkse blog vertellen wij jou alles over horizontale video vs. verticale video.

Horizontale video

Een horizontale video is het traditionele format van een video. Maar waarom is er in eerste instantie gekozen voor horizontaal? Dat komt omdat we ook horizontaal met onze ogen kijken. Onze hele wereld is horizontaal! Horizontale films kunnen daarom het dagelijks leven ook beter weergeven dan een verticale video. Scenes uit films die meer dan één persoon bevatten of een persoon die gekke bewegingen maakt is optimaler met een horizontale video.

Hieronder zie je een voorbeeld van een horizontale uitlegvideo die we hebben gemaakt:

Tips voor horizontale video

  1. Focus: focus op hetgeen je kijker in de video te zien krijgt. Kies wanneer je gaat filmen voor een opvallende plaats. Zo valt de persoon of product dat je filmt sneller op bij jouw kijkers.
  2. Let op waar je kijkt: wanneer je jezelf opneemt kan het de eerste paar keer misschien best ongemakkelijk of lastig zijn. Probeer jezelf in het midden van de camera te houden en te kijken in de lens. Wanneer je bijvoorbeeld de selfie stand van je camera gebruikt, ben je vaak geneigd naar het scherm te kijken i.p.v. naar de lens.
  3. Ben voorzichtig met zoomen: wil je inzoomen op een bepaald object? Probeer dit object niet te ver weg van het oorspronkelijke beeld te houden. De zoom vermindert namelijk de kwaliteit van je video. Zo kun je bijvoorbeeld ook zelf naar voren lopen.

Verticale video

Nu je weet wat een horizontale video is, kunnen we verder met de verticale video! Het zegt het al: een video die een verticale vorm heeft. Net is al gezegd dat dit format steeds populairder wordt, maar waarom is dat nu eigenlijk? Één van die redenen is omdat bijna alles mobiel wordt, oftewel #mobilefirst. En 9 van de 10 keer gebruik je smartphone horizontaal. Hieronder bespreken we in totaal 3 redenen waarom verticale video een must have is.

#1 | Alles is mobiel

The world has gone mobile! Uit het MOVR Mobile Overview Report is naar voren gekomen dan 94% van de gebruikers zijn smartphone verticaal vasthoudt wanneer ze naar een video kijken. Daarnaast is ook bekend dat social media het meest wordt bekeken op een smartphone. Het scrollen op je mobiel gebeurt verticaal en niet horizontaal. Waarom dan je video niet verticaal maken i.p.v. horizontaal?

horizontale en verticale video

#2 | Social Media kanalen zijn mobiel vriendelijk

Social media: ondertussen zijn er al meer dan 3,03 miljard actieve social media gebruikers over de hele wereld! Had jij dat gedacht? Denk hier eens over na. Hoe houd jij jouw smartphone vast als jij op social media zit? Inderdaad, verticaal! Niet alleen jij maar ook al die andere 3.03 biljoen social media gebruikers gebruiken hun smartphone verticaal. Social media kanalen spelen hierop in. Zo kun je bij IGTV alleen verticale video’s uploaden.

social media iconen

Weetje: Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat en YouTube besloten in 2017 de zwarte balken te verwijderen in een verticale video. Dit allemaal om de gebruikerservaring te verbeteren.

#3 | Verticale video zorgt voor beter resultaat

Als het goed is weet je nu dat een verticale video goed is voor de gebruiksvriendelijkheid. Maar ook voor bedrijven is de inzet van een verticale video erg waardevol. Wibbitz zag een toename van 130% van het aantal weergeven door het inzetten van een verticale video als advertentie. Daarnaast hadden ze ook nog eens 4 keer meer engagement op Facebook. Hoe dit kan? Dit komt namelijk omdat een verticale video de aandacht van de kijkers pakt.

Hieronder zie je een voorbeeld van een verticale video die Anna Devis heeft gemaakt. Tip: meer verticale video’s zien? Bekijk dan de inspiration blog over verticale video’s!

verticale video voorbeeld 4

Horizontale video vs. verticale video

Nu je weet wat het verschil is tussen horizontale video vs. verticale video is de keuze voor jou makkelijker gemaakt. Kan je niet langer wachten en wil je video inzetten in jouw strategie? Wij kunnen je hiermee helpen! Neem vandaag nog contact met ons op.

Tags: