Buiten een bedrijfsfilm filmen

Zo maak je buiten een bedrijfsfilm

Film jij weleens buiten? Dan weet je vast dat het vinden van de juiste belichting best een lastige opgave is. Dan kan het zijn dat je film daardoor een opeenvolging van over- of onderbelichte scènes wordt. Gelukkig kun je je hierop voorbereiden en daar gaan wij je mee helpen. Lees hieronder onze 5 tips voor een perfect belichte video.

1. Tijdstip van de bedrijfsfilm

Elk tijdstip zorgt voor een ander beeld. Dit heeft invloed op de belichting en zo ook de volgende aspecten:

  • Sfeer: kies bewust het tijdstip. Verschillende tijdstippen zorgen voor een andere belichting. Dit bepaalt tevens de sfeer van de beelden.
  • Schaduw: voor een goed gebalanceerd beeld is het aan te raden om vroeg in de ochtend of laat in de middag te filmen. Het licht is dan minder fel dan midden op de dag, waardoor schaduwen minder hard zijn.
  • Contrast: hou je van een uitdaging? Filmen op het midden van de dag kan, maar is niet ideaal. Het felle licht en de harde schaduwen, geven vaak een (te) hard contrast weer op beeld.

Een voorbeeld van een video waar verschillende tijdstippen van filmen in terug komen is de Showreel van 2017. Zie de video hieronder:

2. Maak een bedrijfsfilm met ND-filters

Bij het maken van een bedrijfsfilm buiten, is een ND-filter op de cameralens noodzakelijk. Een ND-filter zorgt voor gebalanceerde beelden, omdat je de belichting handmatig kunt bepalen. Wanneer er een camera wordt gebruikt zonder ND-filter, wordt aangeraden om een variabel ND-filter te nemen.

3. Reflectoren en schermen

Om schaduwen te creëren of juist weg te werken, zijn reflectoren en schermen het leven in geroepen. Wanneer er vaker buiten wordt gefilmd, komt de vijf-in-één reflector van pas. Met maar liefst vijf verschillende kanten kan meer licht worden toegevoegd aan je set.

  • Witte kant: reflecteert zonlicht en werkt als een bounce-kaart
  • Zwarte kant: wordt gebruikt om licht te blokkeren, een voorwerp van licht te blokkeren, of als om een negatieve toon te zetten
  • Gouden kant: reflecteert warm licht
  • Zilver licht: reflecteert heel veel licht
  • Geen dekking: verzacht het licht

4. Het instellen van de opname

Tijd om de set klaar te maken. De ND-filter en de reflector zijn de sleutel tot het schieten van mooie beelden. Film je in je eentje buiten, dan komt een standaard voor de reflector zeker van pas. Het helpt daarbij om kleine aanpassingen in de belichting te maken.

5. Haal voordeel uit je omgeving

Naast een bewuste keuze van het tijdstip kan men door slim gebruik te maken van de filmomgeving, de belichting bepalen. De buitenwereld kent veel plekken met schaduw waar de belichting op natuurlijke wijze kan worden bepaald.

Dit zijn de basics waarvan wij denken dat ze hulpzaam zijn bij het filmen van een bedrijfsfilm buiten. Ook een bedrijfsfilm laten maken in de buitenlucht? Neem nu contact op met Cooler Media!

Tags: