Elke gemeente heeft inwoners die slachtoffer worden van misbruik en criminaliteit, of die juist voor overlast en onveiligheid zorgen. Deze kleine groep heeft veel zorg nodig, maar ook inzet om de veiligheid te bewaren. Om te voorkomen dat iemand te laat de juiste hulp krijgt en de situatie escaleert, is een persoonsgerichte aanpak nodig. Meerdere organisaties zijn onderdeel van deze aanpak. Dit maakt het ingewikkeld.
Gemeenten kunnen hier iets aan doen!
Organiseer samenwerking en maak werkafspraken met alle ketenpartners zoals: politie en GGZ. Verbindt zowel professionals als bestuurders. Een verbindingsambtenaar kan hierbij helpen.
Durf te experimenteren en kies soms een alternatieve route. En hoe zit het eigenlijk met je inkoop sociaal domein? Koop je wel in wat past bij de persoon en zijn situatie? Investeer in regionale samenwerking voor een doelmatige aanpak. Bekijk hiervoor onze toolbox met handige hulpmiddelen en voorbeelden. Tot slot is het delen van gevoelige informatie soms noodzakelijk. Maak hiervoor juiste afspraken en oefen dit met elkaar.
Maak van zorg en veiligheid ook in jouw gemeente een ijzersterke combinatie!