Computerchips: hoeveel kleiner worden ze nog?

Aboneer op ons YouTube kanaal Meer AnyStories

Opdrachtgever:
Cooler Media

Partner:
Eindhoven University of Technology (TU/e)

Onderwerp:
Computerchips: hoeveel kleiner worden ze nog?

Stijl:
AnyStory

Taal:
Nederlands
Engels

Verhaal:
De Wet van Moore stelt dat elke 2 jaar het aantal transistors op een chip verdubbelt. Al jaren heeft hij gelijk, want het aantal transistors groeit expontentieel, maar de chips worden steeds kleiner. Dat wordt nu bijna fysiek onmogelijk. Hoe ziet de toekomst van computer chips er dan uit als ontwikkelaars niet verder kunnen verkleinen? Dat zochten wij voor je uit!

De uitvoering

Bij Cooler Media besteden we een groot deel van onze tijd aan vrij werk in de vorm van de AnyStories. De enige vereiste: ‘Maak het vet!’

De computerchips AnyStory is er een die ik met veel plezier heb gemaakt. Het was erg uitdagend en leuk om zowel het design als de animatie in isometrie te maken. Wanneer je isometrie gebruikt, animeer en design je onder een hoek van 30°. Dit kan soms voor uitdagingen zorgen, omdat het een andere manier van denken vereist. Zo vraag je je continu af: hoe bouw ik de lagen op? Hoe belicht ik het object? Hoe schuift een object in? Deze uitdagingen maakte deze AnyStory dan ook erg vermakelijk om aan te werken.

Cooler Media 2023 - Jamie

“Doordat er veel gebruik is gemaakt van isometrie, bracht deze AnyStory veel uitdagingen met zich mee. Daarnaast helpt het natuurlijk ook mee dat het gewoon een gaaf onderwerp is. Zonder computerchips bestaan er geen Animaties.”

– Technical Animator Jamie

De Cooler Blog

Schrijf je in en blijf op de hoogte. Kies de blog e-mails die je wilt ontvangen:

Schrijf je in op onze Blogs
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het script

In 1965 voorspelde Gordon E. Moore dat in de komende decennia  elke twee jaar het aantal transistors op één enkele computerchip zou verdubbelen. Dit betekende dat de snelheid én capaciteit van computers exponentieel zou groeien!

En computerchips werden daadwerkelijk sneller, kleiner en goedkoper te produceren. Zo bracht de Apollo Guidance Computer ons naar de maan met minder rekenkracht dan een modern broodrooster . We hebben nu chips met 2,6 biljoen transistors gepropt op één enkele 7 nanometer-chip. Een nanometer? Dat is één miljardste van een meter!

Bijna zestig jaar later staat de Wet van Moore nog steeds als een huis. Maar het einde nadert. De investeringen in deze ontwikkeling worden steeds duurder en de afmetingen waarover we praten komen steeds dichter bij de minuscule schaal van een atoom.

De komende decennia zullen onderzoekers zich meer richten op de ontwerpfase van elektronica en kijken naar oplossingen als fotonica waarbij elektrische signalen worden vervangen door lichtsignalen. Of naar kwantum computing, waarbij een processor meerdere berekeningen in één keer verwerkt in plaats van één voor één.

Dus ook zonder de wet van Moore staat de ontwikkeling van computerchips niet stil!

Onze AnyStory kennispartners