Beïnvloed de suggesties op YouTube

Mocht je onze blog al een tijdje volgen, dan kan het zomaar zo zijn dat je stukje bij beetje veranderd in een YouTube expert. Dat YouTube bij ons zo vaak aan bod komt is zeker niet voor niets. YouTube is de twee na grootste zoekmachine ter de wereld. Google staat op één. Daarmee is YouTube veruit het grootste videoplatform ter wereld. Hoewel YouTube toegankelijk en makkelijk is voor de gebruiker, zit er een flinke wetenschap achter het succes van het platform. Daar vertellen we je in deze blog meer over.

De magische formule

Je herkent het misschien wel. Je bekijkt een video op YoutTube. Wanneer de video is afgelopen, speelt zich automatisch een andere video af die precies binnen jouw interesses valt. Rechts van de video staan ook nog eens een aantal videosuggesties met onderwerpen die voor jou interessant kunnen zijn. Als je niet uitkijkt, bekijk je de ene video na de andere. Hoe komt het dat precies de juiste video’s aan je gepresenteerd worden en hoe zorg je er als bedrijf voor dat jouw video als suggestie wordt toegevoegd voor het juiste publiek? Het is geen magie, sterker nog, YouTube maakt gebruik van een algoritme. Het algoritme van YouTube bepaalt waar een video geplaatst wordt. Dit wordt voor de volgende zes plaatsen bepaald:

  1. Zoekresultaten
  2. Suggesties
  3. Homepage
  4. Trending Stream
  5. Onder kijkers abonnees
  6. Notificaties van kijkers

Het doel van het algoritme is duidelijk. Allereerst wil YouTube de kijker helpen de video’s te vinden die ze willen kijken. Daarnaast is het doel van het algoritme om de engagement en tevredenheid van de kijker op de lange termijn te maximaliseren.

Zo gaat het in zijn werk

Uit een academisch artikel uit 2016 waarin de basis van de videosuggesties wordt uitgelegd, komt naar voren dat YouTube niet degene is die bepaalt of een video goed is of niet. Het algoritme focust zich op de interactie van de kijker met de video. Zo wordt er met name gelet op onderstaande factoren:

  1. Wat bekijken de kijkers?
  2. Hoeveel tijd besteden ze aan het bekijken van de video
  3. Hoeveel tijd besteden ze aan het bekijken van video’s bij elke keer dat ze op de site komen
  4. Hoeveel likes en dislikes geven de kijkers en wanneer zijn ze niet geïnteresseerd in een video

Dit betekent dat de artificial intelligence achter het algoritme op basis van 80 biljoen stukjes van feedback van de kijker dagelijks begrijpt hoe/wat/welke video gesuggereerd dient te worden bij de juiste kijker op het juiste tijdstip.

Suggesties

Nu je weet hoe het algoritme werkt, is het makkelijker om te begrijpen hoe de videosuggesties in zijn werk gaan.  De suggesties worden bepaald op basis van wat kijkers eerder bekeken hebben, zoals gerelateerde video’s en <em>past watched history. Zoals we eerder al besproken, worden deze video’s op je desktop gesuggereerd aan de rechterkant van de video die je bekijkt, onder de video op je mobiele app en de volgende video bij autoplay.  Je kunt er als bedrijf voor zorgen dat jouw video eerder bekeken wordt door gebruik te maken van:

  1. Playlists: wanneer je playlists binnen je eigen YouTube-kanaal aanmaakt, zullen de video’s die gesuggereerd worden gebaseerd worden op de video’s binnen jouw playlist. Daarnaast is de volgende video die automatisch wordt afgespeeld altijd een video in de door jou aangemaakte playlist. Daarbij is het een handige manier om video’s met soortgelijke onderwerpen op je kanaal te ordenen en te categoriseren.
  2. Kaarten: dit zijn meldingen die je kunt toevoegen aan je video op YouTube. Met behulp van kaarten kun je tijdens het afspelen van de video een andere video aan de kijker suggereren.
  3. Eindschermen: een eindscherm kan verschijnen aan het einde van je video op YouTube. Hier kun je de kijker oproepen om zich te abonneren op je kanaal. Daarnaast kun je ook andere video’s en kanalen suggeren aan je kijker. Zo zorg je ervoor dat de kijker doorklikt op de door jouw gekozen kanalen en video’s!

Jouw website

Naast dat je als bedrijf de invloed van de suggesties op je YouTube kanaal kunt beïnvloeden, kun je je video’s natuurlijk ook op je website gebruiken. Zeker op deze plek is het belangrijk dat zich na het bekijken van een video geen video van de concurrent afspeelt. Gelukkig heeft YouTube hier een oplossing voor bedacht. Je kunt de optie voor het suggereren van video’s uitzetten. Dit doe je niet op je YouTube pagina, maar dit doe je wanneer je de video embed op je website. Nu kun je dit gewoon aanklikken als optie, maar mocht dit niet lukken, kun je ook altijd de embed code van YouTube aanpassen. Zo kun je ?rel=0 toevoegen achter de link. Et voila!

Wil je meer videotips en YouTube geheimen ontvangen? Houdt dan onze blog in de gaten of neem even contact op met een van onze video strategie consultants.

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan