Je baas overtuigen van video marketing met ROI: 5 tips

Als marketeer weet je hoe krachtig video is voor je bedrijfscommunicatie. Maar hoe overtuig jij je baas om (meer) video marketing in te zetten? Met klamme handjes, een verhoogde hartslag en een gammel voorstel, gaat het overtuigen van je baas niet lukken. Wél wanneer je laat zien hoe succesvol video marketing is. En dat doe je door de video return on investment te presenteren. Hoe je die resultaten meet en hoe je ROI kunt berekenen? Daar geven wij je 5 tips voor.

Start with the beginning: wat is ROI?

Return On Investment, ook wel ROI, geeft het rendement op een investering aan. Dit kan zowel een negatief als positief getal zijn. Is je ROI positief? Dan levert een investering winst op. Een negatieve ROI is dus bad business. Door de ROI te berekenen, kun je (video) marketingactiviteiten met elkaar vergelijken. Bijvoorbeeld verschillende advertenties, social posts of 2 verschillende nieuwsbrieven. Zo bepaal je welke activiteiten het meeste bijdragen om succes te behalen.

Maar goed, het concreet vaststellen wat de return on investment is, is lastiger dan dat. Daarom hebben wij 5 praktische tips voor je op een rijtje gezet om het succes van video te benadrukken.

1. Het gebruik van video neemt toe

Iets nieuws is altijd een sprong in het diepe wagen. Je weet vooraf natuurlijk niet wat een investering voor effect heeft. Maar je kunt je wel goed verdiepen in de resultaten van anderen. Stel je baas gerust als je een video marketing plan voorstelt. Bijvoorbeeld dat de onwelkome komst van corona in 2020 ertoe geleid heeft dat bedrijven video hebben omarmd. Maar wat betekent dit voor jou? Laat je baas weten dat video als marketing- en communicatiemiddel een essentieel blijvertje is. Naast de pandemie zoeken marketeers nieuwe manieren om hun merk uit te dragen en promoten.

Overtuig je baas van de toename van videomarketing met feiten. Volgens een onderzoek van Wyzowl gebruikte in 2020 86% van de bedrijven video als onderdeel van de marketingstrategie, en 93% van de marketeers gaf aan dat het een belangrijk onderdeel is van de marketingstrategie. Daarbij geven 69% van de consumenten aan dat ze het liefst kennis maken met een product of dienst via video. Meer video stats? We schreven een heel artikel over de cijfers in 2021.

video roi

2. Laat succesvolle verhalen zien

Niemand wil een proefkonijn zijn. Mensen in leidinggevende posities al helemaal niet. Tegen je baas vertellen hoe goed video marketing werkt is nogal saai. Ga eerder voor het delen van succesverhalen. Hier zijn mensen altijd dol op, zo ook je baas. Laat zien wat voor succes video marketing voor andere bedrijven heeft opgeleverd. Zo pak je dit aan:

  • Begin met het samenstellen van een paar videomarketingvoorbeelden.
  • Maak de lijst niet te lang. Leidinggevenden werken met strakke schema’s. Tijd is kostbaar.
  • Kies twee of drie relevante voorbeelden die het type content laten zien dat jij wilt maken.
  • Zorg ervoor dat er een voorbeeld tussen zit van een bedrijf dat je baas waardeert. Dit kan je baas prikkelen om iets soortgelijks te proberen.
  • Laat de video marketing van een concurrent Als video door concurrenten of de branche waarin je werkt niet veel wordt gebuikt, nog beter! Dit is een kans om je te onderscheiden.
  • Laat één voorbeeld met echte resultaten zien. Denk hierbij aan een viral video of een video die veel persaandacht heeft gekregen.
  • Wil je cijfertjes toevoegen om je baas over de drempel te halen? Kijk dan naar casestudy’s van video marketing platforms. Hier vind je bedrijven die hun doelstelling hebben behaald.
  • Last but not least, pitchen maar!

3. Benadruk de kracht van het hergebruiken

Eén video staat gelijk aan meerdere vormen van content. Zo kun je er posts mee maken, social media content over schrijven of een podcast over opnemen. Benadruk hoeveel content er uit één video kan komen. Vertel ook dat het tijd- en middelenbesparend is voor het bedrijf. Wanneer je meer content uit één video kunt halen, heeft je team meer tijd over om aan andere marketingactiviteiten te werken. Met andere woorden, breng het als een content pakket.

Naast dat video hergebruikt kan worden, kan het ook een aanvulling zijn voor de geschreven content die je al hebt. Voeg bijvoorbeeld een video toe aan een blogpost. Dit kan de zichtbaarheid in zoekmachines vergroten en helpt je scoren op meer zoekwoorden.

4. Maak duidelijk dat video geen kapitaal hoeft te kosten

Vaak wordt gedacht dat video marketing het bedrijf veel geld kost. Dit is dan ook vaak een afhaker bij de besluitvorming. Er zijn 2 belangrijke kostenposten betreft video marketing:

  1. De productie van video’s
  2. De inzet van video’s

Het inzetten van je video’s heb je zelf in de hand. Meet een vast budget aan en houd je daaraan. Advertentiesystemen van Google en social media kanalen als Facebook en LinkedIn, zijn hier goed op ingericht. Zo heb je altijd controle over wat je uitgeeft. Wat betreft het produceren van je video’s; dit hoeft ook niet duur te zijn. Een video maken kan tegenwoordig heel makkelijk. Hier zijn veel tools voor en door het digitale tijdperk waarin we leven, kunnen we zelf meer dan we denken. Zeker op social media verwacht men geen tv-commercial-kwaliteit.

Voor je betaalde advertenties en op je website is hoge kwaliteit natuurlijk aan te raden. En ja, dan kost een videoproductie wat vergeleken met het TikTok-filmpje dat je met je iPhone schiet. Maar dan heb je ook betere kwaliteit en professionele video in handen. Om de kosten te beperken kun je het volgende doen:

  • Zet medewerkers in als figurant. Ook kun je medewerkers leren hoe een video gemaakt moet worden. Wanneer je dit duidelijk maakt, hoeft je baas zich geen zorgen te maken over extra kosten vooraf.
  • Begin met basisapparatuur, zoals een vlogcamera of statief voor je telefoon. Breid vervolgens uit als je video content online succes opleveren.

Wanneer je een gesprek met je baas aangaat is het belangrijk dat je de verwachte uitgaven bespreekt. Maak een spreadsheet met de kosten en bestede uren. Zo kan je baas in één oogopslag zien hoeveel het financieel gaat kosten. Wij garanderen je dat het minder is dan je baas zal denken, beloofd!

video roi meten

5. Laat meetbare resultaten zien

Meten is weten. En dat geldt ook voor video marketing. Laat je baas de typen analytics zien die je zou gebruiken om de return on investment voor het bedrijf te meten. Over het algemeen zijn er twee benaderingen om de video ROI te meten:

  1. Kwantitatief: dit zijn harde bewijzen, en daarom beter om aan je baas te presenteren. Het is verstandig om de cijfers toe te lichten. Geef aan wat het kan betekenen voor het bedrijf. Leg uit welke analyses je doet en waarom dit van belang is voor het bedrijf.
  2. Kwalitatief: denk hierbij aan merkinvloed en merkbetrokkenheid. Dit is moeilijk te meten. Stel je baas is geïnteresseerd in het totale bereik en de merkbetrokkenheid, dan kunnen social media prestaties wat inzicht geven.

Ook zijn er tools waarmee je kunt bijhouden hoeveel er op ‘Afspelen’ is geklikt, de totale tijd die is bekeken en meten hoe vaak er op CTA’s is geklikt. Wil je van tevoren 2 versies testen? Voer een A/B-test uit. Zo kom je erachter welke video’s beter presteren en de moeite waard zijn om in te investeren. Hulp nodig bij het A/B-testen of meten van andere onderdelen? Wij kunnen je daarbij helpen! Neem vrijblijvend contact mert ons op.

Tip: hoe meer meetbare resultaten je aan je baas kan voorleggen, hoe meer waarde je van videomarketing laat zien. Gebruik dit als een kans om goedkeuring te krijgen om te investeren in video marketing.

Eenmaal groen licht gekregen van je baas? Vergeet niet om je hem/haar betrokken te houden bij het creatieproces. Wellicht dat je baas video marketing zo nog meer gaat waarderen.

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan