uitlegvideo

De voordelen van een uitlegvideo

Welke video staat op de voorpagina van je website en legt uit wat je doet, en vooral hoe je dat doet? Je raadt het al, een uitlegvideo!

Een uitlegvideo, ook wel explainer video, is vaak een van de eerste kennismakingen die een bezoeker of potentiële klant met je merk heeft. Daarom is het super belangrijk om een goede eerste indruk te maken. Uitlegvideo’s kunnen helpen om complexe details over je product of dienst te vereenvoudigen en om je merk menselijker te maken.

Waarom zou je investeren in het maken van een uitlegvideo? En hoe maak je er een? We vertellen je alles in deze blog. Van het maken van een goed script tot het vinden van inspiratie, leer hoe je een goede basis kunt leggen voor je eigen explainer video.

Voordelen uitlegvideo

Een uitlegvideo is een van de beste marketing video’s om te maken als je als bedrijf net begint met een videomarketingstrategie. We zetten de drie grootste voordelen van een uitlegvideo voor je op een rijtje:

1. Verhoog je conversie ratio’s

Uitlegvideo’s zijn dé manier om je conversie ratio’s omhoog te krijgen. Ook kun je ze inzetten als effectief middel om de prestaties van je landingspagina’s te verhogen. Hier een aantal stats uit een onderzoek van Wyzowl:

  • 96% van de onlineconsumenten uit de steekproef hebben een uitlegvideo gekeken om meer te weten te komen over het product of de dienst.
  • 84% van de mensen was overtuigd om een product of dienst te kopen door het kijken van een uitlegvideo of productvideo.
  • 66% van de mensen bekijkt liever een korte video om meer te weten te komen over een product.

2. Houd mensen betrokken bij je website

Uitlegvideo’s zorgen ervoor dat je meer verkeer naar je website genereert. Ook zorgt video ervoor dat de gemiddelde tijd die bezoekers op je pagina doorbrengen verhoogt. Een uitlegvideo is dé manier om de aandacht te trekken van potentiële klanten!

3. Meer kans op shares

Een groot voordeel van uitlegvideo’s is dat je ze kunt hergebruiken om te delen op social media. De video’s duren meestal niet langer dan twee minuten, hierdoor zijn ze voor mensen gemakkelijk te bekijken.

Tip: mensen zijn twee keer meer geneigd om videocontent te delen met hun vrienden dan elke andere vorm van content. Daarom is een uitlegvideo laten maken een waardevol marketingmiddel om op de lange termijn te hebben.

tips uitlegvideo

Handige tips voor je eigen uitlegvideo

  • Hoe korter, hoe beter: probeer je video onder de twee minuten te houden, 150 woorden staan gelijk aan ongeveer één minuut video.
  • Niet te lang nadenken: als je gaat zitten om te schrijven, probeer dan alle woorden op papier te krijgen en maak je later pas zorgen over het bijschaven van dingen.
  • Schrijf informeel: wat vaak helpt is om je tekst hardop voor te lezen terwijl je bezig bent. Hiermee zorg je dat de tekst lekker loopt. Te veel vakjargon doet meer kwaad dan goed, dus wees niet bang om het informeel te houden.
  • Geen lange opsomming: probeer het te houden bij de top twee of drie voordelen van het gebruik van jouw product of dienst.
  • Natuurlijke flow: zorg ervoor dat het script een logische volgorde heeft, ga vloeiend over van het ene deel naar het andere.
  • Schrijf met visuals in gedachten: probeer woorden en zinnen te gebruiken die zich goed lenen voor specifieke visuals.
  • Schrijf het script in twee kolommen: Het helpt om te schrijven met ten minste twee kolommen, een voor het verhaal en een voor visuele ideeën.

Voorbeelden van uitlegvideo’s

Nu je alle kennis voor je hebt is het tijd om wat inspiratie op te doen. Hieronder zie je enkele voorbeelden van e-learning video’s die door ons zijn gemaakt:

Voorbeeld uitleganimatie

Met behulp van een uitleg animatie kun je dingen realiseren die in het echte leven niet mogelijk zijn. Binnen animatie is alles mogelijk, dit geeft jouw uitlegvideo een originele twist.

Hieronder zie je een goed voorbeeld van een uitleganimatie voor TKP pensioen:

Voorbeeld uitlegfilm

Een uitlegfilm met acteurs wordt ook wel een live-action uitlegvideo genoemd. Door mensen aan je uitlegvideo toe te voegen, voelen mensen zich verbonden met je merk en zien ze zichzelf jouw product of dienst gebruiken.

Het onderstaande voorbeeld van Cloudwise is een goede inspiratiebron voor een uitlegfilm:

Tags: