Kunnen we het klimaatprobleem oplossen met Solar Geo Engineering?

Abonneer op ons YouTube kanaal Meer AnyStories

Opdrachtgever:
Cooler Media

Partner:
VICE

Onderwerp:
Solar Geo Engineering

Stijl:
AnyStory

Taal:
Nederlands

Verhaal:
Wat als we het klimaatprobleem met een simpele techno-fix kunnen oplossen? Samen met VICE legt Cooler Media het voor je uit in deze AnyStory. Solar Geo Engineering is misschien wel het beste slechte idee om de wereld te redden. Bekijk de oplossing in de video!

De uitvoering

Het klimaat verandert. De aarde warmt op en de zeespiegel stijgt. Omdat klimaatverandering grote gevolgen heeft voor zowel de mens, natuur als milieu zijn er maatregelen om verdere klimaatverandering te beperken. Volgens wetenschappers kun je klimaatverandering relatief simpel en goedkoop tegengaan door middel van Solar Geo Engineering. Alleen zijn er ook genoeg tegenstanders tegen deze oplossing. Dat vraagt om uitleg. Hiervoor sloegen we de handen in één met VICE voor deze AnyStory. Er is gekozen om een ondertiteling toe te voegen aan animatie. Dit maakt de video gebruiksvriendelijker én de inhoud is beter te begrijpen.

De Cooler Blog

Schrijf je in en blijf op de hoogte. Kies de blog e-mails die je wilt ontvangen:

Schrijf je in op onze Blogs
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het script

Wereldleiders die de CO2 uitstoot maar niet onder controle krijgen, langdurige droogtes en een zeespiegelstijging van meerdere meters. De opwarming van de aarde wordt gezien als één van de grootste rampen uit de menselijke geschiedenis.

Toch zijn er wetenschappers die beweren klimaatverandering relatief simpel én goedkoop tegen te kunnen gaan. Zij noemen deze technofix “Solar Geo Engineering”.

Met behulp van vliegtuigen of weerballonnen, laten Geo Engineers minuscule deeltjes calciumcarbonaat los in de stratosfeer. Als een spiegel kaatsen de deeltjes zonne-energie terug de ruimte in nog voordat deze het aardoppervlak bereikt. Het is alsof de mensheid aan de thermostaat van de wereld draait. De aarde koelt daarmee tijdelijk af, ook als we onze CO2 uitstoot niet verminderen. De kosten voor dit project? Slechts 2 miljard euro per jaar.

Wetenschappers haalden inspiratie voor dit idee uit de uitbarsting van vulkanen, zoals Mount Pinatubo in 1991. Miljoenen tonnen roet en zwavel kwamen in de stratosfeer terecht. Dit “natuurlijk zonnescherm” zorgde ervoor dat de aarde 18 maanden lang, meer dan een halve graad koeler was.

Het grote verschil met Solar Geo Engineering? Zwavel is schadelijk voor de ozonlaag. Calciumcarbonaat is dat niet en is terug te vinden in alledaagse producten zoals tandpasta, papier en cement.

Toch zijn er ook tegenstanders van Solar Geo Engineering. Zij zijn bang dat deze tijdelijke technofix gebruikt gaat worden als argument om niks meer te doen aan de CO2 uitstoot op aarde. Een probleem als oceaan verzuring wordt hiermee niet opgelost. Er kunnen ook geopolitieke conflicten ontstaan: het dalen van de temperatuur kan negatieve gevolgen hebben voor sommige landen. En wie gaat dat compenseren?

Geo-engineers zijn zich bewust van deze nadelen. Ze noemen de oplossing dan ook “een slecht idee waarvoor de tijd misschien wel is gekomen”. Want als we door blijven gaan zoals nu, dan is de kans groot dat in 2050 delen van de wereld onbewoonbaar zullen zijn. Zij vinden dat meer onderzoek nodig is, al is het maar om uit te vinden waarom we het niet zouden moeten doen!

 Wil je meer weten over de voor- en tegenargumenten van Solar Geo Engineering? Check motherboard.vice.com!

Deze video is gemaakt in samenwerking met Cooler Media. Check coolermedia.nl/anystory voor meer toffe uitlegvideo’s!

Onze AnyStory kennispartners