Opdrachtgever:
Cooler Media

Partner:
BrightPensioen

Onderwerp:
Pensioen

Stijl:
AnyStory

Taal:
Nederlands

Verhaal:
We willen allemaal een spaarpotje voor later. Hiervoor betalen velen maandelijks een premie aan pensioen. Maar is deze premie wel eerlijk? Wie betaalt de vergrijzing eigenlijk? In samenwerking met BrightPensioen leggen we uit hoe het zit!

De uitvoering

Denk je wel eens bewust na over je pensioen? Minder mensen doen dat dan dat je zou verwachten. Misschien betalen ze via een collectief voor hun pensioen of ligt het simpelweg nog ver in de toekomst.

Toch is het belangrijk om hier bewust mee bezig te zijn. Het aantal gepensioneerden mensen neemt toe, en het aantal werkenden neemt af. Dat betekent dat er meer pensioen uitgekeerd moet worden, terwijl er minder premie wordt betaald. Wat voor gevolgen dit voor jouw toekomst heeft wordt in deze AnyStory, gemaakt in samenwerking met BrightPensioen, uitgelegd.

De Cooler Blog

Schrijf je in en blijf op de hoogte. Kies de blog e-mails die je wilt ontvangen:

Schrijf je in op onze Blogs
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het script

Elk maand is het weer een feestje: het moment dat je loon op je eigen bankrekening staat. Je hebt er hard voor gewerkt, dus tijd om het uit te geven waaraan jij dat wilt!

Maar hoe zit het met je uitgestelde loon? Oftewel: je pensioen? De meeste Nederlanders zijn verplicht aangesloten bij een pensioenfonds. Hierin heb je geen keuze. Je uitgestelde loon verdwijnt in een collectieve pot.

In pensioenlingo noemen we dit: solidariteit. Maar is het ook eerlijk? Er is namelijk geen direct verband tussen de premie die je betaalt en het pensioen dat je daarvoor terugkrijgt. En voor één groep pakt die solidariteit wel heel ongunstig uit: de jongeren!

Zij moeten naar schatting tien jaar langer pensioenpremies betalen. De afgelopen vijf jaar lagen deze premies zo’n 50% hoger dan het gemiddelde van de 40 jaar daarvoor. En het pensioen dat ze daarvoor terugkrijgen, ligt naar verwachting veel lager.

Hoe kan dat? Mensen leven steeds langer, en krijgen daardoor ook langer pensioen. Daarnaast neemt het aantal gepensioneerde toe en het aantal werkende mensen af. Er moet meer pensioen worden uitgekeerd, terwijl steeds minder mensen premie betalen. De premie van jongeren gaat dus omhoog, gedurende een langere periode én ze krijgen daar later minder voor terug dan de huidige gepensioneerde.

Aan deze oneerlijkheid kán een einde komen, wanneer Nederland overstapt op een pensioenstelsel met persoonlijke pensioenpotjes, waar je zelf de eigenaar van bent. Kabinet Rutte III kondigde dit in haar regeerakkoord aan, maar vooralsnog zijn er geen stappen gemaakt.

Benieuwd hoe het precies zit en wat je zelf kunt doen? Kijk op pensioenpetitie.nl

Heb je iets geleerd? Subscribe op ons YouTube kanaal of kijk op coolermedia.nl/anystory.

Onze AnyStory kennispartners