Kosten tv reclame vs. online adverteren in 2021

Nadat we in 2017 de kosten van een tv commercial vergeleken met die van een online commercial, konden we begin 2020 niet achterblijven met al die ontwikkelingen in ons kijkgedrag! En dat is nu – anderhalf jaar later – weer het geval. Corona deed wat met het kijkgedrag en het online gedrag van ons mensen. De pandemie kluisterde ons aan huis, hield ons voor een paar weken noodgedwongen van 21:00 tot 04:30 binnen (dag zaterdagavond!) en beperkte onze sociale contacten. Dus is het hoog tijd om onze eerdere berekeningen te herzien.

De prikkelende vraag van vandaag: wat is voordeliger, tv reclame of toch online adverteren? Reclame voor de gemiddelde RTL-kijker of een videoadvertentie voor de YouTube-fanaat? Het periodieke wedstrijdje tussen tv en internet gaat weer van start. Benieuwd wat past binnen jouw budget en strategie? Wij zochten dit voor je uit.

 

Ons (online) kijkgedrag tijdens de coronapandemie

Het kijkgedrag veranderd al jaren, zowel voor tv als online. Denk aan de komst van streamingdiensten als Videoland, Netflix en Disney+, maar ook het enorme gebruik van online video en de populariteit van video platforms als TikTok. Sinds de komst van corona gaan dit soort ontwikkelingen in een sneltrein.

Ons online gedrag

Het medialandschap verandert snel en de beperkingen als gevolg van de coronapandemie hebben deze verandering in een nog hogere versnelling gezet. Het mediagebruik en -gedrag van Nederlanders is behoorlijk veranderd tijdens de coronacrisis. Doordat we massaal thuisbleven en aan social distancing deden, zijn we meer en meer afhankelijk geworden van onze smartphones voor het hebben van sociale interacties. Zo bleek uit recent onderzoek van Newcom – onder ruim 7000 Nederlanders van 15 jaar en ouder – dat social media meer gebruikers aan zich wisten te binden. Het gebruik werd daarnaast instensiever. Toch nam de totale tijd aan mediagebruik niet toe.

Ons tv-kijkgedrag

Waar we wel een toename zien, is de tijd die we spenderen voor de buis. Uit de Mediamonitor blijkt dat onze kijktijd naar tv tijdens de lockdown sterk is gestegen. Zo wordt er meer en langer naar tv gekeken. Je ziet hierin ook wel ontwikkelingen die zich al eerder voordeden, zoals dat onder jongeren vooral on demand-diensten en online video populair is. Verder blijkt uit het Nationale Kijkcijferonderzoek van SKO het volgende als het gaat om on tv-kijkgedrag in 2020 (tijdens pandemie) versus 2019 (vóór de pandemie):

  • In 2020 keek de Nederlander – met een totale kijktijd van 2 uur en 40 minuten – gemiddeld 4 minuten langer tv dan in 2019.
  • De tv schermtijd (de totale tijd dat iemand voor het beeldscherm doorbrengt) steeg in 2020 met maar liefst 14 minuten naar 3 uur en 26 minuten.
  • Vooral ouderen kijken meer tv. Waar de 65-plusser in 2019 nog ‘maar’ 280 minuten tv keek, was dit in 2020 gestegen naar 302 minuten.
  • Dat terwijl het tv kijken voor jongeren en jongvolwassenen een beetje is afgenomen, vergeleken met 2019.

 

Waar let je op bij tv reclame?

Voor we het kostenplaatje induiken, even een kort basislesje ‘belangrijk om te weten als ik een tv commercial wil inzetten’. Vergeleken met online adverteren, werkt tv reclame heel anders. Daarom 3 pijlers om rekening mee te houden:

1.     De meting: hoe worden kijkcijfers bepaald?

Het meten van kijkcijfers wordt secuur gedaan, maar je tast ook een beetje in het duister. Dat leggen we je even uit.

Het eerdergenoemde onderzoek van SKO (Stichting Kijkonderzoek) is een van de belangrijkste graadmeters als het gaat om het tv-kijkgedrag in Nederland. SKO levert iedere ochtend de kijkcijfers van de vorige dag aan. Deze cijfers komen voort uit hun onderzoekspanel. Het panel van SKO bestaat uit 2800 personen van 6+ uit 1250 huishoudens die een speciaal kastje in huis hebben die hun kijkgedrag meet. Naar eigen zeggen heeft SKO op deze manier een representatieve steekproef te pakken. Daarom doet het uitspraken over de gehele Nederlandse bevolking op basis van dit panel.

En dan nu het stukje ‘in het duister tasten’. Laten we eerlijk zijn, met een totaal van 8 miljoen Nederlandse huishoudens betekent dit dat deze kijkcijfers gebaseerd zijn op 0.000156% van de bevolking. Nog steeds representatief? Hoe dan ook, deze kijkcijfers bepalen wat de mensen te zien krijgen op tv en dus indirect ook de kosten van tv reclame.

2.    De targeting: focus op de zender en het tijdstip

Je kunt bij tv reclame niet zo goed targeten op een specifiek publiek. Daarom is het vooral voordelig als je een breed publiek aanspreekt. Bijvoorbeeld de Nederlandse vrouw die graag fris ruikt voor een reclame over Dove deodorant, of iedereen die weleens een klusje in huis moet klaren en bij de Hornbach al hun klusspul kan kopen. De kans dat je reclame door veel mensen wordt gezien, is groot. Met tv maak je dus veel impact, heb je een enorm bereik en doe je dit ook nog eens snel.

Toch kun je wel in zekere mate targeten op een specifieke groep. Kijk bijvoorbeeld naar welke zender kijkers uit dezelfde leeftijdscategorie als die van je doelgroep kijken. Ga nog dieper door onderzoek te doen welke tijdstippen zij het meest tv kijken en welke programma’s populair zijn. Zorg er wel voor dat je commercial past tussen het programma-aanbod. Een Durex-reclame kan prima tijdens een aflevering van Ex on the Beach, maar een reclame van de nieuwe Licor Cuarenta Y Tres tijdens het programma Verslaafd! not so much. Maar als je bijvoorbeeld avonturiers wil aanspreken met je televisiecommercial, overweeg dan zendtijd op National Geographic. Of als je een product biedt dat zorgt voor een goede nachtrust, zend dan je reclame ’s avonds uit.

3.    De inhoud: verplaats je in de consument

Good to know: je denkt als marketeer anders dan als consument. Verplaats je dus in je doelgroep. Je zit zelf immers ook vaak genoeg in de rol van een consument. Gebruik deze denkwijze bij het creëren van je eigen tv commercial. Hierbij zijn een paar succesfactoren van belang die een reclame goed maken:

  • De probleem-oplossing-structuur: de klassieker die altijd werkt; de consument heeft een probleem en jij hebt de oplossing;
  • Herkenbare situatie schetsen: werkt altijd als mensen zich kunnen identificeren met wat jij vertelt.
  • Gebruik humor en empathie: waar we om moeten lachen, blijft ons bij. Vooral een combinatie tussen humor en empathie doet wonderen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat tv commercials die focussen op humor en empathie het beste presteren op o.a. aankoopintentie, waardering en overweging.
  • Focus op (één van de) drie pijlers: geluk/blijdschap, angst (zodat jij het kunt wegnemen) en groepsdruk: ‘zij doet het, dus ik ook’.

 

Waar let je op  bij online adverteren?

Dus, wat weten we tot nu toe? Je bereikt enorm veel mensen, de kijkcijfers bepalen en de targeting kan specifiek, maar ook weer niet. Terug naar online adverteren. Wat geldt hiervoor als het gaat om het publiek, targeting en de metrics?

1.    De meting: inzicht in de resultaten

Het meten van het succes van een online commercial werkt namelijk totaal anders. Zo heb je geen tv-kastjes die de kijkcijfers bijhouden, maar zijn er verschillende manieren om het effect en de impact van jouw online commercial te meten. Daarbij kun je in tegenstelling tot een tv commercial precies zien hoe vaak jouw commercial is bekeken. Maar ook door wie en hoe lang er is gekeken. De volgende metrics geven je belangrijke inzichten in de prestaties van je online video advertentie:

  • Conversie ratio: conversie betekent dat kijkers van jouw online commercial tot een actie overgaan. Denk hierbij aan het bezoeken van jouw website, een offerte aanvragen of een inschrijving voor een nieuwsbrief. Marketeers gaan voor een zo hoog mogelijk percentage.
  • Play rate: hoewel je online video commercial duizenden views kan hebben, betekent dit niet altijd dat het ook een succes is. Door je afspeelfrequentie te meten kom je erachter hoeveel mensen op ‘play’ hebben gedrukt en ook daadwerkelijk jouw commercial hebben bekeken.
  • Video engagement rate: engagement zijn het aantal views, maar ook likes, shares en ander vormen van interactie. Door dit te meten kom je erachter hoeveel impact jouw online commercial heeft. Hoe hoger het percentage, hoe meer impact.
  • Click-through rate: de CTR of doorklikratio geeft het aantal keer aan dat er via je video advertentie is doorgeklikt naar je website of een andere bestemming.
  • Kijkersloyaliteit: deze cijfers geven inzicht in hoeveel kijkers je video tijdens het afspelen hebben bekeken – en als ze gestopt zijn, waar ze zijn gestopt.

2.    De targeting: welk publiek kun je bereiken?

Naast het meten van het succes, zit er ook een groot verschil in het publiek dat je kunt bereiken met online adverteren vs. tv reclame. Waar je met televisiecommercials een heel breed publiek bereikt zonder het tot in den treure te kunnen specificeren, kun je met online adverteren precies bepalen wie jouw commercial ziet. Je targeting is dus een stuk doelgerichter. Ook hierbij kun je in de targeting heel breed zijn. Bijvoorbeeld, alle vrouwen tussen 25-75 voor de nieuwe Dove deodorant.

Of juist niet. Neem het klussende individu waarvoor Hornbach-spul goed van pas komt. Je kunt verder targeten dan de tv-programma’s die zij mogelijk leuk vinden en de leeftijdscategorie. Denk aan het zoekgedrag. Zoekmachines als Google zien of mensen op basis van hun zoekgedrag net zijn verhuisd of hun tuin grondig aanpakken. Ze lezen zo af of iemand op zoek is naar een nieuwe grasmaaier of een elektrische boor. Daarnaast bepaal je zelf waar en wanneer je jouw video commercial promoot. Net zoals bij tv commercials, stimuleer je zo de naamsbekendheid en verkoopcijfers, maar dan met de optie om dit kleinschaliger te doen en met de zekerheid dat je de juiste mensen te pakken hebt. Zo geef je tevens minder budget uit aan mensen die je bereikt met je reclame, maar die eigenlijk niet geïnteresseerd zijn. Dit is bij tv reclame het tegenovergestelde.

3.     De distributie: online kanalen

Waar je bij tv reclame zenders hebt met specifieke kijkers, heb je dit voor online adverteren natuurlijk ook met de verschillende kanalen. En hierbij heeft ieder kanaal toch weer unieke targetingmogelijkheden, doelgroepen, features en Analytics. Denk aan:

  • Social media: bijvoorbeeld Facebook, Instagram en LinkedIn. Per kanaal heb je ook weer verschillende mogelijkheden en varianten voor je ads.
  • Zoekmachines: Google is de grootste zoekmachine. Hierin kun je adverteren in het zoeknetwerk, display-netwerk (denk aan sites als Nu.nl), Google Shopping, in applicaties en op YouTube. Die laatste twee kun je gebruiken voor je online commercial.
  • Marktplaats zakelijk: dit werkt hetzelfde als Google Ads. Zo betaal je pas wanneer iemand ook daadwerkelijk op je advertentie klikt.
  • YouTube advertising: YouTube is een stuk goedkoper dan tv. Je target gericht en door het brede aanbod aan advertentiemogelijkheden is dit voor ieder bedrijf en budget geschikt.
  • Vergelijkingssites Bol.com, Amazon en Beslist.nl: het gaat hier voornamelijk om het promoten van producten. 

 

De kosten van tv reclame vs. online adverteren

En dan nu waar je voor kwam (hè hè). Het financiële plaatje. Wat zijn in 2020-2021 de kosten van tv reclame vs. online adverteren?

Wat kost reclame op tv?

De kosten voor reclame op tv zijn afhankelijk van behoorlijk wat factoren. Denk hierbij aan de omroep waar je wil adverteren, de lengte van je commercial, de zendtijd, de doelgroep en hoe vaak jij je commercial wil uitzenden. Een commercial die in de rust van een EK wedstrijd wordt afgespeeld, is bijvoorbeeld een stuk duurder dan een commercial in de reclame van Tel Sell TV.

Het specifiek bepalen van de kosten van reclame op tv is dus niet 1, 2, 3 bepaald. Dat is afhankelijk van jouw wensen. Een exact bedrag geven, wordt daarom best lastig. Máár we hebben er wel een rekenvoorbeeldje aan geplakt. De kosten van een tv commercial kun je op twee manieren berekenen:

  1. Netto basisprijs: je hebt te maken met een netto basisprijs per GRP (Gross Rating Points). Hiermee wordt het bereik van een reclamecampagne uitgedrukt. Dit omvat zowel het bereik (percentage van het totale publiek) als de frequentie (impressie per kijker). Hoe ziet dit er dan uit? Stel, je televisiecommercial wordt 10 keer uitgezonden met een kijkdichtheid van 30%, dan heb je een GRP van 300. Eén GRP staat gelijk aan 1% kijk-/luisterdichtheid binnen de doelgroep waar jij je op adverteert. Dit betekent dat je doelgroep bij 300 GRP’s, 3 keer wordt bereikt. Je betaalt uiteindelijk per GRP. Voor Ster betaal je €540,- per GRP. Dat zou betekenen dat je in het geval van 10 uitzendingen en een kijkdichtheid van 30% €1620,- kwijt bent. Echter, er wordt ook nog een index aangehouden die maandelijks fluctueert. Dit heeft ook invloed op de kosten voor een tv commercial.
  2. Vaste kosten per spot: in plaats van je televisiecommercial in te zetten in bepaalde tijdsblokken, kun je er ook voor kiezen om rondom bepaalde programma’s te adverteren. Je bent hierdoor verzekerd van een vaste kostenpost. De prijs wordt bepaald aan de hand van de lengte van jouw commercial. Hoe langer de commercial, hoe hoger de kosten uitvallen.

Note: er worden vaak ook kortingen gegeven. Hoe groter je bedrijf en hoe meer je inkoopt, hoe meer korting je krijgt op de advertentiekosten. Des te meer inkoopmacht, des te meer korting. Oftewel, de kosten van een tv commercial zijn dus niet zo transparant als dat het op het eerste oog doet lijken, aangezien ze verschillen van bedrijf tot bedrijf en van commercial tot commercial.

Wat zijn de kosten van online adverteren?

Ook in de online wereld bestaat er geen one size fits all pakket als het op de advertentiekosten aankomt. Er zijn diverse platforms (Facebook & Instagram, LinkedIn, Bing Ads, etc.) waar je op kunt adverteren. Om het niet te complex te maken (en dit artikel nog enigszins compact), houden we het bij de kosten van Google Ads.

Allereerst, YouTube is van Google. Video adverteren via Google Ads doe je dus eigenlijk op YouTube en stel je in via Google Ads. Je kunt ook via Google in apps adverteren. Hoe dan ook, de kosten worden berekend op basis van views en vertoningen. Het verschil tussen een view en een vertoning zit ‘m in het afkijken van de commercial door een kijker. Wanneer iemand je commercial bekijkt tot op een bepaalde grens (bijv. minimaal 30 seconden) of helemaal, ziet Google dit als view. Een vertoning is hoe vaak de video is getoond aan kijkers, ongeacht of ze tot een bepaalde grens of de commercial helemaal hebben gekeken. Google berekent dan als volgt de kosten:

  • Op basis van CPV (Cost Per View): je betaalt dus per keer dat een kijker de video helemaal heeft bekeken of tot (of na) de grens van 30 seconden als deze langer dan een halve minuut duurt.
  • Op basis van vertoningen: hierbij heb je 3 opties:
  1. Doel-CPM (Cost Per Mille): je betaalt per 1000 vertoningen.
  2. Doel-CPA (Cost Per Action): je betaalt per actie, zoals een download, een ingevuld contactformulier, aankoop of een inschrijving op je nieuwsbrief. De Doel-CPA is een slimme biedstrategie. Dit wil zeggen dat je je biedingen zo inzet dat je zoveel mogelijk conversies behaalt binnen de vooraf vastgezette kosten die je voor een specifieke actie wil betalen. Bijvoorbeeld een Doel-CPA voor een aankoop mag €5 kosten en die voor een download van een whitepaper €0,50.
  3. Aantal conversies maximaliseren: dit houdt in dat je gebruikmaakt van Googles automatische biedingen, zodat je binnen je budget zoveel mogelijk conversies haalt. Google verdeelt dan je budget over de acties (conversies) die kijkers maken.

Rekenvoorbeeld: laten we voor onze berekening het Cost Per Mille (CPM) principe aanhouden. Je betaalt dus per 1000 vertoningen. Maar hoe wordt die prijs dan berekend? Nou, er wordt gekeken naar je bereik, de kosten voor adverteren en uiteraard de 1000 views. Bijvoorbeeld, je hebt een bereik van 150.000, de kosten zijn €650,- en je hebt 1000 views. Dan betaal je per 1000 views €4.33. Afhankelijk van hoeveel views je dus hebt, betaal je een bepaald bedrag. In vergelijking met een netto basisprijs voor TV commercials, scheelt dit aanzienlijk (zonder kortingen).

Wil je niet via Google Ads adverteren, maar je commercial inzetten op de online kanalen van tv-zenders Ster, Talpa of RTL? Ook van die kosten hebben wij een overzicht!

  • Ster: online adverteren is per 1 januari 2021 enkel nog mogelijk voor niet-commerciële bedrijven en boodschappen. De kosten variëren tussen de €6,- en €33,-
  • Talpa: het CPM tarief voor online video advertising is voor 2021 €20,-
  • RTL: de CPM bedragen verschillen van €7,50 tot €35,-. Dit verschilt per medium dat je kiest. Zo heb je de keuze uit o.a. RTLXL, Fox, RTL Nieuws en MTV

 

Tv reclame of online adverteren: wat kies je?

Dus wat hebben het een en ander geleerd van ons onderzoekje. We kijken inderdaad meer naar video door de pandemie, zowel op tv als online. De kosten van beide zijn afhankelijk van heel wat factoren, maar… wat is nu de beste investering voor jouw bedrijf?

Wat zegt Cooler Media?

Vaak zijn wij met dit soort wedstrijdjes een beetje onpartijdig. Een combinatie is vaak de key, maar in dit geval: een combinatie is alleen de key als jouw doelgroep via beide wegen te goed te benaderen is en je budget hebt voor zowel tv reclame als een online campagne. Kijkend naar kostenplaatje, neigt ons gevoel neigt toch meer naar online. Daar geven we je onze redenen voor:

  • Online kun je makkelijker targeten. Met je tv commercial heb je geen controle wie er op welk tijdstip naar bijvoorbeeld RTL kijkt.
  • Je hebt meer controle in een online campagne, omdat tv reclame vaak grootschalig is en je altijd ruimte op moet kopen bij een zender. Hierdoor hebben zij net wat meer de overhand. Een online campagne daarentegen, stuur je zelfstandig bij en pas je aan naar jouw budget en wensen.
  • Simply put: je hebt dus ook meer controle over je de kosten die je maakt.
  • Online adverteren geeft je ook meer vrijheid. Als in, je kunt tussentijds je campagne evalueren, bijsturen en je budget aanpassen. Als je tv campagne je eenmaal loopt, loopt ‘ie. Je kunt niet tussentijds bijsturen of even snel een aanpassing doen. Er is immers een zender afhankelijk van je. Plus, je hebt die ruimte opgekocht en daar kom je niet zomaar vanaf.
  • Een online campagne is veel meetbaarder. Je kunt bij een tv commercial ook het aantal kijkers opvragen, maar je weet niet hoeveel mensen er door jouw reclame naar je website zijn gegaan of een aankoop hebben gedaan. Bij een online commercial kun je dit wél meten.

Tot de volgende editie na weer een veel bewogen jaar! Of lees en leer lekker verder met onze andere artikelen! Voor vragen of hulp bij je video marketing staan onze experts voor je klaar. Bel ze even op of vul het contactformulier in en ontvang op werkdagen binnen een uurtje reactie.

Julie van Rooij - Cooler Media

Julie van Rooij - Online Marketer

Christian de Waard - Cooler Media

Christian de Waard - Video Consultant

Helen Berger - Cooler Media

Helen Berger - Creative Producer

Daniel Visscher - Cooler Media

Daniël Visscher - Art Director

Hoe kunnen wij jou helpen?

Heb je aan vraag, opmerking of idee? Laat je bericht achter en we komen binnen een uurtje bij je terug.

"*" geeft vereiste velden aan