infographic

Infographic laten maken? Dit is alles wat je moet weten!

Ruim 65% van alle B2B-marketeers gebruikt infographics om belangrijke informatie te delen met hun doelgroep. En met een goede reden! We slaan visuele content namelijk 60.000 keer sneller op dan het lezen van tekst. Zelf een infographic gebruiken? In dit artikel vertellen we álles wat je moet weten.

Wat is een infographic?

First things first! Wat is een infographic eigenlijk?

In het kort: een infographic is een visuele weergave waarin belangrijke gegevens worden gepresenteerd. Deze weergave bestaat uit veel beeldmateriaal en wordt ondersteund door tekst (vaak in de vorm van statistieken).

Infographics worden gebruikt door bedrijven in alle branches. Logisch, want met een infographic kun je complexe informatie versimpelen in een toffe visuele weergave. Denk aan cijfers uit een jaarverslag of een ingewikkeld aanschafproces. In feite kun je voor alles een infographic gebruiken! Bekijk eens deze infographic die wij voor het ROC hebben gemaakt. Zo ziet de reis van een student eruit.

ROC_BegeleidingStudent_Infographic_FINAL_WEB

De voordelen van infographics

Op naar het echte werk: de voordelen van infographics. Allereerst verduidelijk je op visuele en creatieve wijze ingewikkelde zaken. Daarnaast dragen infographics direct bij aan je bedrijfsoptimalisatie. Hieronder ontdek je hoe!

#1 SEO, SEO en nog eens SEO

Een goede infographic verbetert de SEO van je website. Doordat infographics nu eenmaal leuk zijn, wordt er vaak op geklikt. Link de infographic naar je website en voilà: meer bezoekers! Plaats de infographic ook op je eigen website en geef een duidelijke omschrijving. Zo weten crawlers van zoekmachines wat er in je infographic wordt getoond én kunnen ze de infographic koppelen aan relevante zoekopdrachten.

#2 Meer tijd voor klanten

FAQ’s, ook bekend als veelgestelde vragen: een must om je klanten te helpen en tevreden te houden, maar enorm tijdrovend. Met de inzet van een infographic is dit verleden tijd! Geef je belangrijkste informatie in een creatieve en indrukwekkende visualisatie weer en plaats deze op je website. Zo blijft er meer tijd over voor  het behandelen van andere vragen.

#3 Intern duidelijkheid scheppen

Infographics zijn fan-tas-tisch voor interne communicatie. Ze maken lastige informatie makkelijker te begrijpen en worden sneller positief ervaren dan een ellenlange tekst. Belangrijke ontwikkelingen in je bedrijf? Infographic! Veranderingen in de organisatie? Infographic!

Geen taaie teksten in jaarverslagen of langdradige vergaderingen, maar een infographic waarin je informatie overzichtelijk deelt. Ideaal.

infographic voor interne communicatie

Infographic maken: DIY

Ben je visueel ingesteld en kun je complexe informatie kort & krachtig samenvatten? Dan kun je proberen om zelf een infographic op te stellen. Let op het volgende:

  • Maak gebruik van vectoren in plaats van jpg’s of png’s. Een vectorbestand is een grafische afbeelding die oneindig vergroot of verkleind kan worden zonder dat deze kwaliteit verliest.
  • Schets eerst hoe de infographic er uit komt te zien. Bedenk waar je de teksten en de visuele content wilt plaatsen.
  • Gebruik een kleurenschema. Zo kun je kleuren op elkaar afstemmen en creëer je rust en duidelijkheid. Kleuren die vloeken zijn nu eenmaal niet prettig om naar te kijken.
  • Kies voor zo min mogelijk tekst. Hoe meer tekst, hoe minder snel de informatie wordt opgeslagen door je doelgroep. En dat is niet wat je wilt, toch? Gebruik dus alleen tekst om visuals te verrijken. Kortom, als ondersteunende factor in je infographic.

Heb je geen professionele grafische programma’s tot je beschikking? Dan zijn er ook gratis online tools waarmee je een eenvoudige infographic kunt samenstellen. Bijvoorbeeld Visual.ly, Venngage & Piktochart.

Infographic laten maken

Liever een infographic laten maken door een professional? Dat kan! Dit bespaart natuurlijk tijd én je weet zeker dat je kwaliteit in huis haalt. Een ervaren en professionele designer weet precies hoe hij de aandacht en interesse van jouw doelgroep triggert met een infographic.

Wellicht vraag je jezelf nu het volgende af:

  • Waar kun je een infographic laten maken?
  • Wat kost een infographic?
  • Hoe lang duurt het maken van een infographic?

Bij het laten maken van een infographic kun je bij meerdere partijen terecht. Denk aan reclame- en designbureaus die visuele diensten aanbieden, maar ook videoproductiebedrijven kunnen infographics maken. De prijzen liggen uiteen (tussen de 1000 en 5000 euro). In principe kun je daarbij uitgaan van het volgende: hoe meer maatwerk er bij je infographic komt kijken, hoe duurder het is.

De duur van het laten maken van een infographic ligt ook uiteen. Wij hanteren een productietijd van maximaal 4 werkdagen. De productietijd is daarbij wel afhankelijk van de complexiteit van de infographic. Zo hebben we voor Gemeente Steenbergen een maatwerk infographic gemaakt waarin het communicatiebeleid is verduidelijkt.

MondiaalFNV_Kleding_Front_V3.0WEB

Haal meer uit je infographic

Is je infographic ready to go? Wacht niet langer en gooi dat meesterwerk online! Met deze 3 tips zorg jij ervoor dat jouw infographic vaak wordt bekeken:

infographic tips

  1. Schrijf content om je infographic heen: een blog helpt om de vindbaarheid van jouw infographic te verbeteren. Gebruik relevante zoekwoorden om hoger te ranken in zoekmachines. Daarnaast is de blog een mooie ondersteuning van de infographic doordat je er meer over kunt vertellen.
  2. Maak je infographic interactief: een interactieve infographic verwijst naar andere pagina’s en/of bestanden. Ook pop-ups zijn mogelijk. Zo kun je nóg meer informatie kwijt.
  3. Delen op social media: gebruik een advertentiebudget om de infographic bij een specifieke doelgroep onder de aandacht te brengen. Hoe meer budget je inzet, hoe vaker je infographic wordt bekeken.

Visualiseer je belangrijke informatie!

Een toffe infographic laten maken? Wij helpen je graag!. Bekijk ons portfolio of neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.

Tags:
Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang één keer per maand de beste blogs en tips in je inbox!