Rebranding effect

Het effect van rebranding

Sommige organisaties doen het nooit, omdat ze bang zijn hun herkenbaarheid te verliezen. Andere veranderen hun logo en website bijna jaarlijks. Wat is precies het effect van een re-design en rebranding van je merk? Wij vroegen het ons ook af. Vorig jaar maakte Cooler Media zelf een rebranding door. We waren nog best gehecht aan onze oude stijl, maar voelden dat het tijd werd voor iets nieuws; een stijl die past bij de nieuwe fase van ons bedrijf. Een klein jaar later hebben we de effecten van onze nieuwe stijl volledig doorgemeten. Het effect van rebranding op de cultuur, structuur, uitingen, huisstijl en strategie van je bedrijf is erg groot. In deze blog behoeden we je daarom voor veelgemaakte fouten, geven we tips voor een succesvolle rebranding en laten we een paar schitterende resultaten zien van onze eigen rebranding.

Wat doet een rebranding met je bedrijf?

Rebranding is het omgooien, het optimaliseren of het uitbreiden van je bedrijfsidentiteit. Vaak wordt deze term gebruikt voor ingrijpende veranderingen.

Maar als iets werkt, waarom zou je het veranderen? Tja, omdat het kan? Niet per se. Omdat het beter kan? Dat wel. Al is het maar om de tijd bij te blijven, veranderingen horen bij het leven en zo ook bij dat van je bedrijf. Lekker vaag, maar we hebben ook concrete redenen:

 • De wereld om je heen verandert: de markt, de klantbehoefte, alles evolueert. Om succes te blijven behalen, is het van belang dat je hierop inspeelt. Zo blijf je relevant voor je doelgroep.
 • Interne betrokkenheid vergroten: wanneer je medewerkers niet betrokken zijn bij je organisatie loop je kans op hogere uitstroom van personeel, meer ziekteverzuim en lage productiviteit van je medewerkers. Om hier verandering in te brengen, kan een rebranding precies zijn wat een organisatie nodig heeft.
 • Verbetering van het imago: verbeteringen in je uitingen en aanpak, gebaseerd op een nieuwe strategie, kunnen je helpen met het beter uitstralen van je merkidentiteit. Op deze manier ben je actief bezig met een betere indruk achterlaten en je doelgroep te voorzien van de juiste informatie.
 • Je bedrijf groeit snel: snelle groei brengt veranderingen met zich mee. Wanneer je bedrijf aanzienlijk in omvang uitbreidt, betekent dit meestal dat je huidige structuur, processen en strategie ook aan uitbreiding toe zijn. De organisatie wordt volwassen en heeft een nieuwe uitstraling nodig die daarbij past.

Veelvoorkomende fouten bij rebranding.

Belangrijk is om veel aandacht te besteden aan een soepel verloop van een rebranding. Het is immers geen geheim dat mensen nogal sceptisch zijn over de komst van veranderingen, laat staan dat ze er oprecht blij van worden. Dus als een rebranding op de planning staat, waak voor deze veelvoorkomende fouten en zet ze om als tips:

 1. Vast blijven houden aan het oude vertrouwde: de sleutel tot merkverandering is dat je vooruit kijkt. Analyseer de omgeving van nu en de toekomst. Verlies het verleden niet uit het oog, maar blijf ook niet hangen bij wat eerst werkte. Tijden en mensen veranderen en daarmee ook de best werkende methode. Maak dus gewaagde keuzes en durf te breken met traditie.
 2. Niet investeren in een veranderstrategie: veranderingen zijn moeilijk door te voeren en als je wilt dat iedereen met je mee verandert en dit gewillig doet, dan is een plan van aanpak op zijn plek. Op deze manier kun je beter communiceren met alle betrokkenen, breng je kansen en risico’s in kaart en kun je makkelijker inspelen op onverwachte of vervelende situaties die vragen om een oplossing.
 3. ‘Alleen het logo’: Met enkel een nieuw logo en kleurenpalet heb je nog geen nieuwe merkidentiteit. Denk goed na over wat de investering waard is voor de organisatie. Een hoog kostenplaatje kan daaruit voortkomen, maar is lang niet altijd het geval. Goede ideeën en een solide veranderstrategie hoeven niet veel te kosten. Denk na wat je wilt bereiken en hoe je dat moet doen en betrek de juiste mensen hierbij.

 

fouten rebranding

Wat hebben wij allemaal aangepakt?

Afgelopen jaar vernieuwden wij onze eigen huisstijl inclusief nieuwe website met nog meer video! De belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje:

Volledig nieuwe stijl.

Denk hierbij aan vernieuwde kleuren, afbeeldingen, koppen, indeling en navigatie. Zo zie je hieronder de oude en de nieuwe Cooler Media homepage naast elkaar. Wat een verschil, toch?

Oude website vs. Nieuwe website

Straks leggen we je stap voor stap uit hoe we tot het nieuwe design zijn gekomen, maar eerst wat leuke cijfers:

 • De rebranding heeft ervoor gezorgd dat er een stijging te zien was van 110% aan nieuwe gebruikers op de homepage;
 • De bouncerate op deze pagina daalde met 65%;
 • Het aantal pagina’s per sessie steeg met 51%. Dit betekent dat bezoekers meerdere pagina’s bezochten, voordat zij de website verlieten;
 • De gemiddelde tijd dat bezoekers op de pagina waren, daalde met 58%. Dit lijkt veel, maar omdat mensen ook meer pagina’s bezoeken (zie hierboven), is dit een logisch gevolg.

Meer video content.

Waar we op de oude website nog gebruikmaakten van maatwerk animaties met Alfredo, ons kenmerkende karakter, kozen we voor de nieuwe website voor een cleane, zakelijke stijl. Zie hieronder twee animaties naast elkaar.

2019

2020

Naast animaties voegden we ook meerdere video’s toe waar ons team in terugkomt. Zo zie je precies wie er bij Cooler Media werken.

Wij embedden al onze video’s vanuit Vimeo en sinds de rebranding is er een stijging van 116% te zien in het aantal views. Met name de video’s van onze collega’s op de website zorgen voor deze grote stijging.

Illustraties in de vorm van bewegende HTML5-animaties.

We hebben op onze nieuwe website (bijna) alle GIFs omgezet naar HTML5-animaties. HTML5’s worden namelijk in code-taal geschreven en hierdoor duurt het laden van de pagina minder lang. De animaties starten zodra je er met je muis overheen gaat. Dit zorgt ervoor dat een bezoeker ook vaak verder kijkt op je website, omdat hij/zij nieuwsgierig is wat er nog meer gaat bewegen.

Leuk weetje: Er zijn nog een aantal GIFs vindbaar op onze huidige website. Weet jij welke dit zijn?

Update van tekstuele content.

Alles maar dan ook écht alles is nog een keer aangepakt. Denk hierbij aan de teksten op de landingspagina’s, de metateksten die zichtbaar zijn op Google en de teksten in onze blogs. Zo hebben we gekeken welke blogs het beste scoorden en vervolgens hebben we deze flink ge-updatetet. Heb je bijvoorbeeld onze laatste geüpgradede blog al gelezen over de kosten van een tv commercial vs. online commercial?

En de rest…

Niet alleen bovenstaande items zijn in een nieuw jasje gestoken. Er is nog veel meer aangepakt van briefpapier tot aan de WiFi-bordjes in de meetingruimtes. Zie hier de hele lijst:

 • Briefpapier;
 • Visitekaartjes;
 • Offertes;
 • Powerpoint templates;
 • De nieuwsbrief;
 • E-mailhandtekeningen in Outlook;
 • Social banners;
 • WiFi-bordjes;

Nog een leuke image uit de oude doos? Zie hieronder onze oude nieuwsbrief.

Nieuwsbrief Alfredo

Nu weet je ongeveer wat we allemaal hebben aangepakt. Maar de vraag is natuurlijk hoe we dit hebben gedaan. We nemen je stapsgewijs mee in ons proces.

Hoe pakten wij de rebranding aan?

Stap 1 – Visie in kaart brengen.

Hoewel deze voor ons duidelijk is, is het belangrijk om te beginnen bij de basis en vanuit daar verder te werken. Wij staan voor kraakheldere uitleg en strategie om complexe boodschappen begrijpelijk te maken. Bij het herontwerpen van onze huisstijl en website gingen we dan ook voor een overzichtelijk, helder en vooruitstrevend design.

Stap 2 – Designs op basis van associaties.

Vervolgens gingen onze designers aan de slag om associaties die Cooler Media oproept te visualiseren. Zo is ons logo rond en wilden we dit meer terug laten komen in de illustraties in onze uitingen. Dit resulteerde in meer cirkelachtige vormen om meer eenheid en dynamiek toe te voegen aan onze site.

Stap 3 – Uitgebreid concurrentieonderzoek.

Originaliteit, authenticiteit en zelfs inspiratie zit hem in het jezelf kunnen onderscheiden van anderen met dezelfde ambitie. Daarom hebben we tijdens het rebranding-proces goed gekeken naar onze concurrenten. Wat stralen zij uit, welke keuzes hebben zij gemaakt in hun design en waarom, wat is de achterliggende gedachte en hoe vormt dit een geheel? En nog belangrijker: hoe kunnen wij dit beter doen? 

Stap 4 – Selectie van Designs.

Op basis van wat wij willen uitstralen, wat de concurrentie uitstraalt en de grove designs aan de hand van associaties, begonnen onze designers met het creëren van concrete designs voor de nieuwe huisstijl. We maakten hierna een zorgvuldige selectie uit de designs om uiteindelijke degene die het beste de Cooler-identiteit uitdragen over te laten.

Zie hieronder de eerste versie van de homepage header vs. de final versie. Natuurlijk kwamen we hier niet in 1 keer. Om bij het uiteindelijke resultaat te komen, hebben onze designers wekelijks verschillende versies opgeleverd die vervolgens met het team besproken hebben.

Header fases

 

Stap 5 – Feedback van klanten.

Rebranden houdt ook in dat je jezelf verplaatst in degenen die jouw veranderingen aangaan. Daarom hechten wij veel waarde aan het advies dat zij ons geven. Zo hoorden we geregeld dat onze vorige website en huisstijl heel cartoonish was. Ja, we produceren animaties maar richten ons ook al jaren op video strategie. De rebranding laat dit beter zien, zowel in onze uitingen als in het nieuwe design. Door te luisteren naar de meningen van onze klanten konden we de juiste selectie maken uit de potentiële designs om zo niet alleen de website qua design en resultaten te verbeteren, maar ook te voorzien in de klantbehoefte.

Stap 6 – Verschillende opties.

Uiteindelijk is er een definitieve selectie gemaakt en hebben we op basis van onze inzichten, feedback en testrondes de uiteindelijke designs vastgesteld en verschillende opties geëlimineerd. Zo gingen we verder met het uitwerken van onze definitieve huisstijlelementen.

Uitleg vormen

 

Indrukwekkende resultaten

De rebranding is vooral te zien aan onze ge-upgradede huisstijl en website. Zo hebben we de focus gelegd op hetgeen waar we goed in zijn: video. Practice what your preach. We adviseren klanten dagelijks over het belang van video op hun website en hoe zij hier de meest indrukwekkende resultaten mee kunnen behalen. Wij deden hetzelfde. Daarmee zagen we direct een stijging in het aantal websitebezoekers en conversies.

We vergrootten we ook de focus op search engine optimalisation (SEO) om onze organische zoekresultaten te boosten en met meerdere pagina’s een prominente positie in Google te bemachtigen. Video’s en nieuwe content helpen om op de volgende manier:

 • Google rankt websites met video hoger dan website zonder video content. Dit komt omdat video content wordt gezien als waardevolle content, waardoor Google jouw weer ziet als een site met waardevollere informatie dan wanneer video niet aanwezig is.
 • Met video word je begrijpelijker. Online publiek besteedt weinig aandacht aan tekstuele content maar kijkt graag naar video.
 • Daarbij zorgt video in eerste instantie ervoor dat mensen sneller klikken op je site. Met name door videosnippets en thumbnails worden gebruikers getriggerd om te klikken. Uiteindelijk zorgt video er ook voor dat bezoekers langer blijven. De sessieduur wordt hiermee dus verlengd.

Het toevoegen van veel video aan onze website leverde dan ook de gewenste resultaten op. Naast dat onze websitepagina’s nu sneller bovenkomen in de zoekresultaten, hebben de video’s onze bouncerate ontzettend verlaagd. Daarbij zijn is het aantal pagina’s per sessie aanzienlijk gestegen. Dit komt doordat bezoekers nu veel sneller van de juiste informatie voorzien worden. En de resultaten van eind 2019 liegen er niet om:

 • Het aantal nieuwe gebruikers is gestegen met 110%
 • De organische zoekresultaten zijn met 192% toegenomen
 • En het allerbelangrijkste: we hebben 38% meer conversies bereikt (trots!)

A/B tests.

Om bovenstaande resultaten te bereiken hebben we meerdere A/B tests uitgevoerd. Met zo’n test vergelijk je twee varianten van bijvoorbeeld een landingspagina met elkaar. Zo kun je berekenen welke landingspagina voor meer conversie zorgt of op welke pagina mensen langer blijven hangen. In ons geval hebben we ons op conversie gericht. Hieronder zie je een voorbeeld van de verschillende landingspagina’s.

Origineel

AB Test - Origineel

 

Variant 

AB test - B varriant

 

We hebben de A/B test uitgevoerd met Google Optimize. Hier kun je precies instellen hoeveel procent van de bezoekers naar een variant pagina moeten worden omgeleid. Wij hebben in dit geval ervoor gekozen 50% van de bezoekers om te leiden, zodat we snel de resultaten konden analyseren.

 • 763 bezoekers landden op de originele pagina
 • 755 bezoekers landden op de variant pagina
 • Het berekende conversiepercentage op de originele pagina was 3.41%
 • Het berekende conversiepercentage op de variant pagina was 1.85%

Door deze resultaten gaf de tool aan dat de kans dat de originele pagina het beste was 96% is. Daarnaast gaf de tool aan dat we een conversiepercentage tussen de 2.3% en 5.0% voor deze pagina kunnen verwachten. Bij de variant pagina lag dit een stuk lager, namelijk tussen de 1,1% en 3,2%. Daarom hebben we op basis van deze data ervoor gekozen de originele pagina te behouden. En zo kun je natuurlijk de gehele website uittesten en maak je niet langer beslissingen op basis van gevoel, maar op basis van data!

Dit waren nog maar de basics van onze rebranding. Wil jij meer weten over wat een rebranding voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan gerust even contact op met een van onze consultants.

Tags: