facebook instagram video

Facebook of Instagram video; wat is beter voor video marketing?

Social media marketing is niet te stoppen. Steeds meer bedrijven profiteren van het succes van video’s op Facebook en Instagram. Gezien beide platforms eindeloze mogelijkheden bieden, blijven bedrijven hiermee experimenteren om hun doelgroep nog sneller en beter te bereiken. Maar wanneer zet je Facebook in voor video marketing? En wanneer Instagram? Dat gaan we hier voor je ophelderen!

De voor- en nadelen van video op Facebook

Ook al komen de mogelijkheden voor video op Facebook en Instagram vaak overeen, zijn er wel degelijk belangrijke verschillen waar je rekening mee kunt houden. Om te bepalen welk platform het beste binnen jouw marketing strategie past, kijken we naar de sterktes en zwaktes van beide. Allereerst gaan we in op de voor- en nadelen van video op Facebook:

De voordelensocial media video voor bedrijven linkedin

 • Facebook is met ruim 2,3 miljard gebruikers het grootste social media platform wereldwijd. In combinatie met de mogelijkheid om je doelgroep te hypertargeten – op leeftijd, regio, tijdzone, interesses, zoekgedrag etc. –  kun je enorm effectief adverteren op Facebook.
 • Daarbij kan Facebook ook zelfstandig heel specifiek jouw doelgroep targeten. Vaak weet het platform nog beter wat jou de beste resultaten oplevert met je video dan jijzelf.
 • Het meetsysteem van Facebook is extreem goed. Zo krijg je grip op heel gedetailleerde gegevens over de prestaties van je Facebook video. Op deze manier kun je nóg gerichter je video content creëren.

De nadelen

 • Het nadeel van Facebook is dat je geen zekerheid over het algoritme hebt. Facebook wijzigt zijn algoritme bijna maandelijks. Dit maakt het moeilijk voor bedrijven om te bepalen welke content de betrokkenheid vergroot. Helemaal bij een campagne voor een langere termijn.
 • Daarnaast heb je als bedrijf gedwongen promotiekosten bij Facebook. Al maak je je bedrijfspagina nog zo aantrekkelijk, het bereik blijft minimaal, tenzij je betaalt. Zo voorkomt het platform dat je (veel) succes haalt uit gratis adverteren.

De voor- en nadelen van video op Instagram

Instagram is toch wel hét platform dat enerzijds immens populair is – en alleen nog maar populairder wordt – en anderzijds een ultieme plek is om je visuele content te communiceren. Instagram hanteert hetzelfde advertentiesysteem als Facebook. Dat betekent echter niet dat dezelfde video advertenties op beide platforms altijd vergelijkbare resultaten opleveren. Instagram video kent daarom zijn eigen voor- en nadelen.

De voordelen

social media video voor bedrijven instagram

 • Instagram-advertenties worden niet als spam ervaren in tegenstelling tot Facebook-advertenties. Ze zien er namelijk hetzelfde uit als een normale post, alleen met een kleine disclaimer.
 • Instagram is de ultieme vijver voor influencer marketing door het kenmerkende visuele karakter van het platform.
 • Met Facebook-advertenties vecht je om de aandacht van het publiek. Dit komt onder andere door bezette banneradvertenties, vriendenlijsten en een drukke feed. Instagram zet daarentegen je advertentie centraal en vooraan in de feed van gebruikers. Dit vergroot de kans dat jouw Instagram video wordt gezien door je doelgroep.

De nadelen

 • Instagram heeft een beperkte demografie. Als je vooral op jonge mensen target, is Instagram een sterk platform waar je veel ROI uithaalt met video marketing. Voor bedrijven met een grotere doelgroep, die deels of geheel buiten de jongere generatie valt, is Facebook een betere optie.
 • De populariteit van Instagram neemt enorm toe, maar het bereik ervan komt nog lang niet in de buurt bij dat van Facebook. Gebruik je Instagram video dus ook voor Facebook.

Facebook video of Instagram video?

Nu je weet welke voor- en nadelen aan video op Facebook en Instagram hangen, komt het verlossende woord; welk platform is beter voor video marketing? Eigenlijk is ‘t het beste om beide platforms te combineren. Als we écht kijken naar welk platform in zijn eentje het meest geschikt is voor video marketing, spant Instagram de kroon. Het is en blijft de koning van visuele content. Desondanks gebruiken veel bedrijven alleen Facebook. Geldt dit ook voor jouw bedrijf? Dan vind je hieronder nog drie voordelen van video op Instagram:

 1. Instagram heeft een beter organisch bereik dan Facebook. Je genereert hier meer interactie met je doelgroep. Ook als je niet betaalt voor het promoten van content. Facebook degradeert namelijk berichten en pagina’s die onbetaald adverteren. Dit om deze bedrijven aan te moedigen wél te betalen.
 2. Instagram bevat minder visuele rommel. De interface van Facebook is enorm druk. Vooral op een desktop. De interface van Instagram is veel minimaler. Je Instagram video kan uitblinken zonder dat mensen worden afgeleid door andere content.
 3. Instagram groeit en Facebook niet, ook al staat Facebook gestaag op nummer één. Instagram groeit over de hele wereld, vooral vanwege het gebruik ervan door jongeren. En nergens blijkt dat dit snel gaat veranderen.

Aan de slag!

Hoewel Instagram het meest geschikt is voor video marketing, is het vooral van belang dat je kijkt naar welk platform voor jouw bedrijf en doelgroep het meest effectief is. Een combinatie van de twee is dan ook goud waard. Ook profiteren van video op Facebook en Instagram? Dan helpen wij je graag met het creëren van de gaafste video content! Laat je inspireren door ons portfolio en neem vandaag nog geheel vrijblijvend contact met ons op.


Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang één keer per maand de beste blogs en tips in je inbox!